![]() |
Niektóre opony maja cienki pasek tuż nad rantem felgi. Warto prześledzić jego odległość od skraju.
Nawet niewielka różnica ma wpływ na bicie, i nie pomoże wyważenie. jak wspominano wcześniej, przy domowym zakładaniu: wyczyścić felgę, posmarować rant opony ludwikiem ( solidnie) , po założeniu dmuchnąć 7/8 atmosfer i spuścić do prawidłowego . ... z ciętymi oponami nie stosujemy ;) |
Cytat:
pozdro |
U mnie w tym roku też była podobna sytuacja - nowa Anakee 2.
Bicie było ca. 0,5cm. Spuszczanie powietrza do połowy wart nominalnej i kilka kółek przed garażem, by się opona ułożyła i ponowne pompowanie np do 3 atm. nie pomagało. Okazało się tak jak pisał Sławek, że pasek na profilu opony nie był w tej samej odległości od felgi na całym obwodzie (było takie lekkie "wybrzuszenie opony). Po prostu opona źle się ułożyła. Po ponownym założeniu pomogło:) |
Cytat:
|
Radzę spróbować 4 raz :D
Posmaruj felgę i oponę ludwikiem za pomocą pędzelka - solidnie x 2. Tak aby płyn do mycia naczyń był rozłożony równomiernie. Miejsce gdzie nie wypycha opony ustaw na górze i podciągnij łyżką :) Jeśli to nie pomoże, załóż inną oponę. |
pompowałem i spuszczałem aż w końcu się jakoś ułożyła. Pasek na oponie nie jest do końca równy na całej feldze. Teraz już nie drga tak jak na początku.
pozdro |
U mnie pomógł ludwik i 7at :)
|
Ostatnio,Pan wulkanizator powiedział mi,że olej jadalny też się nadaje do smarowania w warunkach garażowo-polnych
|
Spuściłem powietrze, kilka kółek, potem 4 atm i jest nieco lepiej, ale nie idealnie. Ktoś pisał o 7 atm... Bezpieczne to?
|
czy bezpieczne? nie wiem... czy sprawdzone? tak:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33. |