![]() |
wybijałem przy użyciu dużego śrubokręta ostro ostrzonego,
tylko pamietaj żeby na około a nie tylko w jednym miejscu |
spoko juz mam wstarczajaco duzo instrukcji, myslalem ze moze jakies inne patenty jeszcze są.
no pany szkoda ze nikt nie napisal ze ta tuleje wewnatrz to mozna przesunac tak ze odslania sie calu wewnetrzny pierdcien lozyska i wtedy 2 uzerzenia i lozysko wyjete. mie to sie wydawalo ze ta tuleja jest jakos osadzona a ona tylko porzez lozyska trzymana. |
tak
Panowie tuleja jest tylko dystansem. po przesunięciu jej wybija się normalnie. inaczej sprawa wygląda jak łożysko sie rozsypie i w piaście zostanie tylko zewnetrzna bieżnia łożyska, a na ośce wewnętrzna. kulki i koszyczek potrafią się wysypać. dotyczy to szczególnie łożyska z tyłu od strony tarczy bo jest za małe na takie obciążenie. do wybijania mam taki specjalistyczny wybijak zrobiony ze sztycy amortyzatora samochodowego. stal dość twarda. trzeba go lekko zgiąć i zaostrzyć pod kątem. po wybiciu można w tym aluminiowym kołnierzu wyrezać okrągłym pilnikiem dwa dołki naprzeciw siebie aby w przyszłości było łatwiej. |
Ja miałem dokładnie taką sytuacje, łożysko rozsypało się w środku :( Z wyjęciem bieżni był pewien kłopot... Udało się dopiero odpowiednio wygiętym drutem średnicy około 13mm. Okazało się jednak że zmieliła się także tulejka dystansująca pomiędzy łożyskami ( nie wiem jak się ona fachowo nazywa) I tu mam pytanie: wiecie może gdzie można coś takiego kupić? Ewentualnie dorobić? Czy przy okazji tych napraw trzeba wymienić łożysko w zabieraku?
|
Jak już wymieniasz to wymieniaj wszystkie 3 łożyska, nie ma sensu potem się babrać. Tuleje dystansowe od RD03 mam :) więc na priwa wal, jutro na Warszawe lece i TEŻ pod Otwock (Józefów dokładnie) to mogę Ci zabrać
|
a podacie tego wymiary? tej tulejki? i czy w 03,04 i 07 jest taka sama?
|
1 Załącznik(ów)
Ramires, jesteś wielki!! Ogromne dzięki!!
I tak jak objecałem podaje wymiary: długość: 112,8mm promień zewnętrzny: 25,4mm promień wewnętrzny: 17,4 grubość ścianki wyszła 4mm czyli wszystko się zgadza :) Dziwna akcja mi się zdarzyła!! Włożyłem nowe łożyska do koła (narazie 2 sztuki bo liczyłem że na takim patencie dojade do sklepu po trzecią z zabieraka) i przeżyłem szok!! Nowe łożysko rozsypało się po przejechaniu 20 km w pył... Mam pytanie: co mogłem zrobić źle? wyraźny objaw jaki zauważyłem w czasie jazdy to delkatne stuki w kole co jakiś czas.... Załącznik 4910 Składałem koło według tego schematu od rd07 i jedyne co mnie zastanowiło to część nr 30... Cóż to? Czyżby uszczelniacz? I powinien być pomiędzy 27 i 13 |
1 Załącznik(ów)
Masz dla pewności większe od RD03.
Załącznik 4911 To, że Ci poleciało tak od razu może mieć związek z dziurą jaką masz w kole - to co mi pokazywałeś na zdjęciu, nie trzyma go, i wywala. Sprawdz dokładnie sposób złożenia, bo łożyska ot tak nie padają. Tuleje założyłeś? Sworzeń na łożysko od zabieraka? |
źle wbite lub źle wbijane łożysko, za krótka tuleja dystansowa, wadliwe łożysko:confused:. Tylko to mi do łba przychodzi. jak tuleja nie trzyma wymiaru to dokręcając koło za mocno ściska się łożysko i cześć.
|
Pytanko może ktoś mi podać jakie łożyska wchodzą łożyska na przednie oraz tylne koło?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |