Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   ..naciaganie lancucha - dla debila ;-) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31819)

sebastian_j 07.05.2018 11:07

Dodam tylko od siebie,że u mnie w NAT przy nieco załadowanym moto i kierowniku na siedzeniu łańcuch jak struna nawet przy końcu dopuszczalnego zakresu.
Radzę sprawdzać jak ktoś siedzi.

bukowski 07.05.2018 11:18

coś mi się nie chce wierzyć, że producent nie przewidział różnicy między pustym i załadowanym motocyklem, skoro przewiduje nawet postawienie moto do pionu przy kontroli oleju (a różnica na bagnecie w stosunku do kosy będzie z 2 mm).

jadąc do .kg i .tj byłem obładowany konkretnie, łańcuch naprężony był wzorcowo na pustym. Wg tego, co piszecie, to po tych 6 czy 7 kkm powinienem nie mieć zebatek, ale wymieniłem tylko zdawczą, bo miała już łączny nalot 20 kkm i minimalnie zęby były zjechane.

radiolog 07.05.2018 12:14

Chyba po to jest ma pustym zakres, żeby uwzględniał pełne załadowanie

sebastian_j 07.05.2018 14:14

To moje pierwsze moto w którym różnica na łańcuchu między załadowanym i pustym jest taka duża.
Nikomu nie każę robić jak ja. Po prostu uczulam na to żeby sprawdzić.

Mallory 15.05.2018 11:03

Cytat:

Napisał sneer (Post 581330)
coś mi się nie chce wierzyć, że producent nie przewidział różnicy między pustym i załadowanym motocyklem...

Faktycznie... powinien to przewidzieć. Te 3-4 cm luzu to może jest własnie ta tolerancja wystarczająca ...Trzeba sprawdzić to przy najbliższym załadowaniu większym tonażem moto, czyli za półtora miesiaca::)))

Emek 15.05.2018 11:11

Raczej przewidział. Ja ustawiałem na pustym a po załadowaniu tobołami + pasażer nie było nadmiernego napięcia. Napęd ma ok 20 tysi (DID ZVMX) i nie ma śladów zużycia również na zębatkach. Jednak często widuję łańcuchy naciągnięte jak drut na sztywno a potem ludziska się dziwią że napęd zeżarło albo łożysko na wałku jebło.

yeuop 06.06.2018 09:01

dobre ludziki, napiszcie ktoś, jakie klucze (lub klucz) potrzebuje to odkręcenia tylnego kola?? zaraz wyjezdzam, a musze jeszcze te klucze kupic :) dziekuje bardzo

Emek 06.06.2018 09:19

Yeuopie, z całym szacunkiem. Pół świata objechałeś na moto więc weryfikacja jakie klucze są potrzebne do odkręcenia koła chyba jest w Twoim zasięgu ;).

yeuop 06.06.2018 09:21

Bez kitu - przeszedłem cale forum, przeszukałem czeskie forum, jutuba, instrukcje obsługi i nic. Ktos gdzies wspominal o 24 i 27mm, ale nie jestem pewien.
W dodatku poprzez zadanie pytania wlasnie weryfikuje rozmiar tego klucza ;-)

chemik 06.06.2018 09:25

Cytat:

Napisał yeuop (Post 585000)
dobre ludziki, napiszcie ktoś, jakie klucze (lub klucz) potrzebuje to odkręcenia tylnego kola?? zaraz wyjezdzam, a musze jeszcze te klucze kupic :) dziekuje bardzo

Nie znam modelu, ale obstawiam że płaski/oczkowy/nasadowy 27mm oraz płaski 12mm i płaski 13mm.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:01.