![]() |
i ja mam plan na gruzje i armenie w tym roku - startuje okolo 16-17 czerwca - ale nie chce ciagnac przez turcje tylko wziac prom z varna, bulgaria do batumi w gruzji - z tego co wiem to kosztuje okolo 100USD za moto + osoba - czyli duzo taniej niz przez droga turcje,
do iranu nie wjezdzam bo trzeba miec carnet du passage co kosztuje DUZO za DUZO, poza tym nie chce tam wjezdzac w czasie ramadanu ktory w tym roku wypada jakos w lipcu :/ ale w gruzji i armeni z checia sie spotkam i pojezdze |
Varna -> Batumi z UkrFerry ? Oby inny operator bo ten do czerwca juz moze sie nazywac RUSferry czy inny putin :( Pomysl interesujacy, napisz cos wiecej.
|
Cytat:
Fakt- bylem kilka razy w trakcie ramadanu w krajach arabskich, nie da sie zjesc w knajpie w ciagu dnia, niektore atrakcje sa pozamykane, ogolnie wyciszenie. Ale za to zakonczenie ramadanu to niezla impreza :) Do Iranu nie chcemy jechac( miedzy innymi dlatego nie, bo karnet potrzebny) Ale do Iraku tak. A wlasciwie do Irackiego Kurtystanu. |
Iraq fajnie ale trzeba miec jakis numer z irakijskiego biura podrozy zeby dostac potem wize - osobiscie nie udalo mi sie go zdobyc a kontaktowalam sie z biurami podanymi na irakijskiej stronie... no ale ja sie nie znam...
atrkcji poza natura nie szukam - bardziej przerazaja mnie ortodoksyjni wyznwcy --- mialam z nimi do czynienia w izraelu.... w ramadanie kobieta ma jednak przesrane bardziej niz "normalnie" - ale w iraqu nigdy nie bylam wiec nie wiem.... ale nie chce zeby mnie scigala znow jakas grupa sfrustrowanych bab w burkach nie mniej zycze udanej wyprawy :) |
Graz-możesz coś napisać więcej o tym promie z Varny do Batumi?
|
znalazlam tylko to co w necie, do wyboru i koloru ---> na morzu czarnym jeszcze nie korzystalam wiec nie wiem jaki standard ale dla mnie bez znaczenia poki taniej niz przejazd przez turcje; natomiast z doswiadczenia to bralam prom 3 razy na morzu srodziemnym i bylo oki tylko ceny wieksze :/:
http://www.ferrylines.com/en/ferries...operator/XNAV/ http://www.ukrferry.com/eng/schedules/varna-batumi |
Dziękuję za info,ciekawa propozycja,trochę drogo-wychodzi około 200 dolców w jedną stronę razem z motkiem.
|
Myśle, że przynajmniej w jedną stronę, opcja jest dobra ;)
|
ooooo ---> genralnie plan nie jest stalowy ---> jade bez cisnienia i zobacze jak bedzie ---> do czerwca wsyztsko moze sie zmienic, tak czy inaczej nie chce przez turcje - bylam i wiem jak drogo tam jest... :/ ----> ostateczna decyzja bedzie na miejscu :)
|
Moim zdaniem Gruzja i Armenia jest warta tych pieniędzy,byłem,widziałem i jeszcze chcę.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35. |