Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Rumunia 2009 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1946)

suchy 14.11.2008 09:39

Cytat:

Napisał PARYS (Post 31327)
W maju już raczej śniegu nie ma tam. Byłem raz w Poiana Brasov na majówce i śniegu było co kot napłakał. Piękna pogoda, słoneczko i 15-20 st. Czego więcej chcieć?
Obowiązkowo trzeba zaliczyć dolinę Dunaju. Znam ten odcinek z Serbskiej strony. Po prostu fantazja! Potężna rzeka między skalnymi ścianami. Poza tym praktycznie gdziekolwiek widzisz góry i zjedziesz z głównej drogi masz super widoki.

Nie chodzilo mi o miejscowosci typu Poiana Brasov,czy Sinaia i tym podobne kurorty,tylko o przelecze na wysokosci 2000m,gdzie snieg potrafi zalegac w zlebach przez caly rok,a przy temperaturze na dole 25 stopni,na gorze potrafi spasc do 5.Transogarska,gdzie jest chyba najchlodniej,potrafi byc w maju nieprzejezdna.:)

7Greg 14.11.2008 09:46

Cytat:

Napisał suchy (Post 31330)
Transogarska,gdzie jest chyba najchlodniej,potrafi byc w maju nieprzejezdna.:)

Transfogarska tego nie potrafi. Ona po prostu taka już jest ;)
Do końca maja, niezależnie od warunków jest ona zamknięta.

suchy 14.11.2008 13:58

W zasadzie oficjalne otwarcie to 15.06 o ile oczywiscie warunki na to pozwalaja

DrStar 27.11.2008 16:52

To nieźle, Rumunia mi ciągle po głowie chodziła ... Może sie podłączę :). Tyle, ze w czerwcu z ekipą robimy wypad nad Balaton, więc może być kiepsko z terminami.

Maciej 27.11.2008 17:22

Na rumunię zawszę widzę są chętni :) ja też bym z chęcią poleciał ale wszystko zależy od stanu mojego konta bankowego... :/ za dużo pieniążków mnie Królowa kosztowała :( :)
a i nie wyobrażam sobie takiego wyjazdu bez wcześniejszej integracji ;)

plakiet 27.11.2008 18:17

Integracji to może nawet kilka będzie do czasu wyjazdu :)
Rozpoczęcie sezonu, jakieś pierwsze zloty... zdążymy jeszcze obalić nie jedną flaszkę :D

DrStar 28.11.2008 13:48

Tak, Rumunia to dobry kierunek. Widoki przednie, ludziska przyjazne, a i kasowo bez bólu ... Co do flaszki, propozycja zawsze godna uwagi :)

Maciej 28.11.2008 14:03

Miałem już okazję raz być w Rumunii, niestety puszką...
widoki pięknie i fajnie też jechało się po torach trambajowych w Bukareszcie :D

Edit: Star ujeżdżasz RD03 czy po prostu nie wpisałeś motocykla w profil ?

DrStar 29.11.2008 12:25

Edit: Star ujeżdżasz RD03 czy po prostu nie wpisałeś motocykla w profil ?[/quote]

RD03 to jakoś z automatu się wpisało samo. A ujeżdżam BMW K100RT. Może kiedyś fotkę zapodam, bo wygląda i chodzi cudnie, jest sie czym pochwalić :)

plakiet 29.11.2008 12:39

1 Załącznik(ów)
Na tą chwilę, po przewertowaniu pozostałych wątków o Rumunii, trasa wygląda mni wincy tak:

1. Dolina Dunaju [Socol - Orsova - Calarasi (aż do Delty)]
2. Vama Veche, spoko a'la hippisowskie klimaty, nagie piersi, te rzeczy....
3. zamek Brasov
4. zamek Fagaras
5. trasa transfogarska "7C"
6. trasa transkarpacka "67C"

Czyli prawie wg tej mapki z EnduRomanii:
Załącznik 2370

Nie licząc dojazdu do Socol, mamy tylko ~1700km więc czasu pewnie zostanie na parę dni nieplanowanego błądzenia po górach.
Trzy trasy które na pewno chcę przejechać to transfogarska, stanskarpacka i dolina Dunaju.
Resztę można wymienić na coś innego w trakcie :)

Coś jeszcze warto dodać? Może czegoś nie znalazłem?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:39.