Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Archiwum (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=237)
-   -   Crossfire zwykle czy SRS (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16871)

Lepi 05.03.2013 19:48

Cytat:

Napisał KML (Post 297245)
...
To że można podeszwę wymienić jest dla mnie zajebista opcją, bo nie trzeba po 2 latach intensywnego używania wymieniać całych butów

Po dwóch latach intensywnego użytkowania to trzeba całe buty wymienić. Tracą sztywność a zatem nie chronią.
Moje blachy zostały rozczłonkowane.

anax 07.03.2013 18:54

Mialem okazje dzis przymierzyc crossfajery rozm 42- takie mam advenczery. No i mam wrazenie, ze za male. Duzym palcem dotykalem konca buta, a mialem cienkie skarpety. W grubych bedzie gorzej :(
Tak wiec beda chyba 43. Myslalem, ze numeracja w tej samej firmie bedzie taka sama :)

KML 07.03.2013 19:40

Cytat:

Napisał Lepi (Post 297259)
Po dwóch latach intensywnego użytkowania to trzeba całe buty wymienić. Tracą sztywność a zatem nie chronią.

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś taką informacje że po dwóch latach trzeba buty wymieniać.

Jeżeli to prawda to szkoda wydawać kasy na crossfire-ry , lepiej kupić sobie za ich cenę 3 pary tańszych butów i mieć je na 6 lat.

PS. jak ktoś ma stopy jak bochenki chleba to te buty nie będą na niego pasować , zrobione są raczej na szczupłą stopę.

arty1 07.03.2013 19:49

Cytat:

Napisał KML (Post 297840)
PS. jak ktoś ma stopy jak bochenki chleba to te buty nie będą na niego pasować , zrobione są raczej na szczupłą stopę.

Nie do końca się z tym zgodzę, mam dosyć szeroką stopę i wysokie podbicie, Crossfire jak na razie są najwygodniejsze ze wszystkich jakie mierzyłem

Lepi 07.03.2013 21:12

Cytat:

Napisał KML (Post 297840)
Nie wiem skąd wytrzasnąłeś taką informacje że po dwóch latach trzeba buty wymieniać.
...

Z doświadczenia.

Wolo 08.03.2013 11:35

Cytat:

Napisał anax (Post 297826)
Mialem okazje dzis przymierzyc crossfajery rozm 42- takie mam advenczery. No i mam wrazenie, ze za male. Duzym palcem dotykalem konca buta, a mialem cienkie skarpety. W grubych bedzie gorzej :(
Tak wiec beda chyba 43. Myslalem, ze numeracja w tej samej firmie bedzie taka sama :)

Zgadza się, też tak miałem, zazwyczaj na forach można spotkać się z opinią, że należy brać krosfajery o numer większe, ja wziąłem 2 numery większe w stosunku do butów cywilnych.
Nie ma co brać na styk, należy pamiętać, że podczas wysiłku noga może trochę spuchnąć.

Pozdro,

Wolo

Rector 08.03.2013 19:41

Różnie bywa, mam Sidi Vertigo 45 i Crossfire SRS 45 też pasuje, obuwie cywilne noszę 44-45.

anax 09.03.2013 10:16

W SRSach rzeczywiscie fajna jest opcja terenowej podeszwy. W zwyklych crossfajerach jest sliska. Srednia do blota :)

Rector 09.03.2013 12:59

A ktoś jest zainteresowany tą terenową ? mam dwie zwykła i tą czerwoną, więc może by człowiek sobie tą terenową sprawił, ale podeszwa 22 EUR a przesyłka 13 :/ chyba, że gdzieś w Polsce można dostać ?

KubaPOZ 10.03.2013 13:26

Buty najlepiej stosować tak jak producent sobie życzy.. zwykle Xfire do offu. Na supermoto do supermoto.. Podeszwy wymieniałem pare razy zawodnikowi z teamu. Szybko schodzą jak ktoś ma tendencje do niszczenia podeszwy. Blacha się przydaje przy enduro, często można w coś trafić czubkiem czy po prostu jest potrzeba w coś kopnąć ;) Zabezpiecza podeszwę przed rozwarstwieniem np i szwy.

Xfire to buty wyczonowe, sztywne i super chroniące. Gearne podobny poziom prezentują, trzeba mierzyć co kto lubi. SG12 mają szynę w górnej części która je usztywynia.

Do offu i podróży sidi robi Adventure model podobnie fajne buty są od vanucciego w motoackesoriach. Nie pamietam modelu ale drogie ponad 1000 :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:13.