Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Odlączenie świateł przy uruchomaniu motocykla (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=24866)

Tymon 20.09.2015 07:48

A ja odpalam z wlaczonymi swiatlami i wogole ich nie gasze - jest to jakis problem dla ukladu elektrycznego?

Lepi 20.09.2015 09:01

Jesli Ty nie masz z tym problemu to nie ma zadnego :-)

Dzieju 21.09.2015 09:59

Cytat:

Napisał bass (Post 449916)
Kierowca to ma hamować, uważać i przyspieszać, reszta powinna działać automatycznie.

Wyrazy współczucia.
Nie chce mi się tego rozwijać.

Kazmir 21.09.2015 12:06

Cytat:

Mnie uczono...ze motocykl powinno sie odpalac zawsze z zalaczonymi swiatlami. Dzieki temu Twoj regler dluzej pozyje i wczesniej wyczujesz oznaki padajacego akumulatora.
Możesz to "technicznie" wyjaśnić?

rupert 21.09.2015 12:34

W CBFie (i pewnie innych z autoświatłami) reflektor odcina przycisk startera. Osobiście nie lubię systemów automatycznych, dodatkowo taka CBFa gaźnikowa ma aku 6Ah, więc minimalnie. Nie raz było pchanko, dobrze że choć R4, więc startowała z dupskiem na siodle:D

bass 21.09.2015 14:15

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 450030)
Wyrazy współczucia.
Nie chce mi się tego rozwijać.

I po co te złośliwości? :D ja Tobie nie współczuje wcale, że się zatrzymałeś z rozwojem motoryzacji na latach 80. Najlepsza stara afryka i stary opel i w kółko przez kilka lat ta sama śpiewka.
Ilu jest takich co zapomni świateł włączyć? wielu, dużo jeżdżę to widzę. Za to nie widzę niczego złego w ułatwianiu ludziom życia i zaoszczędzeniu kasy.

Dubel 21.09.2015 15:46

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 450063)
Możesz to "technicznie" wyjaśnić?

Tez jestem bardzo ciekaw :lukacz:

Dzieju 22.09.2015 11:38

Cytat:

Napisał bass (Post 450085)
I po co te złośliwości? :D ja Tobie nie współczuje wcale, że się zatrzymałeś z rozwojem motoryzacji na latach 80. Najlepsza stara afryka i stary opel i w kółko przez kilka lat ta sama śpiewka.
Ilu jest takich co zapomni świateł włączyć? wielu, dużo jeżdżę to widzę. Za to nie widzę niczego złego w ułatwianiu ludziom życia i zaoszczędzeniu kasy.

To nie są złośliwości.
Jeśli ktoś nie ogarnia obsługi urządzeń to nie jest niczyja wina tylko problem ewentualnego zainteresowanego.
Zastępowanie myślenia automatyką powoduje w pewnym stopniu upośledzenie i ślepą wiarę w doskonałość tychże urządzeń które w każdej chwili mogą przestać działać.
Prosty przypadek , jedzie sobie taki nowoczesny kierowca i nawet nie wie że nie ma świateł bo mu ta "cudowna " automatyka ich nie włączyła.
Dochodzi np. do wypadku a on się tłumaczy że to nie jego wina bo to automat powinien to zrobić. Czy zwalnia to go z odpowiedzialności?
Albo inny wynalazek jak samoczynne hamowanie przed przeszkodą.
Ciekawe ilu już spróbowało nie hamować by sprawdzić czy samo zadziała.
Zostawmy te rozważania bo do niczego nie doprowadzą.
Jak ktoś nie potrafi pamiętać o światłach czy o wyłączaniu kierunkowskazu bo to za trudne to niech sobie naczepia automatyki jeśli mu to poprawi samopoczucie.
Daruj sobie wycieczki do starej motoryzacji bo nowa jej nie jest godna , to tylko zlepek gadżetów dla spragnionych nowinek technicznych.
Ale oczywiście każdy ma swój punkt widzenia i niech tak pozostanie.

Lepi 22.09.2015 12:10

A jak człowiek zapomni włączyć to wie, że nie ma świateł? Co jest bardziej zawodne? Automat czy człowiek? Ty Dzieju jestes robocopem ;)

Dzieju 22.09.2015 12:32

Zapomniałeś się kiedyś ubrać i pojechałeś w slipkach do pracy?
Pewnie o tym pamiętałeś , wiec dajmy spokój takim rozważaniom.
Jak ktoś chce to będzie pamiętał a jak woli/nie chce pamiętać to już jego sprawa.
Każdy ma inne spojrzenie na dany temat i tyle.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:38.