![]() |
Cytat:
Nie do konca rozumiem czym jedne glowice roznia sie od drugich. Prosze o wyjasnienie :) |
Cytat:
|
Cytat:
podobne zabiegi widywałem kilkakrotnie na YT i tam również była to frezarka. obstawiam, że stopy amelinium, z którego zrobione jest 99% współcześnie esploatowanych głowic jest lepiej jednak skrawać niż szlifować. Puff - mylę się? pomijając tematy naprawcze - jak jest obrabiana głowica od strony komór spalania na produkcji??? matjas |
Cibor, to o czym poszesz jest jasne (aczkolwiek wystepuja rowniez motocyklowe glowice wielocylindrowe).
Nie rozumiem tylko kwestii samej obrobki na frezarce zamiast na szlifierce. |
to może cokolwiek najaśni.
poszukałem i wielocylindrowe żeliwne też robi się na frezarce. |
Cytat:
Aluminium znacznie lepiej sie szlifuje niz skrawa. Jest to "suchy" material z upierdliwym wiorem. Obrobka fabryczna glowicyto psobny temat. Jest ona obeabiana. Jednego zamocowania wieloma narzedziami. Kilka plaszczyzn (czesto w tym samym czasie) jest obrabianych na maszynach CNC i tutaj niejako technologia i ksiegowi czesto wymuszaja uzycie "mniej optymalnego narzedzia". |
i tak koniec końców skończyliśmy na tym, że jednak nie szlif :D
|
A to sorry...żle się wysłowiłem...
|
Ja sie jednak upieram przy szlifie...
We wspomnianym filmiku narzedziem nie jest noz ani frez tylko rodzaj tarczki sciernej. Uwazam, ze tarcza szlifierki pozwoli zachowac odpowiednia predkosc i lepsza tolerancje. |
Cytat:
TO JEST FREZARKA - ten proces nazywa się fly-cutting. Sam imak noża jest tak wielki, bo frezarka ta działa tylko w jednej osi i żeby nie robić dwóch przelotów obok siebie. To jaki profil ma nóż/narzędzie skrawające i z czego jest zrobiony to już jest inna bajka niemniej nie ma to NIC wspólnego ze szlifowaniem. To jest obróbka skrawaniem. AMEN. To jest po prostu wyspecjalizowana frezarka do jednej roboty i wsio. Nie ma nad czym kruszyć kopii. Aczkolwiek jeśli ktoś ma ten temat konkretną wiedzę to chętnie ją przyjmę. Na przykład wciąż niewyjaśnione pozostaje w jaki sposób obrabiane są głowice w toku produkcji. Stawiam flachę, że również skrawaniem. matjas |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:00. |