![]() |
O, to mi się podoba. Możesz powiedzieć gdzie szukać informacji na ten temat? (Sory Kuzomen za wcinkę)
|
W naszych mendach słabo z informacj±. Rozmawiałem ze Straż± Graniczn± w Białowieży to od nich mam info. że od 1.06 rusza już ruch bezwizowy czyli 72 godziny po puszczy z buta lub rowerem. Mam niedaleko wiec idę na pierwszy ogień.
|
A jak wygl±da kwestia noclegów w hotelach?
Co¶ czytałem o konieczno¶ci meldowania się, deklarowania gdzie się ¶pi itp. Na Ukrainie chyba tez co¶ takiego było ale nikt się do prawa nie stosował. Generalnie luzik? |
Generalnie luzik z noclegowaniem itd. Hoteli raczej nie ma za wiele. My spali¶my w namiotach i prywatnych kwaterach. Ludzie zawsze chętnie pomog±.
|
|
Byli¶my rok temu przy okazji M¦ w hokeju, albo i dlatego w tym czasie, że nie trzeba było się z wizami bawić. Kraj super do jazdy, na wschodzie mało aut i moto jeszcze mniej, ludzie bardzo mili i uczynni, wszyscy i wszędzie. Milicja się nas nie czepiała, ale to może dlatego, że M¦ były i liczyli się z kibicami.
Spanie w hotelu w Nowogródku (wczesny Gierek) musiało być z meldunkiem, ale mimo papierologii obyło się bez kłopotów. Sklepy pełne towarów (w miastach), bo na wsi nie robili¶my zakupów, ale tam może byc ciężko z towarem. Wymiana dolarów lub euro w banku odbyła się bez kłopotów, choć swoje do jednego okienka musieli¶my odstać, ale można było drożej, choć szybciej wybrać kasę z bankomatu. Pierwszy raz miałem cały milion przy sobie :) My¶lę, że 500 zł wraz z paliwem, to max co trzeba mieć ze sob±. Tydzień życia i jeszcze na szaleństwa wystarczy, choć alkohol w cenach jak u nas, więc szału nie ma jak to kiedy¶ bywało podobno, że 0,5 za 7 zł było. Generalnie, to do Mińska jest co zwiedzać, bo potem, to już raczej niewiele. |
Cytat:
Rejestracja/meldunek jest obowi±zkowy je¶li się przebywa dłużej niż 5 dni roboczych. ¦wistek sprawdzaj± na granicy. Melduj± w każdym hotelu, więc warto jaki¶ taki jeden nocleg w hotelu zaplanować. Bardzo fajny kraj Białoru¶. Polecam. A Białorusini to taki naród do serca przyłóż. Pozdro. |
Dzięki za info :Thumbs_Up:
A s± jakie¶ problemy z wiz±? Na jakie koszty się nastawić? |
Musisz poczytać na stronie konsulatu, z tego co pamiętam, to koszt ok. 30 euro, ale mogę się mylić.
|
Wiza kosztuje 25 euro. Ubezpieczenie zdrowotne 40 złotych. Je¶li załatwiasz przez po¶rednika to dochodz± dodatkowe koszty ale wszystko załatwiaj± za Ciebie (ł±cznie z voucherem).
Spider, nie wspomniałe¶ o barterze: wódka za kiełbasę i herbatę owocow±:D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49. |