Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Demontaz zbiornika paliwa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1532)

JareG 11.09.2008 17:22

Cytat:

Napisał Babel (Post 23260)
Nie wiem czy wiecie w RD03 sa dwa kraniki takie zwykłe mechaniczne po obu stronach zbiornika - ot tak tytułem ciekawostki

W RD04 tez takie kraniki wystepuja..

bigos 25.10.2008 22:20

Cytat:

Napisał Babel (Post 23260)
O fajne - Nie wiem czy wiecie w RD03 sa dwa kraniki takie zwykłe mechaniczne po obu stronach zbiornika - ot tak tytułem ciekawostki

A czy jesteś w stanie wzorem chomika opisać w punktach jak bezkolizyjnie zdjąć zbiornik w RD03? Ja kiedyś przy podłączaniu zapalniczki dojechałem tylko do pewnego momentu i nie wiem jak leci to dalej, tak żeby nic nie urwać.

1. Odkręcić 4 śruby mocujące plastik.
2. Odkręcić 1 śrubę pod siedzeniem.
3. Odkręcić 2 śruby mocujące zbiornik z przodu.
4. ... ?

hero 25.10.2008 23:02

Generalnie odkręcać śrubki po kolei i patrzeć co jeszcze do odkręcenia zostało i uważać by nie naważyć sobie Bigosu.

wieczny 26.10.2008 12:05

W ogóle zdjąć boczne plastiki. Łatwo się to robi, a nie ma ryzyka, ze coś się połamie. Bak ma śrubkę z lewej, prawej i pod jajkami. Potem kostka od czujników rezerwy (przy lewej śrubce baku) i wężyki paliwowe (uprzednio pozamykać oba kraniki ;) ). Uważaj na gumy, takie okrągłe, osadzone na bolcach ramy, na których bak się opiera z przodu. Potrafią łajzy spaść do osłony silnika.

ramires 26.10.2008 14:09

no masz, a ja wlasnie demontowalem i zdjec nie zrobilem ...

ale w przyszlym tygodniu wymieniac bede czujniki rezerwy to zrobie ze zdjęciami pełny opis demontażu baku (co prawda RD03, ale zawsze coś).

bigos 26.10.2008 18:41

Cytat:

Napisał wieczny (Post 28849)
W ogóle zdjąć boczne plastiki. Łatwo się to robi, a nie ma ryzyka, ze coś się połamie. Bak ma śrubkę z lewej, prawej i pod jajkami. Potem kostka od czujników rezerwy (przy lewej śrubce baku) i wężyki paliwowe (uprzednio pozamykać oba kraniki ;) ). Uważaj na gumy, takie okrągłe, osadzone na bolcach ramy, na których bak się opiera z przodu. Potrafią łajzy spaść do osłony silnika.

Wieczny, wielkie dzięki za konstruktywne podejście do tematu. Dla potomnych zbieram wszystko w punkty, których sam szukałem. Jak Ramires dokoptuje (ja jakoś nie za bardzo trybię jak tu wstawia się fotki z komputera do tekstu) do tego swoje fotki to będzie jak ta lala.

1. Odkręcić 4 śruby mocujące plastik (dla minimalizacji ryzyka zaleca się całkowite odkrecenie plastiku),
2. Odkręcić 1 śrubę pod siedzeniem (pod jajkami),
3. Odkręcić 2 śruby mocujące zbiornik z przodu (po jednej z każdej strony),
4. Odłączyć kostkę od czujników rezerwy (przy lewej śrubce mocowania baku z przodu),
5. Zamknąć oba kraniki i zdjąć wężyki paliwowe,
6. Zdjąć zbiornik podnosząc go w pionie do góry (należy uważać na gumy, takie okrągłe, osadzone na bolcach ramy, na których bak się opiera z przodu, gdyż potrafią spaść do osłony silnika).

calgon 06.10.2009 11:48

własnie zdemontowałem to ustrojstwo i potwierdzam zgodnosc opisu bigosa;-)-czas podłaczyc porzadnie niedzialajace manetki i gniazdo zapalniczki.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.