Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Afryka gaśnie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18651)

rupert 19.07.2013 22:53

Odpowiadalem na sugestie kolegi koles_02. Mnie sie wydaje ze jasne.
Tym bardziej ze napisalem iz pojecie mechaniczne mam. Z braku czasu nie rozkrecam afry i pytam bo objawy czesto sa znane i typowe. Prosze nie czepiac sie pierdół.

rambo 19.07.2013 23:18

jak sobie od tak gaśnie, to wskazywałoby na złą dawkę paliwa. Zmagałem się z tym :Thumbs_Up:

zimny 20.07.2013 21:38

Ja z takich ciekawostek miałem kiedyś w trampku tak że była źle poprowadzona linka ssania, i często na światłach skręciłem kierownicę i... cisza :) Naciągała się i ssanie się załączało..

Tutaj to raczej nie to ale spojrzeć warto,

Pozdrawiam
zimny

ArtiZet 20.07.2013 23:31

Dobra, to ja podepne się pod temat coby nie powielać.
Mi czasem gaśnie jak silnik nie jest do końca nagrzany np. 5 do 10 minut po ruszeniu- jak stanę na światłach lub przy redukcji z 2 do luzu- czasem przy ruszaniu jak zimna "prychnie" i zgaśnie :mur:
Na dogrzanym piecu OK; coś da się poprawić czy z tym żyć ??

Dodam, że przed regulacja zaworów tego nie było...aha wymieniałem jeszcze świece i filtr powietrza

Scorpi 21.07.2013 17:36

podkrec obroty:D moze na zimnym masz 1000 obrotów albo mniej i wtedy potrafi sobie zgasnać. Zaznaczam ze niskie obroty najbardzieej wytłukuja wał.

Tomas_XRV 21.07.2013 18:25

Obroty powinny być 1250 na rozgrzanym?

Ja tak mam to na zimnym wtedy 1000 lub lekko poniżej

ArtiZet 21.07.2013 18:46

Cytat:

Napisał Scorpi (Post 328828)
podkrec obroty:D.

mam 1250-1300

Balugass 21.07.2013 22:21

no i dziś moja afryczka miała humory:Sarcastic:
po jeździe ok 20km postawiłem na kosie przed bramą i tak sobie pyrkała... coraz wolniej i wolniej aż zgasła:confused:
odpaliła trochę gorzej niż zawsze, podczas gazowania trochę jakby przerywała, podkręciłęm wolne obroty przejechałem się kawałek i słabo schodziła z obrotów, wyregulowałem wolne oborty i dalej gasła??
Synchro, zawory, świece i filtry robione 2500km temu... fakt faktem gaziory mają dość spore luzy na przepustnicach (ciężko było z synchronizacja). Paliwa miałem w zbiorniku ok 5-7l - pompka paliwowa od XTZ...
Gdzie może być problem??

maciej33 21.07.2013 22:26

Zawory zostaw ,ja u siebie rozkrecilem ,i po 70 tys ,1990,tylko dwa do lekkiej regulacji,chyba ze te wvzesniejsze sa solidniej wykonane,

rupert 26.07.2013 10:21

Cytat:

Napisał rupert (Post 328592)
1. Gaśnie na jałowym po krótkim czasie, np stojąc na światłach. Niby pracuje ok i nagle "jeb". (nie zawsze, ale się zdarzyło, gorące dni, afra nieprzegrzana)

2. Zdarzyło mi się, że jak zgasła właśnie na światłach, to na biegu rozrusznik milczał, zbicie do N i wszystko w normie. Po zatrzymaniu i zgaszeniu moto pali normalnie na biegu:dizzy: (tylko raz)

3. Odpalam zimną (temp 25, w garażu 20) i zdecydowanie jeden gar niedomaga, z ssaniem jest ok.

Tak więc oddałem Tomkowi na Reymonta. Regulacja, czyszczenie, synchronizacja gaźników, regulacja zaworów, wymiana świec. Afra jak nie ta. Problemy z powyższych pkt 1 i 3 już nie istnieją. Pkt 2 ponownie mi się nie przydarzył, więc pozostanie na razie zagadką.

Na jednym cylindrze była zbyt bogata mieszanka i pewnie na jałowym potrafiła zdusić, co pewnie miało proste przełożenie na pracę na zimnym.

Dzięki za pomoc:zdrufko::rules:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:06.