![]() |
Hmm o co chodzi z tym dynamicznym i statycznym wyważaniem ??
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nooo... ale z drugiej strony, jak znam wysokość mandatów za overspeed w Norwegii to się nie dziwię że tam nie wyważają :D Co do AT - wyważenie statyczne w zupełności wystarcza. Z bolesnego doświadczenia: TKC80 bywaja dość "krzywo" nalane. Róznice potrafią dojść do 80 g na tylnym kapciu, a żółta kropka kompletnie z niczym się nie zgadza... Dobrze jest w czasie wyważania wiedzieć gdzie jest najcięższy punkt gołego koła bez kapcia. Pomaga to przy sprawdzaniu róznych pozycji koło/opona. Ze dwa razy udało mi się zgubić niewyważenie samym przekręceniem opony względem felgi. :cool: Ale zazwyczaj trzeba nawalić ołowiu i to sporo. Zdrowia! :hello: |
Bo ja wiem... Sam sobie zakładałem i wyważałem Na przedzie ciężarków mieć nie muszę, a z tyłu mam chyba 15g :).
PS: dynamicznie wyważałem. |
Cytat:
Statyczne, czyli na ośce patrzysz aby kolo nie obracalo sie samoistnie w ktorąś strone (dążyło do ciąższego punktu). Ciężarek montujesz na środku lib nakladasz go na szprychę. |
Thx Greg teraz już kapuję :)
|
Cytat:
|
W Poznaniu dynamiczne:
- szosowa 40 zł - offroadowa 50 zł |
Tył wyważony statycznie i pewnie wystarczy:) a przód dynamicznie .Warto obracać oponę bo jak mówił znawca Pastor kropa jest na ch.... potrzebna .Kiedyś bawiliśmy sie 40 minut sprawdzając różne położenia z 70g. zeszliśmy na 30.
|
Tak przy okazji koła na wyważarkach obracają się bodajże z prędkością ok 50km/h i już wychodzą czasem poważne różnice wyważeniowe.
A co przy np 160km/h ? Jako że Afryka ma zawieszenie które może częściowo stłumić drgania czy wibracje to i może dlatego niektórzy rezygnują z wyważenia. A potem opona wyząbkowana ( nie koniecznie od złych amortyzatorów), albo komuś drętwieją dłonie przy określonych prędkościach , lub komuś moto zachowuje się niestabilnie przy większych prędkościach , czy motocykl niepewnie robi ciasne szybkie winkle ......itd ....nie wspominam już o zwiększonej pracy amortyzatorów jak i zmniejszonemu bezpieczeństwu ogólnym. No ale jak zwykle każdy sam decyduje co w danym temacie ma zamiar zrobić. Jeśli ktoś ma powiedzmy kostki i lata głównie po terenach a na asfaltach mało i niezbyt szybko ...to może i nie ma większego sensu wyważać. Natomiast użytkowanie w większości szosowe raczej daje już powód do zadbania o wyważenie. |
Przód mam wyważony, natomiast tył nie, wracając z Agro Disco zauważyłem niemiłe wibracje na tylnym kole powyżej 140km/h, toteż jutro... biorę się za wyważanie:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:00. |