Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Szprychy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29710)

Maurosso 12.07.2017 14:31

Cytat:

Napisał Robin (Post 539223)
Szczerze odradzam te szprychy z mojego miasta. Łatwo się ukręcają przy centrowaniu.

Ciekawe. Cóż, dobrze wiedzieć :)

Pozostaje znany i ceniony Król.

Kubzol 12.07.2017 16:25

Jest szansa zobaczenia efektow pracy Krola? - wrzuc fotke jak mozesz :)

Zmyler 12.07.2017 16:48

Maurosso piszę z własnego doświadczenia. Nie dalej jak 3-4 tyg temu kupowałem szprychy na tył do EXC525 w salonie KTM Lublin po 8zl sztuka-oryginał fakt że po zniżce. W tamtym sezonie wymieniłem parę sztuk - były jakieś podróbki albo zamienniki (całkiem inne niż oryginał nawet nyple nie pasowały), w tym złapałem jakiegoś pręta w szprychy poszła jedna+ plus jedna zagięta, postanowiłem że jeśli jeszcze jedna strzeli zmieniam wszystkie oczywiście oryginał, nie wiem czy rzemieślnik zrobi dużo taniej w Polsce, jeśli ktoś ma wypróbowanego to OK. A i od razu napiszę dla jasności że o profesjonalizmie pan Króla słyszałem i życiu bym tego nie podważał, chodziło mi tylko o szprychy.
A i kiedyś ok 10 -11lat temu dorabiałem do XT 600 1vj bo ciężko było z org, padały od strony zębatki jak muchy - kupiłem używane całe koło za niewiele więcej (ale to były trochę inne czasy). Pozdrawiam

bicio 12.07.2017 17:14

Zmyler inne są ceny w ASO KTM inne w Hondzie.

motomax 13.07.2017 00:52

2 Załącznik(ów)
Z oryginałami jest ten problem że koroduja i po kilku latach nie możliwości centrowania koła..

Miałem ten sam problem,cynkowanie sie tu nie sprawdza niestety..

poszperałem i kupiłem nierdzewne EXCEL z kutymi aluminiowymi nyplami..

Koła mam do dziś szprychy dalej jak nowe,centrować można o każdej porze dnia i nocy.

Na przodzie zjadło już jedną felgę i dalej nic sie z nimi nie dzieje.

Wadą jest to że nyple są grubsze i trzeba było otwory rozwiercać deko.

Dobra firma to CC z tym że szprychy nierdzewne,a nyple stalowe niklowane i po jakimś czasie zaczynają rudy kolor mieć... można to przeskoczyć dając nyple alu np z DRZ kwestia gwinty pomierzyc i muszą sie dokładnie zgadzać.

Robie terez kilka kół na Excelach i CC z kolorowymi nyplami alu z Zety.

Koła można sobie rozbierać i zaplatać nie ma w tym nic trudnego i każdy sobie poradzi ale wiedzy troszke trzeba miec albo sie przynajmniej serwisówka posiłkowac.

W niektórych kołach trzeba byc uwaznym bo muszą zgadzac sie pewne wymiary.. tzn w XR dla przykładu między licem mocowania tarczy ham a licem obręczy musi być 21mm inaczej zrobimy dwuślada bo bo środek obręczy przesunie się względem osi ramy i tylnego koła.. także trzeba uważać

Z centrowaniem trzeba równiez uważać by nie przeciagac nypli i szprych i lepiej dać to fachowcowi.

Z ciekawostek szprychy w przednim kole NAT są takie same ja w XRkach więc można nierdzewke zapodać

takie tam wyczyny moje

ewuleczka 13.07.2017 17:17

No niezłe wyczyny niezłe .. elegancko świecą .. ile zeszło ?

motomax 15.07.2017 00:55

Zeszło jakies 1,5 godziny z dwoma kołami,sam nie centruję bo mnie to wkurza,daję znajomemu do centrowania...

Co do napiecia szprych nie mogą być zbyt mocno napiete gdyż wtedy strzelaja.. nawet w nowych koła da sie wyczuć że szprychy nie sa napiete jak struny..

mimo drzew głazów i wczelakiego innego badziewia na drodze dalej sa w komplecie.

Teraz w NX przerabiam koło z 17 na 18 cali.. właśnie na nierdzewnych szprychach didowskiej obręczy.

Taki ze mnie Afrykańczyk na jednym garnku

Prince 15.07.2017 22:40

Cytat:

Napisał motomax (Post 539613)
Taki ze mnie Afrykańczyk na jednym garnku

Półafrykańczyk.

Gdzie te nierdzawiejkowe szprychy można kupić?

Andrzej998 18.07.2017 13:40

Taką firmę znalazłem od szprych :
http://www.central-wheel.co.uk/

frog 19.07.2017 23:31

Szukam szprychy do RD03 do tylnego kólka, ktoś posiada ?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:31.