![]() |
Nie jestem szpecem,ale mam wątpliwość.
W Trampku i Afryce padają reglery z powodu złych styków ( zanieczyszczonych) czy jakoś tak. Napiecie znacznie wzrasta , wygotowuje aku i sypie się moduł z powodu zbyt wysokiego napiecia. Taka dioda świeci dalej na zielono wskazując ,ze wszystko jest OKI Z tego co wiem, a wiem jeszcze niewiele -to nie brak napięcia jest problemem ,bo alternatory się nie psują -tyko problemem jest napięcie zbyt wysokie. Tego dioda niestety nie pokazuje... Uzupełnienie:Przy zbyt wysokim napięciu czyli powyżej 13,8V dioda świeci również na zielono. Taki mi odpowiedział sprzedawca z allegro tego diodowego ustrojstwa |
Otóż to. Ledwolt sygnalizuje za niskie, jak i za wysokie napięcie. Ma kosztować koło 50pln o ile rzeczywiście wróci na rynek.
|
"Ledwolt" spotkałem się z takim rozwiązaniem (funkcje i nazwa jak podajesz), ale kolo twierdzi że mu się nie opłaca. Może jakby złożyć konkretne zmówienie.
|
2 Załącznik(ów)
A ja mam taki wynalazek...wychelnie na biezaco....pokazuje co trzeba, ma podswietlenie...kupiony w boxer-motor u Olejnika.
Polecam Zdjecie pokazuje miejsce montazu (dobrze przemyslane Kajtus :)) Zrobie bzlizsza fote to wkleje. |
Ledwolt- kontrolka ładowania akumulatora
Możliwość zamówienia 1 szt (sobie zamówiłem 2szt)
PRZEDRUK Charakterystyka Co to jest o do czego służy? http://usprawnienia.pl/produkty/ledw.../kontrolka.jpgMało osób wie, że zgaśnięcie kontrolki ładowania nie oznacza wcale, że akumulator jest ładowany. Oznacza ona dokładnie tyle, że alternator jest w stanie oddawać energię. Ile tej energii będzie oddawać i ile z niej trafi do akumulatora to już zupełnie inna bajka. LEDWOLT pokazuje kolorem stan instalacji: ZIELONY-dobrze CZERWONY-źle Dodatkowo, pokazuje napięcie podczas pracy rozrusznika, a po wyłączeniu silnika symuluje kontrolkę alarmu. Jest ekstremalnie prosty w montażu-gustowna srebrna lub czarna rurka jest łatwa w montażu i doskonale komponuje się w każdym motocyklu. W samochodzie samą diodę można zamontować wszędzie. Interpretacja wskazań woltomierza Poniżej opisano jak intepretowac wskazania. Dwukolorowa kontrolka w woltomierzu może świecić na wiele różnych sposobów. Na wstępie należy wspomnieć o trzech trybach:
Tryb wyłączonego silnika
Tryb normalnej pracy włącza się, gdy napięcie w instalacji przekroczy 13.5V
Przewody woltomierza należy podłączyć jak najbliżej styków akumulatora. Najlepiej włożyć przewód pomiędzy styk akumulatora a klemę i zacisnąć klemę. Oczywiście wszystkie powierzchnie powinny być dobrze oczyszczone i posmarowane wazeliną techniczną. Podłączanie w innych miejscach-przy bezpiecznikach, stacyjce - będzie mogło powodować zafałszowanie wskazań. Parametry techniczne Dokładność wskazań: nie gorzej niż 0.2V, typowo 0.1V Pobór prądu: 25mA (w trybie wyłączonego silnika 0.2 mA) Zakres temperatur pracy: od -20 do 80 stopni Celsjusza tel.602 643 804 |
Mailowałem z twórcą Ledwolta. Pisał, że produkt wróci na rynek. Istnieje możliwość małej modyfikacji zakresów tak, by ludzie mający ładowanie 13.8V nie dostali oczopląsu.
|
Cytat:
To jest chyba najważniejszy pomiar wskazujący na awarię reglera |
Bartez, nie sprawdzałem.
Masz rację i o tym jest teraz ten wątek - czy pojawi się na rynku produkt, który ma taką funkcjonalność, czyli Ledwolt. Jak montowałem u siebie to cudo, to kolo od letwolta nie prowadził sprzedaży. |
O, Ledwolt już jest :). http://usprawnienia.pl/cennik.html
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:10. |