Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Bi-xenony H4 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1647)

Bonjour 29.09.2008 13:37

Moim zdaniem xenony oslepiaja znacznie mniej niz zwykłe H4

MaRP 29.09.2008 13:38

Cytat:

Napisał wieczny (Post 25470)

Czasem na prawdę marzy mi się praca w policji na jakimś BMW i bezlitosne tępienie debilizmu w dresie i światełkami z remizy. DO tego brak migacza, nietrzymanie się swojego pasa, parkowanie gdzie popadnie... Normalnie nic tylko bym klepał mandaty, muahahahahahhaa!!

:D.

Czytałem, że chcesz jechać do afryki?

wieczny 29.09.2008 13:40

A co to ma do rzeczy? Chcieć a móc to wiesz... ;)

EGON 29.09.2008 14:13

Cytat:

Napisał wieczny (Post 25470)

Czasem na prawdę marzy mi się praca w policji

nie gadam już z Tobą :umowa:

:haha2:

;)

randal 76 29.09.2008 14:26

no tak jak by w policji były afryki to ciekawe ilu z was poszło by za pałę robic:hehehe:

hans 29.09.2008 14:29

easy.....
1. wyregulowane xenony wcale nie raza. Jachalem ostatnio przed nowym wlascicielem mojej cbr (z xenonem) i ....... nic., nie razi, nie oslepia, a widoczne jest znacznie lepiej (zarowno przez innych uczestnikow ruchu drogowego jak i w temacie doswietlenia drogi)

2. czy uklad samopoziomowania w samochodzie kompensuje "podskoki" na dziurach....? czy tez słuzy do wstepnego ustawienia swiatel w zaleznosci od "ugiecia" zawieszenia?

3. nt legalnosci sie nie wypowiadam

wieczny 29.09.2008 14:34

Ok, ale AT/TA ma chyba lampę wyżej niż CBR? Poza tym która CBR? No i jaki klosz? H4 czy H7? Pomyśl co ma lusterkach kierowca przed Tobą, którego właśnie próbujesz wyprzedzić...?

Pały? Znam kilku i spoko ludzie są. Daleko mi do nazywania każdego policjanta "pałą".

Pawel 29.09.2008 15:03

Jeeli chodzi o przepisy to lampy z zarowkami a wlasciwie z lampami wyladowawczymi musza posiadac spryskiwacze reflektorow i sprawny system samopoziomujacy. System ten nie ma za zadanie poziomowanie reflektora na dziurach a wlasciwe wypoziomowanie z zaleznosci od obciazenia pojazdu. Widzialem kiedys takie cudo bo przywiozl je hurtownik do sklepu mojego taty i od razu nasunely mi sie pytania: Gdzie kupic zapasowa zarowke/lampe no i niestety tylko u w/w hurtownika. Nastepne pytanie to jak z dostepnoscia. Niestety trzeba zamawiac. Kolejne to czy to male urzadzenie NO NAME nie rozpadnie sie po miesiacu a my nie zostaniemy z portfelem lzejszym o 250zl.
Moje skromne zdanie na ten temat (nie biorac pod uwage legalnosci) TAK ale pod warunkiem ze lampy/zarowki bedzie mozna kupic na kazdej stacji benzynowej i wykona je jakas porzadna firma ktora swoja marka potwierdzi niezawodnosc urzadzenia.

Jezeli komus brakuje swiatla zawsze moze zalozyc zarowke H4 120W/100W, mialem kiedys takie i niezle swiecilo. Inne rozwiazanie to dobre zarowki np PHILIPS +50

hans 29.09.2008 15:29

ok,
1. cbr 1000F
2. klosz H4
3. wlasnie pisalem co czułem jadąc PRZED
4. przed jazdą nalezy wypoziomowac reflektor w zaleznosci od obciązenia
5. za bixenon do cbr dałem 300pln. wytrzymal rumuńskie dziury.....
6. 120W/100W - to dopiero grzeje w odblysnik...

generelnie - tak.
na wlasne zyczenie i odpowiedzialnosc.

podos 29.09.2008 15:30

Cytat:

Napisał Pawel (Post 25511)
i od razu nasunely mi sie pytania: Gdzie kupic zapasowa zarowke/lampe no i niestety tylko u w/w hurtownika. Nastepne pytanie to jak z dostepnoscia. Niestety trzeba zamawiac.

tu przesadziles, żarówke (żarnik) do ksenona kupuje sie na allegro, sa dwa rodzaje do soczewkowego i niesoczewkowego reflektora (D2S i D2R), robi je np firma osram (wiec nie badziewie) i kosztuje 120 zł sztuka.

http://www.allegro.pl/item443651281_...d2s_osram.html

Przypominam ze trzeba zalozyc wysokonapieciową przetwornicę (10 000V) ktora żre dodatkowo prąd - nie wiem czy chcemy w obliczu padajacego reglera...
Co do reflektora to wątpie aby ten w Afri byl przystosowany, zreszta nie znam sie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:25.