Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Wyważanie kół (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=313)

hubert 09.04.2008 13:29

Hmm o co chodzi z tym dynamicznym i statycznym wyważaniem ??

Pastor 09.04.2008 13:41

Cytat:

Napisał podos (Post 2904)
Chce sie tego nauczyc bo wygladalo na czynność mega banalną. zajmuje z 5 min.

Taaa... No z tym bywa różnie. Ale za to jak uspokajająco na człowieka działa - zupełnie jak wędkowanie :D

Cytat:

Napisał ramires (Post 2907)
a skąd ja mam Ci wziąść wyważarkę?

Zrobić łatwo...

Cytat:

Napisał 7greg (Post 2910)
Ale ze 3 lata temu trafiła mi się zmiana opon u dealera pirelli w Oslo. Zajmował się tylko motocyklami. Po zmianie opony, patrzę a on nie wyważa. Mówię stary co jest???

:eek::eek::eek:
Nooo... ale z drugiej strony, jak znam wysokość mandatów za overspeed w Norwegii to się nie dziwię że tam nie wyważają :D

Co do AT - wyważenie statyczne w zupełności wystarcza.
Z bolesnego doświadczenia: TKC80 bywaja dość "krzywo" nalane. Róznice potrafią dojść do 80 g na tylnym kapciu, a żółta kropka kompletnie z niczym się nie zgadza... Dobrze jest w czasie wyważania wiedzieć gdzie jest najcięższy punkt gołego koła bez kapcia. Pomaga to przy sprawdzaniu róznych pozycji koło/opona. Ze dwa razy udało mi się zgubić niewyważenie samym przekręceniem opony względem felgi. :cool: Ale zazwyczaj trzeba nawalić ołowiu i to sporo.
Zdrowia!
:hello:

wieczny 09.04.2008 13:50

Bo ja wiem... Sam sobie zakładałem i wyważałem Na przedzie ciężarków mieć nie muszę, a z tyłu mam chyba 15g :).

PS: dynamicznie wyważałem.

7Greg 09.04.2008 15:00

Cytat:

Napisał hubert (Post 2912)
Hmm o co chodzi z tym dynamicznym i statycznym wyważaniem ??

Dynamiczne, czyli na wyważarce. Jak w samochodzie. Cieżarki masz nabite lub przyklejone po obu stronach felgi.

Statyczne, czyli na ośce patrzysz aby kolo nie obracalo sie samoistnie w ktorąś strone (dążyło do ciąższego punktu). Ciężarek montujesz na środku lib nakladasz go na szprychę.

hubert 09.04.2008 15:30

Thx Greg teraz już kapuję :)

wojtas 10.04.2008 17:15

Cytat:

Napisał 7greg (Post 2910)
U mnie w Gdańsku są może ze 3 firmy, które mają sprzęt do dynamicznego wyważania opon. Cena wymiany z wyważeniem to 80zł/szt. Od tej pory nigdy nie wyważałem kół, a wolno nie jeżdżę :)
.

Wyjdzie na to, że w ramach traski na Marqusowym zlocie, wszyscy pojadą z Kletna do Bystrzycy i u Bogusia Błockiego będą hurtem wyważać. Zeszłoroczna cena wyważania dynamicznego z montażem opony to 30PLN.

chomik 10.04.2008 23:40

W Poznaniu dynamiczne:
- szosowa 40 zł
- offroadowa 50 zł

smigacz 11.04.2008 10:31

Tył wyważony statycznie i pewnie wystarczy:) a przód dynamicznie .Warto obracać oponę bo jak mówił znawca Pastor kropa jest na ch.... potrzebna .Kiedyś bawiliśmy sie 40 minut sprawdzając różne położenia z 70g. zeszliśmy na 30.

Dzieju 11.04.2008 19:47

Tak przy okazji koła na wyważarkach obracają się bodajże z prędkością ok 50km/h i już wychodzą czasem poważne różnice wyważeniowe.
A co przy np 160km/h ?
Jako że Afryka ma zawieszenie które może częściowo stłumić drgania czy wibracje to i może dlatego niektórzy rezygnują z wyważenia.
A potem opona wyząbkowana ( nie koniecznie od złych amortyzatorów), albo komuś drętwieją dłonie przy określonych prędkościach , lub komuś moto zachowuje się niestabilnie przy większych prędkościach , czy motocykl niepewnie robi ciasne szybkie winkle ......itd ....nie wspominam już o zwiększonej pracy amortyzatorów jak i zmniejszonemu bezpieczeństwu ogólnym.
No ale jak zwykle każdy sam decyduje co w danym temacie ma zamiar zrobić.
Jeśli ktoś ma powiedzmy kostki i lata głównie po terenach a na asfaltach mało i niezbyt szybko ...to może i nie ma większego sensu wyważać.
Natomiast użytkowanie w większości szosowe raczej daje już powód do zadbania o wyważenie.

wlodar 21.04.2008 22:17

Przód mam wyważony, natomiast tył nie, wracając z Agro Disco zauważyłem niemiłe wibracje na tylnym kole powyżej 140km/h, toteż jutro... biorę się za wyważanie:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:00.