![]() |
Gore działa na zasadzie różnicy ciśnienia po obu stronach membrany. Przy wysokiej temperaturze i/lub wilgotnosci nie działa. Pozostaje dobra wentylacja. W upałach klasyczne rozwiązania będą sprawdzać się lepiej tak jak pisze @kraszanek.
|
Byłem na Boże Ciało w Słowenii i Chorwacji w zestawie czarnym Rukka Energater (laminat gore). Myślałem, że będzie gorzej, obawiałem się braku wentyualacji. Nie było jednak jakoś specjalnie gorzej niż w zwykłym komplecie z dajmy na to cordury.
Zakres temperatur do 36 stopni (i upał i deszcz), średnio 30-32 stopnie. Lepiej byłoby tylko w jakiejś kurtce/spodniach meshowych (siatka). Jestem mile zaskoczony tym zestawem. |
Cytat:
Wg mnie żadna membrana i kosmiczne technologie na gorąco się nie sprawdzają.Dwa dni temu jechałem pól dnia w konkretnej zlewie,temp.30+ membrana goretex i outlast.Może ciuchy nie przemokły ala i tak w środku było więcej niż wilgotno nie mówiąc o komforcie że gorąco. |
Jedna uwaga z polewaniem. Może kwestia już mojego wieku ale przestrzegam potem przed bólami stawów. Serio. Nie odzywa się to od razu. A właśnie po latach.
Polecam ciuchy pharao |
jeżdziłem w 40 stopniach (Chorwacja) w zwykłej kurtce Helda ale perforowanej (mesh) i nie było najmniejszego problemu. W kazdej membranie sie ugotujesz wczesniej czy później. Spodnie też miałem helda w technologii coolmax - rewelacja, prawie w nich było chłodno.
|
Z dwojga złego, na dłuższą metę lepiej się "ugotować" niż odwodnić.
Coś na ten temat wiedzą ludy pustynne :) |
Cytat:
Odwodnienie - utrata sil, bol glowy Przegrzanie: bol glowy, omdlenie, udar, smierc. |
Cytat:
Pokaż mi proszę mieszkańców obszarów gorących (pustynnych) wędrujących w ciuchach typu "mesh". |
Cytat:
trzeba pić dużo wody z minerałami i tyle. Pokaż mi wielbłąda ktory ubiera cokolwiek na siebie poza "meshem". Futerko tak właśnie działa. |
Motif, upraszczasz za bardzo - różne ssaki różnie reagują na temperaturę i odwodnienie. Wielbłąd akurat dobrze sobie radzi na pustyni i nie tylko dlatego że ma futro z "mesza".
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:10. |