Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Regulator Napięcia- Chłodzenie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3058)

PARYS 09.04.2009 22:06

Cytat:

Napisał 7greg (Post 53378)
A co jest przyczyną grzania?

Niezbilansowane odprowadzanie energii cieplnej z jej wytwarzaniem. Proste.
Żeby było lepsze chłodzenie musi być większa efektywność wymiennika ciepła poprzez jego powierzchnię wymiany albo sprawność tejże.
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego takie modyfikacje spotykają się z krytyką. Wszystko można usprawniać w afri - zawiechę, światła, opony, napęd a reglera który się często przegrzewa nie ruszaj.
Ja bym tam proponował jakiś mini KERS zamontować i chłodzenie freonem zainstalować.

Dzieju 09.04.2009 22:12

Cytat:

Napisał 7greg (Post 53378)
A co jest przyczyną grzania?

Ano zwykła normalna praca która średnio osiąga ok 60*.
Wybaczcie ale jeszcze trochę to ktoś wymyśli układ chłodzenia regulatora wodny połączony z mini chłodnicą plus mini wentylatorek ;) który by musiał chodzić w tybie ciągłym.

Arecki-skoro twój regulator mial zaledwie 43* to raczej pracował w zbyt "zimnych "warunkach a ty mu jeszcze lodówkę na plecy zapodałeś :dizzy:
Fajnie to wykombinowałeś :Thumbs_Up: , ale myslę że wyszła z tego sztuka dla sztuki, zwłaszcza po przejechaniu po błocie da sporo czyszczenia.

Temat był wałkowany więc nie będę się rozpisywał przypomnę tylko oczywistą oczywistość, jeśli połączenia( kostka) ma dobry kontakt i jeśli klemy na akumulatorze mają dobry styk to sprawny regulator osiągnie swoją roboczą temperaturę i tyle.
Pomysłowym jest zastapienie kostki lepszym kontaktem np polutowaniem kabli i wydaje się jedynym uzasadnionym.

Pozdrawiam wynalazców :Thumbs_Up: , nie ustawajcie w poszukiwaniach coś się kiedys może przydać :)

rambo 09.04.2009 22:31

Regler można wystudzić poprzez właczenie podgrzewanych manetek :p
Jazda bez świateł również mu nie służy. Chyba że cześć diód padnie i spada ładowanie, to może się okazać że jazda bez świateł jest szansą na podładowanie

tszoda

zbyszek_africa 09.04.2009 22:42

Wszystko już było, ale przypomnę, trzeba koniecznie założyć miernik ładowania, żebyś "widział" ładowanie i wtedy reagować wcześniej na różne przypadłości:)

pozdr.

Dzieju 09.04.2009 22:50

Cytat:

Napisał rambo (Post 53394)
Regler można wystudzić poprzez właczenie podgrzewanych manetek :p
Jazda bez świateł również mu nie służy. Chyba że cześć diód padnie i spada ładowanie, to może się okazać że jazda bez świateł jest szansą na podładowanie

tszoda

O to własnie chodzi.
U siebie robiłem test, a mianowicie sprawdzałem ręką z braku odpowiedniego termometru temperaturę regulatora...kolejno:
- bez świateł , obniżony poziom elektrolitu ( przed dolewką) temp ok 50*
-bez świateł ale po uzupełnieniu akumulatora temp wyczuwalna nieco niższa
-włączone światła a potem jeszcze drogowe i stop dała odczucie że temp jeszcze troszkę była niższa.
Oczywiście nie chodziło mi o super dokładne pomiary ale o stosunek odbioru prądu do temp regulatora.
Dlatego też włączanie świateł zaraz po uruchomieniu ( z wyjątkiem opcji posiadanego rozładowanego akumulatora) jest wskazane a w skrajnych wypadkach np grzanych manetek.
Aha jeszcze co do kostki , podczas tych pomiarów dało się wyczuć na kostce temp ciutek większą niż ludzkie ciało posiada standardowo czyli określiłbym na np 40* lub "letnia" ale nijak to się miało do ryzyka jej stopienia.
To samo dotyczy jednego z przewodów dochodzącego do kostki ,również określił bym go jako "letni.
To tyle, a decyzje podejmujcie już sami.

hero 09.04.2009 23:00

Czyli wasza teoria jest spiskowa ?
pt:
"Jak ma sie zjebać to sie zjebie i tak"

rambo 09.04.2009 23:06

Wasza przez duże W ;)

Mi padło przez kostki. to uciąłem i polutowałem kable. I spokój

Dzieju 09.04.2009 23:08

No cośty, jaki spisek?
Jak ktoś chce przyczepić sobie lodówkę do regulatora to czemu nie.
Napisałem że każdy sam decyduje :umowa:

Arecki007 09.04.2009 23:35

Pomiar temperatury nie był dokonany na samej powierzchni któregoś z żeberek reglera a w od ok 2mm od niego więc temperatura rzeczywista pewno była większa (samego reglera). Sprawdzałem temperaturę nie po to żeby sprawdzić wartość rzeczywistą a po to żeby sprawdzić różnicę jaką przynosi dodatkowy radiator. Pozatym temp powietrza była ok 5st C więc pewnie stąd ogólnie zaniżony wynik.
Zanim założony został radiator od kompa polutowałem przewody i wtyczki już nie było więc nie wiem jaki byłby efekt z felerną wtyczką:)
A radiator i tak zalegał mi na półce więc znalazł swoje miejsce.:)
Jeśli chodzi o brudzenie się radiatora od błota to rzeczywiście trzeba chyba założyć gumową osłonę w pewnej odległości od niego i nie będzie się brudził:)
Myślę że skoro najważniejsza sprawa czyli kable są polutowane i jeszcze dodatkowo obniżona jest temp regulatora przez radiator to powinno być oka.
I tu mam jeszcze jedno pytanie...czy macie jakiś sposób na bardzo mocne przykręcenie klem do aku? Bo co podnoszę siedzenie to aku jakiś tak luźno jest dokręcony:confused:. Jakieś podkładki powinny być pod śruby żeby zwiększyć powierzchnie styku?? bo ja nie mam takich i nie wiem jak to powinno być

rambo 09.04.2009 23:59

locktite kropelke na gwint, i prublem znikł :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:26.