![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Pytanie teraz od czego to adaptowac, czy brac rozwiazanie pod KTM czy pod XL/XR? |
Amortyzator posiada masę pozycji regulacji , którymi możemy dopasować ustawienie do terenu w którym sie poruszamy , co za tym idzie przenosi sie to na precyzje z jaką wybieramy optymalny tor jazdy , bez niepotrzebnej i meczącej ciągłej korekty . Szczególnie na piaszczystym podłożu gdzie bez tego gadżetu jazda na motocyklu ważącym 200 kg jest walką o przetrwanie a nie przyjemnością , mówiąc o tym nie mam na myśli Błędowa czy Siedleckiej , tylko prawdziwe piochy Afryki . W kwestii montażu amortyzatora nie ma większego problemu , można adoptować te od motocykli enduro ( nie wiem jak z montażem tych od plastików ), nie posiadam dużej wiedzy i doświadczenia w tym temacie , wiec przy wyborze kierowałem się oponami tych nielicznych użytkowników LC8 , którzy używają to moto zgodnie z przeznaczeniem i startują w rajdach pustynnych w związku z tym wybrałem ten polecany przez nich .
Na koniec dodam że amortyzator nie załatwi za Ciebie roboty i moto samo nie pojedzie jak po szynie , tylko w jakimś stopniu Ci pomorze , co za tym idzie może okazać się niepotrzebnym i kosztownym wydatkiem . Powodzenia . |
@ ramirez
Zalezy od czego masz półki. Uchwyty sa rozne w zaleznosci od moto. Do Afryk nie produkują. Jesli nie nie podpasujesz to frezer. A "palec" spawany lub przykrecany do ramy. Od góry, między główką a bakiem. |
Przyznam, że to ciekawy wynalazek. Jeszcze tego nie widziałem. Ale ja wogóle niewiele rzeczy widziałem jeśli chodzi o motory także nie powinno to dziwić.
Co by oznaczało, że to urządzenie tłumi jak np wpieprzysz się w jakąś koleinę albo dziurwę i jesteś w stanie łatwiej kierę utrzymać? |
No nie kryje, ze po moim crashu w Kirgizji obiecalem sobie cos takiego sprawic. No ale do Afryki nie robia. Trza rzezbic, albo kupic inna zawieche. Wybralem to drugie...
|
Jakby ktoś szukał, to atgreg patentował to w swojej AT
http://www.advrider.com/forums/showt...ght=stabilizer ...na dole strony. |
W zasadzie to nie afryka tylko półki KTMa. A to robi zasadniczą różnicę.
Do półki afryki nie da sie tego zamontować, bo ma ruchome cybanty na kierownicy- a to musi być sztywne jak... hmmm |
ja mam półki od Husqvarny teraz :)
co do sztywnosci to mam wszystko co potrzeba aby zrobic to na sztywno jak będzie taka potrzeba, ale ręce dostaną w kość. Będę testowal pewnie jak już kupie amorek. |
no niestety, ale oś obrotu amortyzatora musi być idealnie w osi obrotu półek. Jak by był zamocowany przez kierę na cybantach - które jeszcze w Afryce są jakie są - to rozwalisz urządzenie i tyle będzie z tego...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:42. |