Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   USA z dzieckiem - NY (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31143)

Novy 31.01.2018 12:37

Cytat:

Napisał jorge (Post 568394)
Pisz poważnie co warto.

Wszystko, co u nas ma zaporowe, celne ceny.
Ale np.:
1. Leatherman - wszystkie z górnej półki cenowej multitoole,
2. Noże ColdSteel, np. SRK,
3. Elementy wyposażenia wojskowego, ubrania - dobre jest to, że ubierasz się w te rzeczy i wracasz.
4. Wyposażenie survivalowe, kuchenki, palniki, itp.
5. Torby do motocykla, czyli wszystko to co wyżej zapakujesz w torby i po sprawie.
To tak na szybko ;)

voytas 31.01.2018 14:33

Gdzieś tam wyczytałem że wschodnie wybrzeże i środek są nudne. Tak też zrobiłem(sierpień2017). NY 4 dni , jest klimat ale mnie nie zafascynował. Przelot do Las Vegas. Samo miasto to kicz, Ale dobra baza wypadowa na parę dni. Potem klimat 66 (Flagstaff) Wielki Kanion i na zachód , po drodze cały czas Parki Narodowe (warto kupić jeden na całe stany). Kalifornia to inna hameryka. SF zarąbiste. Ogólnie zachód jest mocny.
8tys mil przez 24 dni na 4 kołach. Duże różnice wysokości, temperatur (płaskowyż jest gorący)oraz wielkie przestrzenie(czytaj - duże odległości. Auto zdane w LV.
Mimo tego iż przed wyjazdem wydawało mi się że ameryka jest banalna to mocno zmieniłem zdanie.
Wrócę tam, raczej sam i raczej na 2 kołach.
Poczytaj na travelbit .
Cel "wyprawy" to Great American Total Solar Eclipse ( stąd termin wyjazdu).
Następne Chile-Argentyna 14.12.2020.

Wiza to pestka, byle nie fabularyzować. Mnie zadano 5 pytań.
Imigration - oficer może chcieć potwierdzenie rezerwacji hotelu oraz udowodnienie że masz 60$ na dzień pobytu - ode mnie nie chciał ale tak wieść niesie

wojtekk 31.01.2018 14:46

Kolego. Las Vegas itd do właśnie środek w sumie.... Wschód ciekawy bardzo. Nowy Jork tam właśnie jest :p poza tym Floryda i Key West. Dwa bardzo różniące się od siebie miejsca

Dymkaaa 31.01.2018 16:53

Części z partzilli są tanie :D
Przede wszystkim ubrania... Chyba każdy o tym wie że tam to jest tanioszka.
Leathermana odpuść, przereklamowany, weź sobie victorinoxa swisstoola, gwarantuje że sprzęt niezajebliwy jak africa, ja wyrwalem za 70$ w Pl około 500-600zl.
Jeśli masz dojścia to na targu ubrania wojskowe buty itp to są grosze, ja mam dannery warte 300$ zakupione za 70...
Elektronikę hm różnie raz tu jest taniej raz tu, przede wszystkim patrz pod nogi, ludzie tam często gubią..
Ja kupowalem telefony typu refurbished i to był dobry deal.
Baterie też są tanie, przykład 50$ za 8 pak nimh 10000mah używam półtora roku i nadal świetnie trzymają a to wkoncu nimhy które są trochę delikatne.
Generalnie trzeba się oszukać...
Kurtkę ktm rally wydarlem za 600zl gdzie u nas taka kosztuje dwukrotność..
Nie polecam ubrań hollister, aeropostale ostatnimi czasy bardzo spadła jakość, bawełna to rzadkość żeby była 100% a ceny mocno w górę, Abercrombie również w górę, to średnia półka jeśli chodzi o ubrania ale na polskie warunki to już wysoka..
Najlepiej kupować wysoko przecenione buffalo CK itp.
Buty to np w Polsce tak pożądane.. trampki conversy tam to tanizna osobiście nie polecam shit prócz wytrzymałości, zero zalet.
Oczywiście w ny jest drogo.
Microcenter ten sklep ma najniższy podatek jeśli chodzi o elektronikę zaledwie 3.5% choć nie znaczy to że na necie nie będzie taniej...

Co do gorąca... To zajebsicie pachnie.. poczujesz to będziesz wiedział że jesteś w najlepiej pachnącym miescie na ziemi... Jak się to kurwa nagrzeje :D ale tam przynajmniej naogladasz się wydziwien, bo tam im dziwniej tym lepiej.. czy wygląd czy zachowania :D

jorge 01.02.2018 00:02

Gdzie szukać tanich lotów (ale nie awionetki ;) ) z NY do LA?

wojtekk 01.02.2018 00:18

Kayak.com

Choć ja kupowałem ... W Polsce :) w krajowym biurze.

tedix86 01.02.2018 02:35

Hi, siedzę za bajorem ostatnie 6 lat między NY a Bostonem. Chetni pomogę, odpowiem na wszelkie pytania. Daj znać jeśli masz ochotę pogadać.

Również służę pomocą w razie W.

Kontakt Viber/WhatsApp: +1.475.204.7osiem62

Mirmil 01.02.2018 11:06

Loty najlepiej Google flights.

Mirmil 26.03.2018 11:19

Jorge, a jak z wiza dla takiego malucha? Ma swoja, w swoim paszporcie?musisz być z nim w ambasadzie?

strobus1 26.03.2018 12:30

Dziecko ma własny paszport i wizę. Uzyskanie wizy dla dziecka w przypadku gdy rodzic posiada wizę nie wymaga wizyty w konsulacie - internetowy formularz > zdalna decyzja > kurier.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35.