![]() |
W sumie 5000-6000zł i można z namiotem jechać. Raptem ile? 12 000 km w jedną stronę? :)
|
Cytat:
|
To jest kwota za samo paliwo.
Jeden pojedzie na starym napędzie i na używanych anakee a inny zabierze 2 kpl tkc, zapasowe dętki, 2 zmiany oleju z filtrami i jeszcze jakiegoś zvmx'a założy przed trasą. Tylko na tych rzeczach różnica będzie ok 3 tyś pln :at: Ja swój wyjazd liczę na dyche + trochę rezerwy. |
Wydaje mi sie ze chodzi tutaj o sam wyjazd a nie doliczanie przygotowania maszyny, zrobienia prawa jazdy itd.
Koszty moim zdaniem nie sa wysokie. 1 wiza, tanie paliwo, jedzienie tez tansze niz w polsze. |
Spalanie 5,5 l / 100 km czyli na 25 000km wyjdzie jakieś 1375 litrów paliwa .Paliwo liczę po 2,2 zł. ( teraz jest nawet tańsze ) . Koszt pi razy oko paliwa 3 025 zł.
Części samemu można obliczyć. 2 zestawy opon ( Metzeler Tourans ) 930 zł. nowy zestaw napędowy + dodatkowa zębatka przednia 450 zł. olej i filtry x 2 ( przed wyjazdem i na wymianę w trasie ) 260 zł. wiza ( jeśli przejazd przez Kazachstan i Mongolię to oczywiści te koszty też trzeba dodać ) koszt rocznej ostatnio był ok 700 zł. to tak na szybko . Pewnie u jednego dostawcy na kilka motków będzie rabat Wiele zależy ile gratów zapasowych ma się już na stanie ( dętki zapasowe , regler , linki , klocki hamulcowe itp ) i jak trzeba przygotować motocykl ( regulacja zaworów, synchro gaźników , olej w lagach ) . Wcale nie musi to kosztować 10 tys. jak samemu sporo prac się zrobi . Jedzenie liczmy nawet nasze ceny , choć jest taniej . |
Policz- 25tys km. przy ok 6l/100 plus 40-50zł dziennie na życie plus przygotowanie motocykla plus fundusz awaryjny.
|
To 5,5 klocka paliwo + dziennie .......... + przygotowanie motura i fundusz awaryjny dla Hondy ??
|
Ja tylko dodam ze trzeba miec jeszcze wpizdu odwagi. Bo jest wielu co chca tam pojechac, ale niewielu tam pojedzie. Nawet tych ktorych stac na to to nie pojada.
|
Fassi sam wiesz,ze najwiekszy Problem to brak czasu,potem kasy a potem byc moze fajnego towarzystwa,bo samemu to troche nudno tak jechac przed siebie
|
Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=FUoUfb__0G8 człowiek z tego forum :bow: Myślę o tym dwa lata, o dwa lata za długo. pozdrawiam |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:59. |