![]() |
Witam,
Jako że nie chcę rozpoczynać nowego wątku wolę zapytać tutaj. Chciałbym przeprowadzić remont silnika w swojej afri gdyż uważem że z racji na przebieg należy się jej jak psu zupa. Zaczyna mi brać olej w ilościach które są niepokojące i nie wiem czy sama wymiana uszczelniaczy zaworowych starczy. Jestem gotowy na jakieś większe naprawy ale chciałbym zrobić to z kimś kto się zna na rzeczy jednocześnie uczestnicząc w procesie, żeby się czegoś nauczyć - niestety tak zaawansowane (jak na mnie) kwestie technicze są mi obce. Chciałbym zacząć od ww. uszczelniaczy ale jeśli coś wymaga zmiany to wierzę ze oko fachowca potrafi to dostrzec i ocenić mniej wiecej koszta, albo jak to się kształtowało u osób które silnik rozbebeszyły żeby wszystko posprawdzać? Będę wdzięczny za info! |
Cytat:
i koszt najmniejszy - potem jeśli się zdecydujesz są tylko koszta: uszczelki pierścienie szlify i takie tam jak ściągniesz głowicę to wszystko się wyjaśni |
uszczelniecze to mała robota ale i brak pewności że cokolwiek pomoże na spalanie oleju. w moim starym trampku nie pomogło.
|
Cytat:
|
ale silnik z ramy i tak trza wyciągać, troche rozbierania jest
|
Cytat:
Jak przebieg znaczący to same gumki mnie wystarczą. |
przebieg jest spory, ale kto wsiądzie to po przejażdżce mówi mi że utrzymana jest fajnie i nie ma sensu grzebać w silniku skoro je trochę oleju. Chcę zacząć brać plecak na wyjazdy dlatego wolałbym żeby wszystko było sprawne. Skoro uszczelniacze nie wystarczą, to z jakim mniej więcej kosztem musiałbym się liczyć? I ponawiam jeszcze pytanie czy mamy na forum jakiś zapalonych mechaników? Wiem z doświadczenia że z takimi ludźmi najlepiej się pracuje i można dużo nauczyć, a o to mi chodzi.
Pozdr. |
|
Jeśli sam wyjmiesz silnik z ramy to robota za tzw naprawę główną wyjdzie pewnie koło 600zł jeśli poza serwisem, w serwisach parę stówek drożej.
|
1.uszczelki góra silnika
http://allegro.pl/ir-uszczelki-top-e...413854792.html 2.pierścienie tłokowe honda (519pln)na oba tłoki 3.uszczelniacze zaworowe honda (200pln) 4.dodatkowe o-ringi, podkładki miedziane (ok 20pln) 5.sylikon np Dirko 6.planowanie głowicy, szlifowanie zaworów (zalezy od zakladu) 1100 trzeba liczyc bez robocizny..chyba ze robisz jeszcze wymianę łańcuszków rozrządu, szlifujesz cylinder itp |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:23. |