![]() |
Moze mi ktos wytlumaczyc jaka roznica jest w sprawdzaniu oleju na zimno i na cieplo?
|
Cytat:
|
Cytat:
Uszy do góry, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - masz najczystszy silnik na forum :D |
Cytat:
|
No pewnie. Bo przy okazji rozgrzejesz naczynie w którym ten olej się mieści. A amelinium dosyć dużą rozszerzalność cieplną posiada. A tak w ogóle to co ja ci o dylatacjach mam opowiadać ?? Panie inzyznieze Fazzik prosimy o wykład
|
Nie czaje tej magii z tymi pradami wzbudzajacymi aku i olejami cieplymi i zimnymi. Szukam zrodel ;)
|
Kurcze chyba mam zepsutą Afrykę, bo u mnie na ciepłym mam poziom wyższy niż na zimnym.
|
cały ten temat jest zajebisty :D taki typowy na zimowe wieczory i brak kolców w oponach
:haha2: |
Ciezczy o wyzszej temeraturze zawsze bedzie troche wiecej niż nizszej ze wzgledu na jej rozszerzalnosc.nie wiem na ile to bedzie widoczne.
Sprawdzalbym na gorącym ale kilka chwil po zgaszeniu silnika aż caly olej scieknie. W endurakach z sucha miska olejowa tyko tak mozna sprawdzic wlasciwy poziom oleju Po jego dobrym zagrzaniu ,,inaczej bedzie go dużo za dużo W skrajnym przypaku kiedy bedzie oleju za dużo w ukladzie zamknietym jest spalanie oluju lub rozdupcenie zbiornika wyrownawczego Najprostszym przykładem zmiany objętości pod wplywem temperatury jest zwykly termometr |
Cytat:
Moim zdaniem obecnie tylko na ciepłym. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:32. |