![]() |
Ja dzisiaj chciałem wymienić klocki u siebie, okazało sie że te szpilki na których pracuja klocki są strasznie mocno dokręcone , 3 udało mi sie odkręcić ale jedna ma obciętego imbusa, czym sobie poradzić?
I gdzie dorwać taką śrubę ? |
Najpierw kropnij tam (na łeb, tak by dostał się w zapieczony gwint) trochę płynu hamulcowego - penetruje jak napalony szesnastolatek. Po jakimś czasie (godzinka, dwie) weź porządnego (zajebiście twardego, z dobrego materiału) torxa, młotek, i go na siłę impulsatorem kinetycznym wkomponuj w wyrobiony łeb. Samym waleniem młotkiem pobudzisz gwint, który i tak będzie nieźle nasączony płynem. Powinno zadziałać. A taką śrubę to raczej tylko w Chądzie.
|
Cytat:
Jedynie odkręcasz śruby mocujące zacisk do lagi i śrubę zabezpieczającą klocki przed wypadnięciem. |
Mówimy od RD04 ;). Tam klocki suwają się po dwóch szpilkach.
|
Tak jest mówimy o RD04, Zabawe z Torxem już przerabiałem niestety nic nie pomogło, muszę kupić nową szpilkę a tą usunę siłowo ;)
|
No tak. Jeszcze się muszę wiele nauczyć :)
|
Cytat:
|
ja zawsze przed odkręceniem najpierw uderzam czujnikiem(czt.młotkiem)potem nie odrazu odkręcam tylko lekki ruch w prawo,pozwala to na zruszenie spieków na gwincie później zaliwajka np coca-cola chwila na kaFę i odkręcamy powoli czujemy nie idzie jeszcze no to jeszcze raz w prawo a później to zależy albo metodą dwa razy w lewo ,raz w prawo a jak idzie to od razu odkręcam.A jak masz rozjechany łeb to to możesz zastosować WYKRĘTAKI.Na wiercasz wkręcasz w/w wykrętak i do boju.Tylko pamiętaj jak pęknie wykrętak to ratuje Cię tylko twarde wiertło np wiertło do betonu naostrzone tak jak do stali.
|
Jestem swieżo po czyszczeniu tłoczków w zacisku, bo przy wymianie klocków nie chciało mi sie tego zrobić. Tylko je wcisnąlem do środka. Efekt po 3 tys km zacisk stanął (blokował sie hamulec.).
Także bezwglednie polecam przed wymianą klocków rozebranie zacisku i oczyszczenie tłoczków - ja to zrobiłem ciepłą wodą z płynem i gąbka do zmywania naczyn - po czym osuszyłem tłoczki i nasmarowałem specjalnym smarem do tłoczków i wcisnąłem w zacisk. Odpowietrzenie oczywiście przy pomocy strzykawki - jak to opisuje 7Greg. Efekt hamulczyki dwa razy lepiej hamują jak przed czyszczeniem zacisku. |
Dobrym patentem do odkręcania tych zaślepek są wkrętaki udarowe (chyba tak się to nazywa), musiałem robić to nie raz i zawsze pomagało tylko konkretne przywalenie w taki wkrętak młotkiem
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:34. |