Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Czy napełniacie filtr oleju przed zakładaniem? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2766)

rambo 11.03.2009 23:15

W AT filtr jest bokiem, wiec co my tam wlejemy niby..?
dwa że i tak w magistrali od chłodnicy oleju zostaje 0,2 0,3L wiec to wciagu pół sekundy po uruchomieniu rozrusznika znajdzie się w nowym filtrze. Fanebaria

tomekc 12.03.2009 12:05

Nie zebym byl jakims fanatykiem zalewania (w tygrysie filter pod silnikem wiec lalem do pelna...), raczej chodzi o nasaczenie wkladu filtra olejem, wcale nic sie z niego wtedy tak latwo nie wylewa :-)

greton 13.03.2009 00:18

Cytat:

Napisał Vooytas (Post 48205)
Właśnie rozmawiałem ze starym mechanikiem na temat oleju itp.
Zaskoczył mnie stwierdzeniem że zawsze napełnia filtr oleju przed zakręceniem do silnika żeby odrazu był pełny układ. Przyznam się że nigdy tego nie robiłem:(. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? (nie tylko pod kątem AT ale i w innych sprzetach)

wolę Se zalać :Thumbs_Up: zdrowie chomik :chleje:

StaruchaBMW-cha 21.09.2009 22:39

Gdybym ja budował silniki naszych sprzętów - wyposażałbym układ smarowania w kulkowy, lekką sprężynką obciążony zaworek odcinający, zaraz za pompą... Te paręnaście cm3 starej oliwy, jaka by tam pozostawała po spuszczeniu pewnie tragedii by nie uczyniła i nowego nie zapaprała w stopniu znaczącym, a na pewno dzięki niej czas pracy panewek "na ćwierćsucho" uległby zminimalizowaniu. Spuszczając olej w swojej Babie Jadze zauważyłem, że - choć miał za sobą tylko i aż 11 000 km - był on zaledwie nieznacznie bardziej "mętny" i wzięty między palce w ogóle nie brudził...
Piszę "na ćwierćłsucho", bo uważam, że olej "złapany" pomiędzy czop i panewkę z uwagi na duże siły lepkości tak sobie stamtąd od razu nie wypłynie zalegając tam godzinami, a po odpale zapewnia dość materiału na klin dynamicznego filmu olejowego w okresie wspomnianych przez Kolegów kilku sekund, zanim pompa wypełni magistralę olejem i zgaśnie lampka...

Dzieju 29.09.2009 17:32

Skoro ciśnienie oleju przy sprawnym silniku jest łapane już podczas kręcenia rozrusznikiem, zanim jeszcze zapłon go rozpędzi na wolne obroty to kombinowanie z zalewaniem czy innymi zaworami jest przerostem formy nad treścią.
No ale jak zostało powiedziane, nawet najprostrza czynność może zostać skomplikowana
..... o ile kombinujacy będzie miał z tego przyjemność.

cezeters 24.10.2009 12:42

może jednak stara szkoła ma sens? fabryka zaleca wymianę filtra co druga wymiane oleju raczej nie z oszczędności tylko dlatego ze silnik na nowym oleju i pustym filtrze te pare sekund pracuje jednak bez oleju i jest bardziej szkodliwe dla silnika niz pozostawienie starego filtra.to dlaczego mu nie pomóc zalewajac filtr?

Dzieju 25.10.2009 00:31

Nie będę się zanadto rozpisywał o podstawach mechaniki ale......
gdybyś wiedział jak szybko zapycha się nowy filtr i co potem się dzieje z olejem to byś nie rozmyślał nad oszczędnością 20zł przy wymianie oleju.
Ale rób jak uważasz.

Lepi 25.10.2009 10:49

Cytat:

Napisał cezeters (Post 80889)
może jednak stara szkoła ma sens? fabryka zaleca wymianę filtra co druga wymiane oleju raczej nie z oszczędności tylko dlatego ze silnik na nowym oleju i pustym filtrze te pare sekund pracuje jednak bez oleju i jest bardziej szkodliwe dla silnika niz pozostawienie starego filtra.to dlaczego mu nie pomóc zalewajac filtr?

To już demagogia. Skąd wiesz, że taki jest powód? A może jest inny?
Sam wymieniam z każda zmianą oleju bo tak mówi konstruktor/producent.
Samo odpalanie silnika, zwłaszcza zimnego, jest "szkodliwe". Więc co? nie gaśmy? O nie, praca silnika też prowadzi do jego niszczenia. Jedyną słuszna opcją jest nie odpalanie w ogóle.
Taki sarkazm mnie naszedł.

rambo 25.10.2009 11:10

I nie lejmy syntetyków bo może Nam nagar zmyć i rozpuścić uszczelki :dizzy: ;) :D

LukaSS 25.10.2009 21:34

Tak, pierścienie się zapiekają, zawory i trzonki dostaja maskarycznych luzów, silnik będzie ciekł, przez co może dojsc do zatarcia i nawet wypadku śmiertelnego poprzez zblokowanie tylnego koła...

Nigdy nie widziałem żeby ktoś napełniał filtr przed załozeniem. Pracowałem w kilku serwisach samochodowych i motocyklowych i żaden producent nie zalecał takiego bajeru.
To wtmysł uzytkowników, którym się nudzi w zimie, szukaja dziury w całym oraz nowych sposobów by w zmyślny sposób popsuć maszynę.

Resztki oleju w silniku wystarczą by odpowiednio przesmarować poszczególne częsci współpracujące, tzw. węzły tarcia.
A silnik po remoncie? Na dole masz olej, a na górze? Wałki i ich łożyska smarujesz obfivcie smarem i olejem.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:25.