Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynno¶ci serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Papierowy filtr powietrza kontra g±bkowy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18750)

Dzieju 31.07.2013 08:26

Cytat:

Napisał lezan81 (Post 330377)
Dzieju,do KN jest zupełnie inny spray niż do filtrów g±bkowych.
PodjedĽ do mnie to Ci dam na testy jeden i drugi.

Chętnie potestuję.

Mhv 31.07.2013 08:30

Cytat:

Napisał mishieck (Post 330396)
Popularny bł±d. Filtr w afrze i w transalpie ma w górnej czę¶ci g±bkę, któr± należy potraktować olejem/sprayem do filtrów.
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...4&postcount=62

Mieszasz dwie sprawy, w smarowaniu filtra chodzi o jego czę¶ć robocz±. Szparagowi chodziło o czę¶ć doszczelniaj±c±. G±bkę w AT/TA się smaruje, żeby NIE przepuszczała..najlepiej w ogóle (w markowym filtrze jest tam pianka a nie g±bka).
Czę¶ci roboczej filtra papierowego nie pryska się niczym.

Dzieju 31.07.2013 08:38

Cytat:

Napisał PUFF (Post 330379)
P.S. Objetoscia gabki filtra "Citroenowego" i porownywaniem jej do objetosci k&n'a bym sie nie sugerowal (przynajmniej do czasu poznanie gestosci obu).

Miałem nie jednego K&Na w ręku i nie ma polotu do 13mm gęstej g±bki citroenowskiej .
G±bka w K&N gdyby nie siatka rozleciała by się na atomy pod wpływem ssania.
Jedyn± jak±kolwiek robotę w K&Nie może robić lepki olej bo sama cieniutka g±bka nie zrobi nic...... a przepraszam muchę wyłapie o ile będzie wolno przelatywać.

Jak już zacz±łem testy to może kto¶ mi pożyczy K&Na na parę km i wtedy porównamy działanie mojej g±bki w zestawieniu z psikadłami i konkretnie się dowiemy który i ile puszcza kurzu do silnika.

Możliwe że g±bka psiknięta odpowiednim sprejem dorówna papierowi.

Jak już zostało wiele razy powiedziane K&N wymy¶lono do sportu/wyczynu tylko i wył±cznie dla osi±gów a nie dla trwało¶ci silnika.

Rector 31.07.2013 09:08

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 330415)
G±bka w K&N gdyby nie siatka rozleciała by się na atomy pod wpływem ssania.
Jedyn± jak±kolwiek robotę w K&Nie może robić lepki olej bo sama cieniutka g±bka nie zrobi nic......

Może dlatego, że to bawełna a nie g±bka ? ;) Btw. Kolor filtrów KN (czerwony) jest wła¶nie wynikiem nas±czenia ich olejkami fabrycznymi.

Filtry g±bkowe min dla Afryk robi Piprecross.

Dzieju 31.07.2013 09:14

Cytat:

Napisał Rector (Post 330419)
Może dlatego, że to bawełna a nie g±bka ?

Użyłem skrótu my¶lowego :)

rupert 31.07.2013 10:43

Cytat:

Napisał Misza (Post 330386)
Co¶ mi się obiło o uszy, że na politechnice wrocławskiej maj± chłopaki hamownię i brak chętnych na pomiary :) ale to tylko typowe obicie o uszy, trzba by kogo¶ z apanonaru chwycić i zorganizować akcję:) Kto¶ by sobie dodatkowo pracę magistersk± trzasn±ł na tym :)

Tak, nie wiem czy maj± możliwo¶ć badania motocykieli. Kumpla mogę popytać, robił tam magisterkę z kaszlaka na wtrysku i sporo się udziela. Ale do wrze¶nia odpoczywa. Sam ma hamownię, ale tylko pod puszki

KORNIK 31.07.2013 12:21

Tylko pytanie po co wkładać filtr g±bkowy? Na jak±¶ dłuższ± przejażdżkę/wyprawę zabierać zestaw do czyszczenia i namaczania i co kilkaset km bawić się w czyszczenie.

dopra 31.07.2013 12:49

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 330459)
Tylko pytanie po co wkładać filtr g±bkowy? Na jak±¶ dłuższ± przejażdżkę/wyprawę zabierać zestaw do czyszczenia i namaczania i co kilkaset km bawić się w czyszczenie.

można założyć np australijski UNI FILTER, widziałem filtr po 5 tys km w Steavena DR650SE, brudny, ale kolektor dolotowy czysty, motocykl miał przejechane ponad 40 tys i nie brał oleju wcale. A zapylenie w Azji było ogromne, my musieli¶my w Afrykach codziennie czy¶cić filtry, bo inaczej nie chciały jechać....

KORNIK 31.07.2013 12:57

Tak, ale tu jest mowa o zwykłych filtrach g±bkowych a ty tyle nie wytrzymaj± bez czyszczenia.

Dzieju 01.08.2013 15:04

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 330468)
Tak, ale tu jest mowa o zwykłych filtrach g±bkowych a ty tyle nie wytrzymaj± bez czyszczenia.

Jak słusznie zauważyłe¶ .... a może nie zauważyłe¶ test nie ma na celu dyskusji nad wyższo¶ci± czego¶ i przekonywaniem kogokolwiek a na pokazaniu różnic w filtrowaniu.
Wczoraj od Pawła (Lezan81) dostałem specjalne psikadło do filtrów g±bkowych , jutro zrobię ok 250km i porównam z dotychczasowymi testami.
Posłużę się cytatem " ... co ty wiesz o "zwykłych" g±bkowych ...." ;)
Próbowałe¶ oddychać przez zapchany papierowy i zapchany g±bkowy?.... no wła¶nie ....ja próbowałem.
Je¶li testy wykaż± że odpowiednio nas±czony g±bkowy dorównuje poziomem filtracji papierowi to dzięki temu mamy alternatywę.
No chyba że należysz do ludzi co montuj± oryginalny termostat zamiast od Tico za 17zł.
Filtr g±bkowy jaki¶ czas temu kupiłem za 18zł.

Je¶li się potwierdzi że popsikany własciwym olejem tak samo dobrze filtruje to może przyjdzie czas na testy długodystansowe.
K&N mnie nie przekonuje , bo nic nie filtruje , to moje zdanie i tyle.
Jak dokończę próby to zdam relacje z testów.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:54.