Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Wytrzymałość łańcucha (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29438)

Grzechu2012 06.06.2017 19:44

Dużo takich motocyklistów spotykam co mówią też dużo, ale mało jeżdzą :at:

yeuop 06.06.2017 20:11

jeszcze nie slyszalem o scottoilerze do lancuszka rozrządu ;-)

ale w sumie kto tam wie.. ja tam mam swira na punkcie smarowania lancucha, smaruje olejem silnikowym przy uzyciu szczoteczki do zebow, zawsze zrzucam lancuch wraz z wymiana opon (czyli po około 20k km) i jest jak noweczka.. wiec kto tam w sumie wie.... gdyby lancuch zrobil z 50-60k km, bylbym wniebowzięty..... a przy moim emeryckim stylu jazdy to mysle, ze tych 70k km będzie możliwych :D

Grzechu2012 06.06.2017 20:52

1 Załącznik(ów)
Naped przy 38000! No niezle

krzysiek_m 06.06.2017 22:15

Cytat:

Napisał yeuop (Post 534382)
spotkałem kiedyś w trasie gościa z niemiec na LC8 i mowi, ze ma scottoilera i naped wytrzymuje mu nawet 70k km...... co o tym myślicie? czy to w ogole możliwe?

Też słyszałem taką legendę.
Przy normalnym użytkowaniu myślę, że to niemożliwe.
Jak ktoś jeździ tylko latem, po suchym asfalcie i delikatnie obchodzi się z manetkę i masz szczęście, to kto wie...

darius 06.06.2017 22:33

W trampku zrobiłem 38000 na jednym napędzie. Smarowany tylko olejem przekladniowym co 500km.

Pozdrowienia
D

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

CeloFan 07.06.2017 06:57

Cytat:

Napisał soulsick (Post 534400)
Jak ktoś jeździ tylko latem, po suchym asfalcie i delikatnie obchodzi się z manetkę i masz szczęście, to kto wie...

:Thumbs_Up:
Myślę że to nie legenda. Moim LC8 przejechałem na jednym napedzie 50 tys km zmieniając raz zdawczą. Zmieniłem napęd przed dłuższym wyjazdem dla przyzwoitości. Może i można 70. To zależy od stylu jazdy.

lukasz_vip 07.06.2017 10:30

Cytat:

Napisał soulsick (Post 534400)

Miałem AT z napędem OEM o przebiegu 70tys. km. Po tym przebiegu napęd był totalny złom.

A tutaj relacja naszego kolegi z forum:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=768

puszek 07.06.2017 15:23

Wracając do tematu to wymien koniecznie. Czasem łańcuch sie moze rozpaść w sposób nie kotrolowany i zrobic straty , które nie ograniczą sie do szukania samego napedu. Jeszcze jak daleko od domu...ale z drugiej strony tu sie zaczyna prygoda. I jakie emocje ... całkiem jak..zdarzę czy nie zdarzę...

chemik 07.06.2017 15:34

Cytat:

Napisał puszek (Post 534516)
Wracając do tematu to wymien koniecznie. Czasem łańcuch sie moze rozpaść w sposób nie kotrolowany i zrobic straty , które nie ograniczą sie do szukania samego napedu. Jeszcze jak daleko od domu...

Przychylam się do zdania Puszka, jednak lekko zmodyfikowałbym je. Obecnie jesteś mniej więcej w połowie "życia" napędu. Weź nowy ze sobą i zmień gdzieś po drodze. Zapewne proste to nie będzie, gdyż trzeba znaleźć zaplecze warsztatowe albo wieźć narzędzia ze sobą.
Chyba, że wspomniane 15 tys. km zamierzasz zrobić "w cywilizacji", a nie z dala od niej, więc warunki do zmiany znajdziesz bezproblemowo.
No i wspomniane przez Puszka przygody będą jak będziesz szukał warsztatu i dogadywał się z miejscowymi. ;)

redrobo 07.06.2017 15:58

A gdzie tu sens? Ma chlop przejachac 15 tysi, to niecodzienna okazja, wiec po uj kusic los? Zmiania sie wszystko co sie da na nowke i nie ciagnie zbednego balastu. Stary naped na poleczke skoro jeszcze nie koniec, komus sie moze przyda awaryjnie.
Widzialem jak zerwany lancuch zmasakrowal kanaly olejowe w afrze. Koniec jazdy i dupa totalna. Szczesliwie bylo to wokol komina... Na wyprawach takie przygody maja ci co zydza na pozadny serwis przed.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:51.