Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Nowa pompa paliwa do AT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=21330)

mdxmd 13.06.2014 15:26

Cytat:

Napisał Maurosso (Post 384851)
no...390 a 145 to jednak spora różnica...szczególnie że jak mówisz, nie do końca wiadomo do czego to jest [wykrzyknik, wykrzyknik, wykrzyknik]...

owszem jest różnica tylko, że tourmax a chiny to trochę robi różnicę a na allegro widziałem używki za 150-200zł gdzie pewnie od razu trzeba styki za 65zł wymienić i do tego będzie zawsze to używana.... wg. mnie warto zainwestować w tourmax'a... mam już odpowiedź, że przewody ma 10mm, niestety producent nie podaje info o ciśnieniu i wydajności nic trzeba kupić i sprawdzić może ma ktoś ochotę ? mogę mieć tą pompę za 275zł + 15zł przesyłka, pomiar wydajności i ciśnienia gratis :)

sluza 13.06.2014 17:54

miałem ją u siebie. Przed wyjazdem na Rumunię spalił mi się oryginał i w trybie pilnym kupiłem tą z linka. Sprzedawca zapewnił, że jest to produkt turecki na potrzeby marki niemieckiej :)
Na pompie dojechałem do Rumuni, ale samej Rumunii nie przetrwała-fakt, że teren był ciężki.
Kwestia szczelności pozostawia dużo do życzenia - po kałużach nabrała wody i błota - w konsekwencji przerywała pracę i raz doszło do spalenia bezpiecznika zapłonu 10A. Zastanawiam się teraz czy wilgoć mogła spowodować aż takie zwarcie czy to coś w pompie się tak spięło
Styki stykają się ze sobą pod takim kątem, że nie pracują całą powierzchnią styku tylko krawędziami, ale jeśli się nie mylę to zestawy naprawcze też są różnie wykonane.
Zamówiłem już FACET, więc drugi raz nie kupię

Vito79 13.06.2014 18:52

sluza, dzięki za rozjaśnienie sprawy. Takie miałem przeczucie co do tej pompy :)
To ja sobie chyba zanabędę Faceta albo oryginalną, jakby ktoś miał na sprzedej to chętnie przytulę.

mdxmd 13.06.2014 23:08

Cytat:

Napisał sluza (Post 384883)
miałem ją u siebie. Przed wyjazdem na Rumunię spalił mi się oryginał i w trybie pilnym kupiłem tą z linka. Sprzedawca zapewnił, że jest to produkt turecki na potrzeby marki niemieckiej :)
Na pompie dojechałem do Rumuni, ale samej Rumunii nie przetrwała-fakt, że teren był ciężki.
Kwestia szczelności pozostawia dużo do życzenia - po kałużach nabrała wody i błota - w konsekwencji przerywała pracę i raz doszło do spalenia bezpiecznika zapłonu 10A. Zastanawiam się teraz czy wilgoć mogła spowodować aż takie zwarcie czy to coś w pompie się tak spięło
Styki stykają się ze sobą pod takim kątem, że nie pracują całą powierzchnią styku tylko krawędziami, ale jeśli się nie mylę to zestawy naprawcze też są różnie wykonane.
Zamówiłem już FACET, więc drugi raz nie kupię

dlatego bardziej skłaniałbym się do tourmax'a, chociaż ciekawe czy gdyby ją lepiej uszczelnić?? woda i błoto w stykach zwarcia nie zrobi, raczej zablokuje pompę, a to może doprowadziło do przepalenia uzwojenia cewki.... czy po wyczyszczeniu dalej robiła zwarcie ?

sluza 14.06.2014 01:11

po wyczyszczeniu wróciłem na niej do Polski, ale ewidentnie coś z nią nie halo i kaprysi

pawel_kielce 14.06.2014 11:24

Nabyłem niemiecką manufakturę "jako zapas" kiedy niebezpiecznie oryginał zaczął sygnalizować możliwość odmówienia "posługi". Zresztą nie pomyliłem się. Wróciłem na niej w ub. miesiącu ok 400 km. Jest zamontowana aktualnie w moto. Niespełna 1000 km. Jedyne co robiłem to musiałem zaraz po zakupie przedłużyć przewód - u minie nie dostawał do wtyczki zasilającej.
Na razie nie widzę różnicy. W oryginalnej wymieniłem już zestaw naprawczy i teraz czeka na "jak by co".

mdxmd 14.06.2014 17:55

dostałem odpowiedź, że ta pompa touramx to to samo co oryginał czyli Mitsubishi czyli macie oryginalną pompę ponad 2x taniej jak oryginał, ponieważ pompa nie jest dedykowana do AT może różnić się długością kabla, kostką lub biegunowością, pompa jest dedykowana do CBR600 1989-1990 oraz VT750 1997-2003,

marekw 16.03.2015 18:37

Mialem dzis takie zdazenie a mianowicie,jade a afryka zaczyna slabnac az wkoncu zgasla,prubuje zapalic i nic,polozylem reke na pompie paliwa a ona stuka jak oszalala,mysle co jest styki wymienione 2000 km temu i taka niespodzianka,i co sie okazalo mialem mapnik na zbiorniku ktory ma delikatna skore nubuk(zamsz) uszczelnil korek paliwa i nie dostawalo sie powietrze do niego wiec powstalo podcisnienie w zbiorniku i pompa nie mogla zaciagnac paliwa,po odchyleniu mapnika zassalo i bylo ok,wiec podnioslem ten wichajster na korku od kluczyka zeby byl dostep powietrza i wszystko smiga.Taka duperela i unieruchomila afre.

sluza 16.03.2015 20:07

Cytat:

Napisał marekw (Post 423367)
nubuk(zamsz) uszczelnil korek paliwa i nie dostawalo sie powietrze do niego wiec powstalo podcisnienie w zbiorniku i pompa nie mogla zaciagnac paliwa,po odchyleniu mapnika zassalo i bylo ok,wiec podnioslem ten wichajster na korku od kluczyka zeby byl dostep powietrza i wszystko smiga.Taka duperela i unieruchomila afre.

co to za historia? :confused: Odpowietrzenie zbiornika idzie rurką od dołu, a przy korku to masz odprowadzenie wody

tyran 16.03.2015 20:20

Cytat:

Napisał marekw (Post 423367)
polozylem reke na pompie paliwa

Uzdrowicielu!:bow::bow::bow:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:14.