![]() |
Cytat:
|
Uzyskanie homologacji to dość kłopotliwa historia, ale prawdziwą przeszkodą są duże koszta.
Po za tym każda nawet drobna zmiana konstrukcyjna wymaga nowych badań (znów duże wydatki). Większość z Was uważa ze kupując przypadkowy tłumik homologowany, z naniesionym znakiem E ma sprawę załatwioną. Otóż niestety nie, producent przeznacza konkretny model tłumika do konkretnego typu motocykla, i wydaje na to certyfikat. Po prostu montując końcówkę wydechu np. LeoVince certyfikowaną do Hondy Transalp, nie powinniśmy się łudzić że mamy homologację jeżeli zaadoptujemy ten wydech do Hondy AfricaTwin:D |
biurokracja to się nazywa
|
Jak to Ktoś mający wielkie doświadczenie napisał: mając sraczkę...
I odpuszczając gaz, wbijając wyższy bieg Ci wytłumaczył: 99 razy Ci się uda, a setny zapłacisz. Dla mnie Unia to nie Ukraina. Nawet własnej kiełbasy Ci nie pozwolą uwędzić. Bass - ale jesteś odważny!. Szacun. Na wolnych garach przejechałem harasiem całą jewrope, cytat. A ja przejechałem prawie całą Europę, również i sraczki nie miałem |
Z tego co ja wiem to na czesto uczeszczanych trasach przez bajkerow (gory, winkle) to policyjne wozy stoja z mikrofonem i kontroluja kazdego. W weekend napewno, w tygodniu mniej. Rozumiem mieszkancow kiedy im przez caly weekend setki motocyklow napierdala wydechami pod domem. Mam na mysli lato, cieplo i slonce gdzie pelno motocykli na drogach.
Na niektorych odcinkach maja wbudowane mikrofony w slupkach drogowych http://www.welt.de/politik/deutschla...torraeder.html ktore wysylaja alarm do najblizszego radiowozu. Jesli wydech za glosny to 90 ojro platne na miejscu wiec tragedii nie ma |
Pitolicie aż uszy bolą.
Warunki techniczne pojazdów określa rozporzadzenie: http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporza...o-wyposazenia/ Co do reguly rygorystycznym obowiązkiem homologacji objęte jest wyposażenie pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy po 2007 roku. A maksymalne normy haalasu określa zalącznik 1 do w/w rozporzadzenia. Dla motocykla do poj. 123 cm3 jest to 94 dB, pow.125 cm3 96 dB |
Mishieck, ale tu mowa o Niemczech a nie o Polsce...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35. |