Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Czarnogóra w sierpniu - Wasze zdanie mile widziane (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13659)

PARYS 29.05.2012 08:33

Tylko zielonej karty nie zapomnijcie :oldman:
Reszta to tak jak piszą kolegowie - powoli bez napinki. Pić nikt nie każe więc jak uważasz. Ja tam po prostu lubię na przykład dobrą rakiję i to tak wychodzi...
Postaraj się nie przeładowywać.
Aha - no i nie wiem czy planujecie tylko morze i plaża ale lądowe klimaty są też zajebiste w czarnogórze, bośni i serbii tak więc nie zaszkodzi się tam też trochę pokulać.

Gradient 29.05.2012 11:04

"Tylko zielonej karty nie zapomnijcie."

Bez zielonej też się da, tylko trza wykupić ubezpieczenie.Lepiej jednak o tym zdecydowanie nie zapomnieć.Wiem o tym z autopsji.:mur:

Ja osobiście polecam pojechać przez Rumunię. Będzie przygodowo. Do Serbii wjechać przez Iron Gate (czy jakoś tak).Chwilę jeszcze odetchniecie od mega upałów. Niezapomniane przeżycia. W Czarnogórze będzie ze 35st.w cieniu, więc można przeżyć lekki szok.Polecam też powrót przez Bośnię, chociaż Serbia jest równie piękna.Generalnie Czarnogóra fantastyczna do jazdy motocyklem, lecz drugi raz, w sezonie letnim tam się nie wybiorę. Za gorąco. Jeździłem tylko w długim podkoszulku, bojówkach a i tak było za gorąco.:):):dizzy:

miro&afryka 29.05.2012 11:24

Cytat:

ps. Jakby coś to mam fajną, tanią metę w Budapeszcie, 10 min od metra
zimny możliwe, że skorzystamy, mogę poprosić adres?
kaski, odzież mamy czarne, czarne jak smoła, będzie nam ciepło

Cytat:

Tylko zielonej karty nie zapomnijcie
Cytat:

Bez zielonej też się da, tylko trza wykupić ubezpieczenie.
Parys, Gradient potrzebujemy tej zielonej karty czy nie? Myślałem, że to już relikt czasów minionych. Ubezpieczenie tak, to chcemy wykupić.

PS. Ludzie wczoraj zamieściłem temat, a dzisiaj jestem już bogatszy o tyyyle wiedzy. Jesteście niezastąpieni.

ArtiZet 29.05.2012 11:31

Cytat:

Napisał miro&afryka (Post 241922)
potrzebujemy tej zielonej karty czy nie?

Potrzebujecie :)

majki 29.05.2012 11:32

W czarnych ciuchach się utopicie we własny pocie, no ale cóż, taka moda. :dizzy: Ja w sierpniu zeszłego roku cierpiałem w białym kasku krosowym, jasnej zbroi i krótkich spodniach - upały dochodziły do 45st. :mur:

Zielona karta jest wydawana za darmo do OC, nie ma problemu, żeby to wyrobić, a może się przydać na miejscu. ;)

zimny 29.05.2012 11:43

Cytat:

Napisał majki (Post 241925)
W czarnych ciuchach się utopicie we własny pocie, no ale cóż, taka moda. :dizzy: Ja w sierpniu zeszłego roku cierpiałem w białym kasku krosowym, jasnej zbroi i krótkich spodniach - upały dochodziły do 45st. :mur:

Zielona karta jest wydawana za darmo do OC, nie ma problemu, żeby to wyrobić, a może się przydać na miejscu. ;)

100% racji :Thumbs_Up:
Nigdy, przenigdy nie kupię więcej czarnego kasku i ciuchów :mur: Przyznaję że na miejscu jeździłem w krótkich spodenkach lub jeansach plus jakieś rowerowe ochraniacze. Czarnych spodni motocyklowych nie używałem dalej jak na węgrzech :-) Kurtka maksymalnie porozpinana lub sam t-shirt.

Zieloną kartę lepiej mieć niż nie mieć :) Ja w zeszłym roku poszedłem po ubezpieczenie turystyczne w jakiejś opcji komfort - kosztowało na 16 dni dla 2 osób coś około 80zł, zielona karta gratis do OC. Teraz jadąc gdziekolwiek za granicę na dłużej niż 2-3 dni sobie taki zestaw też wezmę.

Pozdrawiam
zimny

miro&afryka 29.05.2012 11:52

Cytat:

Co do tego całego demonizowanego gorąca...przesada.
Zimny jednak wszyscy je, to gorąco znaczy się, demonizują. Jeśli wygrzebiesz ten budapeski adres, to podrzuć proszę.

Jarek 29.05.2012 12:10

w ciuchach -minimalizm, w ubezpieczeniach -tu juz (jeśli możesz)-nie żałuj, zieloną kartę lepiej weź- to za darmo- weź też jak najwięcej drobnych typu 50 centów i 1, 2 "eurówki"- baaardzo sie przydają- zaopatrz sie w miarę dobrą mapę (mimo gepsa jeśli masz)i wcześniej zrób mini planik gdzie chcesz jechać- w Bośni trochę budują (w okolicach Sarajewa) więc lepiej znać objazdówki zresztą w Samym Montenegro również:)- aha- i targuj się o ceny- nawet w najbardziej niewiarygodnych miejscach- to czasem naprawdę zaskakuje jak można zjechać z ceną przy odrobinie uporu:):)
pzdr

PS- przed wyjazdem daj afryczkę do dobrego przeglądu żeby nie było zaskoczenia w trasie:):)
pzdr

Jarek 29.05.2012 12:15

aha- przed samą granicą H z HR w Dunasekcso (czy coś w tym rodzaju) znajdziesz tanie kwatery lub camping +niedrogie żarełko- jadąc od Budapesztu po prawej stronie lekko pod górkę wjazd - dalej w Mostarze przy wyjezdzie z miasta na Metkovic po lewej stronie - zresztą tam pełno ogłoszeń- znajdziesz na pewno
a gorąco w sierpniu na pewno będzie- bez demonizowania- ja byłem co prawda w pierwszym tyg września i w jasnym stroju i kasku ale i tak nie było lekko :):)
pzdr

ruda 29.05.2012 12:54

Ja polecam trasę z Suvodo do Zabljaka przez góry Durmitoru... cudo...

I z Kotoru przez Narodowy Park Lovcen do Cetinje...

Te trasy chyba najbardziej zapamiętałam.

Myśmy byli we wrześniu, było ciepło ale nie gorąco, plaże puste, kwatery za grosze... niestety nie wiem jak w sierpniu...

Co do doświadczeń z Policją w Czarnogórze. Zatrzymali nas dwa razy. Raz za prędkość... koszt 10E... kolejny raz za wyprzedzanie na ciągłej... tutaj chcieli żebyśmy w następny dzień pojawili się na komendzie w stolicy do której był dość spory kawałek... byli nieugięci... ale 10E załatwiło sprawę... Później dowiedzieliśmy się że że 10E załatwia wszystkie problemy :)

W Podgoricy jest rewelacyjnie zaopatrzony sklep motocyklowy :) Oryginalny łańcuch Yamahy ściągnięty został z półki a 10 ochotników zmieniło go na chodniku pod sklepem... gdzieś mam adres ale muszę poszukać...

Jak sobie coś jeszcze przypomnę to napiszę...

O! Fajna piaszczysta, szeroka plaża jest przy granicy z Albanią i nazywa się chyba Sahara... :) Obok jest plaża nudystów ale z tego co pamiętam trzeba zapłacić wstęp :)

PS. Wino w kartonie jest bardzo smaczne :-D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:06.