Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Żarówka +30% (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=24756)

piono 07.09.2015 11:32

Ja mam Philips MotoVision - teoretycznie 40% jaśniej i 10-20 m dłuższy snop światła w stosunku do ....?
Mnie zainteresowała lekko pomarańczowa poświata, "mająca odróżniać motocykl w ruchu ulicznym" ;)

1-sza szt zakończyła żywot po 25 kkm (u mnie to 7 lat!)
2-ga jeszcze hula

Teraz są chyba trudniej dostępne w handlu.
Pozdrawiam,
Piotrek

Dzieju 08.09.2015 14:16

Cytat:

Napisał rambo (Post 447802)
Lepiej od 30% swoją robotę wykona żarówka +50% a od niej +90% itd.

One wszystkie mają 55 wat, ale cieńszy żarnik daje więcej światła, i krótszą żywotność. To chyba zrozumiałe powinno być

Rambo tu nie tylko chodzi o ilość światła i jesteś w błędzie pisząc że im więcej % to lepiej.
Niezaprzeczalne fakty podparte badaniami wskazują że to nie ilość światła jest ważna a jakość i precyzja wykonania odgrywa kluczową rolę.
I tak w testach pewna żarówka +90% świeciła tak beznadziejnie że zwykła robiła to lepiej i dokładniej.
Co z tego że wyślesz w przestrzeń dużo światła jeśli będzie ono chaotyczną plamą zamiast precyzyjnie pokierowana wiązką.
Wolę np. precyzyjne +30 niż badziewie +90.
No ale jak ktoś tam woli ilość zamiast jakość ......

Jasność podnosi się gazem ( np. +30%) a potem jeszcze żarnikiem (np. +90%).
Zgadza się że im bardziej wyżyłowana tym krócej pożyje dlatego uważam że +50% to górna granica optymalnej żywotności oczywiście przy zachowaniu jakości/precyzji wykonania.

rambo 08.09.2015 14:28

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 448149)
Wolę np. precyzyjne +30 niż badziewie +90.

Dokładnie Dzieju

testowałem wiele firm robiących żarówki, i najlepsze rezultaty oczywiście miały żarówki tylko i wyłącznie markowe.
Po drugie barwa, te wzmacniane żarówki świecą białym światłem, zwykłe lekko żółtym.

Najlepsze rezultaty z branżowych pisemek auto moto to tylko marketing.

kup sobie Philipsy +130%, wymień w jednej lampie tylko żarówkę i na ścianie w garażu porównaj sam :Thumbs_Up:

rambo 08.09.2015 14:31

Żywotność to moim zdaniem nieco bardziej skomplikowana zależność niż wymieniłeś.

W pojeździe który podczas pracy silnika napiecie na kostce od świateł jest bliskie napięciu na klemach AQ zawsze życie żarówki będzie krótsze, ale za to efektywniejsze.
W zaniedbanych instalacjach elektrycznych, gdzie na końcu instalacji elektrycznej czyli na np na kostkach od świateł mijania mamy ~1.5V mniej niż na AQ zawsze żarówki pożyją dłużej ale znowu kosztem mniej wysilonej pracy :Thumbs_Up:

gerard36856 08.09.2015 19:29

dzięki chłopacy :) tam będą żaróweczki typu H4? (nie śmiać sie! do tej pory wymienialem wyłącznie na stacjach benzynowych, kładac przepalona na ladzie :D )

rambo 08.09.2015 19:36

H4 :Thumbs_Up: :)

Dzieju 09.09.2015 09:26

Ustaliłem że gwarantowana przez producenta żywotność tych Philipsów +130% to tylko 450 godzin czyli zależnie gdzie się jeździ od 13tyskm do 35tyskm.
Żywotność +50% ma podobno sięgać ok 50tyskm.
No i jeszcze zapomniałem wspomnieć że należy uważać i pilnować by żarówka była wykonana ze szkła kwarcowego z UV czego wielu podróbkowiczów tanich zamienników zapewne nie stosuje.

qbaRD07 09.09.2015 11:05

To ja jeszcze podpytam, przy wymianie też musieliście zdjąć czache i poodkręcać światła ?
Może jest jakiś patent na wymianę H4 bez tego całego rozkręcania ?

Songo 09.09.2015 11:13

Cytat:

Ustaliłem że gwarantowana przez producenta żywotność tych Philipsów +130% to tylko 450 godzin czyli zależnie gdzie się jeździ od 13tyskm do 35tyskm.
Żywotność +50% ma podobno sięgać ok 50tyskm.
No i jeszcze zapomniałem wspomnieć że należy uważać i pilnować by żarówka była wykonana ze szkła kwarcowego z UV czego wielu podróbkowiczów tanich zamienników zapewne nie stosuje.
Założyłem +130% Philipsa na wiosnę do DRZ. O żywotności nie mogę się jeszcze wypowiedzieć ale za to świeci nieziemsko. Fakt faktem przed założeniem umyłem od wewnątrz klosz i odbłyśnik. Różnica jest kolosalna. Wcześniej strach było jechać po nocy na asfalcie, teraz oświetla bardzo ładnie i porządnie. Także jak ktoś ma problem ze światłami to spokojnie mogę ją polecić.

borys609 09.09.2015 11:54

Songo, tutaj dotarłeś do sprawy najważniejszej.
Zanim wymienicie połowę instalacji elektrycznej, umyjcie najpierw klosz reflektora.
Za każdym razem dawało mi to więcej niż cudowanie z żarówkami..

Wysłane z ajfona..

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:57.