Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Tarcie przednich klocków (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18402)

szparag 20.06.2013 11:42

Odkręć zbiorniczek płynu hamulcowego, sprawdź, czy któryś z klocków się nie zblokował, np o blaszkę, cofnij delikatnie klocki załóż, i będzie ok. Zobacz czy dobrze ułożyła się ośka względem lag. A jak nie
to znaczy, że coś zjebałem.
Pozdrawiam

mihoo 20.06.2013 21:50

drugie podejście skończyło się ukręceniem dwóch szpilek :( moto oddałem do warsztatu samochodowego żeby wykręcili ukręcone szpilki. Na razie mała załamka wyjęcie koła i włożenie go z powrotem zakończyło się unieruchomieniem AT. A to prosta przecież czynność.

puszek 20.06.2013 23:02

Mihoo , Ty masz tak jak ja... Dawno już doszedłem do wniosku,że taniej jest od razu zrobić u dobrego mechanika niż potem naprawiać po swojej radosnej twórczości :-))):D:D:D:mur::mur::mur:

mihoo 20.06.2013 23:09

aż boje się pomyśleć co by było jakbym złapał kapcia gdzieś w świecie :(
proste czynnosci powiniem dać rade zrobić sam
myślałem ze podajde na rozpoczęcie ale nie ma opcji na naprawę sprzęta

pozdro

Kazmir 20.06.2013 23:37

No weź nie osłabiaj ludzi! Kiedyś po południu z kumplem jechaliśmy ..... No właśnie tak się składa, że do Popowa (ośrodek nad Bugiem, czyli po "drugiej stronie drogi") na wczasy. W Legionowie z górki zatarł się motur i dupa. Ledwo do domu dojechaliśmy! Pół nocy rozbieranie i składanie na innym komplecie tłokowo - cylindrowym i rano w drogę.
Taka pierdółka ma Ciebie wykluczyć ze zlotu?;)
Wstawiłem to dla jaj, a to taka na czasie mądrość życiowa:
"Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!"

mihoo 15.07.2013 12:53

na jaki loctite wkręcić nowe szpilki?

pozdrawiam

dawid8210 15.07.2013 16:58

Jak nie będzie to loctite to nic się nie stanie. Kupuj taki klej do gwintów by można go było odkręcić przy użyciu niedużej siły i tyle.

Nalewa 19.09.2013 00:20

Cytat:

Napisał mihoo (Post 324139)
drugie podejście skończyło się ukręceniem dwóch szpilek :( moto oddałem do warsztatu samochodowego żeby wykręcili ukręcone szpilki. Na razie mała załamka wyjęcie koła i włożenie go z powrotem zakończyło się unieruchomieniem AT. A to prosta przecież czynność.

Podepnę się pod temat kolegi. Otóż we wczorajszych godzinach wieczornych próbowałem wykręcić trzpień w celu wymiany klocków i z łba imbusowego zrobił mi się okrągły :vis: Teraz mam plan taki: dziabnę trzpień gumówka, wyjmę klocki, a reszte trzpienia chwycę długimi szczypcami i spróbuję odkręcić - wykonalne? Może podgrzać trochę opalarką? Co myślicie?

Drugi problem - zapiekło się to cholerne łoże od klocków. Chcę użyć dwukilowego czujnika ;) podgrzewanie bez sensu bo gumy stopię :mur: moze ktoś się w to bawił z powodzeniem?

next22 19.09.2013 00:58

zdemontować zacisk
1- gumówką wyciąć klocki zostawić trzpień
2- usunąć tłok i uszczelki
3- palnik z umiarem i jakiś płyn penetrujący powoli nie na siłę
4- żabką lub innymi klapcążkami* złapać w miejscu klocków i delikatnie wykręcić

co za łaże ?

szymon25 19.09.2013 11:05

wyjmij zacisk i spróbuj na sile przerobić ampol na torx chyba 25. Penetrator i ogien. u mnie się sprawdziło. tylko dobrze unieruchom zacisk w imadle np.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:57.