Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Rozruch na sprzęgle? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2440)

EGON 05.02.2009 07:13

Cytat:

Napisał szwedzkikucharz (Post 42186)
Wbity pierwszy bieg.

drugi... tryb 2 jest tańszy... :D:D:D......... :haha2: ;)

kajetan 06.02.2009 21:21

W drz i innych suzukach jest czujnik ktory uniemozliwia odpalenia sprzeta bez wcisnietego sprzegla.
Wedlug mnie, jest to kolejny element ktory może unieruchomic sprzeta gdzies w czarnej dupie. I z tego wlasnie powodu czujnik ten w mojej drztce zostal wywalony.
pzdr.

blacha_świecie 07.02.2009 00:01

Cytat:

Napisał kajetan (Post 42737)
W drz i innych suzukach jest czujnik ktory uniemozliwia odpalenia sprzeta bez wcisnietego sprzegla.
Wedlug mnie, jest to kolejny element ktory może unieruchomic sprzeta gdzies w czarnej dupie. I z tego wlasnie powodu czujnik ten w mojej drztce zostal wywalony.
pzdr.

Nie wiem jak w Twojej, ale w mojej dr-ce ma to związek z dekompresatorem.

kajetan 07.02.2009 01:22

Cytat:

Napisał blacha_świecie (Post 42757)
Nie wiem jak w Twojej, ale w mojej dr-ce ma to związek z dekompresatorem.

A możesz dokladniej to opisac...

blacha_świecie 07.02.2009 12:03

Dźwignią sprzęgła uruchamiam elektrozawór, który w momencie rozruch zmniejsza kompresję w cylindrze. Przy jednym cylindrze i 800 pojemności kompresja jest spora. Działa to mniej więcej tak. W momencie jak tłok idzie do góry to uchyla się zawór wydechowy (zmniejsza się kompresja). Tuż przed max górnym położeniem tłoka zawór się zamyka i następuje zapłon, po czym silnik odpala.

kajetan 07.02.2009 12:38

Cytat:

Napisał blacha_świecie (Post 42780)
Dźwignią sprzęgła uruchamiam elektrozawór, który w momencie rozruch zmniejsza kompresję w cylindrze. Przy jednym cylindrze i 800 pojemności kompresja jest spora. Działa to mniej więcej tak. W momencie jak tłok idzie do góry to uchyla się zawór wydechowy (zmniejsza się kompresja). Tuż przed max górnym położeniem tłoka zawór się zamyka i następuje zapłon, po czym silnik odpala.

No fakt, w bigu jest to dosc skomplikowana operacja, natomiast w drz wystarczy zmostkowac dwa przewody i po temacie.
3maj sie kolego i do zobaczonka gdzies w krzakach.
HEJ.
R

blacha_świecie 07.02.2009 14:16

Cytat:

Napisał kajetan (Post 42786)
No fakt, w bigu jest to dosc skomplikowana operacja, natomiast w drz wystarczy zmostkowac dwa przewody i po temacie.
3maj sie kolego i do zobaczonka gdzies w krzakach.
HEJ.
R

Nie jest to wcale skomplikowane, po prostu, aby uruchomić silnik muszę wdusić dźwignię sprzęgła.

kajetan 08.02.2009 10:36

Cytat:

Napisał blacha_świecie (Post 42792)
Nie jest to wcale skomplikowane, po prostu, aby uruchomić silnik muszę wdusić dźwignię sprzęgła.

,,Wduszenie sprzegla,, nie wydaje mi sie skomplikowaną, operacją ;]
Problem, zaczyna sie wtedy, gdy ten oto czujnik z jakiegos powodu odmówi nam posłuszeństwa.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:22.