Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Grzechotanie w silniku/skrzyni? Manual (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32306)

lukasz82 16.07.2018 22:05

Cytat:

Napisał Majki636 (Post 590780)
Witam wszystkich, jestem nowy ale czytam od dłuższego czasu forum, z braku czasu mało się udzielam.
Posiadam NAT z XII.2016 roku i mam podobne problemy w mniejszym stopniu.
Pompa oleju już przy 6k km był wymieniana a teraz moto ma 16k km i miesiąc stoi w serwisie w Szczecinie i nie wiedzą co robić. Nie wiem co rozbierali ale zaangażowany był oddział główny Hondy na Polskę.
Piszę zażenowany całą sytuacją.

Witam. A jak było po wymianie pompy?

Majki636 02.09.2018 21:39

Witam, przepraszam, że tak długo nie odpisywałem.

Po wymianie pompy było wszystko w porządku ale po około 8 tys km silnik nie chodził idealnie czysto tylko był zakłócany wytłumionymi dźwiękami z przodu silnika. Po tym stał miesiąc i tydzień w serwisie, ponoć wymienili 3 łożyska. Teraz jest w porządku do kiedy - nie wiem.

Pozdrawiam

plaku 18.10.2018 11:04

Panowie ponawiam pytanie, co z tym grzechotaniem?. Zastanawiam się, czy jest to problem jednostkowy w NAT z 2016r?, czy w nowszych też się objawia?,a jak tak to co z tym robić i jaka jest tego przyczyna. Temat powstał ale brak odpowiedzi,może teraz wiedza jest większa.

sebastian_j 18.10.2018 13:02

NAT 2016 manual. O. 32k km przebiegu,
Nie miałem i nie mam takich objawów.
Dość niepokojący dźwięk mówiąc szczerze. Z filmu to tylko gdybanie. Do serwisu i diagnostyka.

Kazmir 18.10.2018 22:05

2 Załącznik(ów)
Stukających ci kół pod dostatkiem:)
Napęd kosza sprzęgłowego, napęd wałka wyrównoważającego.......

Majki636 04.11.2018 22:07

Witam, w nowszej u kolegi z 2017 manual i przy przebiegu około 12kkm też już zaczyna, jest już umówiony na naprawę gwarancyjną.
Następny mój kolega ma DCT z przebiegiem powyżej 32kkm i nic do tej pory, cisza jak w nowej.
Moja ma w tej chwili ok 23kkm, kosz słychać dość mocno, po wciśnięciu klamki cicho.

Majki636 04.11.2018 22:09

Cytat:

Napisał plaku (Post 606799)
Panowie ponawiam pytanie, co z tym grzechotaniem?. Zastanawiam się, czy jest to problem jednostkowy w NAT z 2016r?, czy w nowszych też się objawia?,a jak tak to co z tym robić i jaka jest tego przyczyna. Temat powstał ale brak odpowiedzi,może teraz wiedza jest większa.

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 606881)
Stukających ci kół pod dostatkiem:)
Napęd kosza sprzęgłowego, napęd wałka wyrównoważającego.......

To wygląda jak koło dwumasowe w samochodzie tylko odkryte, tam też potrafi walić jak sprężyny już są wygniecione

matjas 04.11.2018 22:10

U mnie w nowiutkim NC750 tez po wciśnięciu klamki delikatnie słychać szum kosza... zobaczymy co będzie dalej.

lukasz82 08.12.2018 00:49

Przepraszam za brak szybszej reakcji, siła wyższa :) Sprawa ma się tak:
Moto stoi u mnie dalej, nie dałem go do serwisu jeszcze, bo czekałem, czy serwis znajdzie jakieś zadowalające rozwiązanie problemu, ale na dniach zamierzam go odstawić do nich. Serwis Hondy w Szczecinie powiedział mi na początku, czyli w lipcu: o jezu, pierwszy taki przypadek, niemożliwe. Powiedziałem im, że znajomy z forum ma ten sam przypadek i wiem, że jego maszyna stoi u was w serwisie. Wtedy sobie przypomnieli, że rzeczywiście zdarzają się takie przypadki (potem mechanik osobiście mi powiedział, że mieli do tej pory 4 takie sztuki + moja piąta i niby najgłośniej u mnie to słychać). Po zaawansowanych badaniach, nie są w stanie do końca stwierdzić co się dzieje. Prowadzili długie konsultacje i próby z głównym oddziałem w Wawie, z najważniejszymi technologami Hondy w Polsce, przeprowadzali badania, które ostatecznie nie wyjaśniły problemu. Potem zaczęli rozmowy z głównym oddziałem w Japonii, i oni mają zbadać silniki pod kątem tej usterki. Dalej nie wiem co będzie, liczę na wymianę silnika na DCT, bo tam nie ma żadnego problemu.

maciej33 10.12.2018 01:48

Cytat:

Napisał lukasz82 (Post 614854)
Przepraszam za brak szybszej reakcji, siła wyższa :) Sprawa ma się tak:
Moto stoi u mnie dalej, nie dałem go do serwisu jeszcze, bo czekałem, czy serwis znajdzie jakieś zadowalające rozwiązanie problemu, ale na dniach zamierzam go odstawić do nich. Serwis Hondy w Szczecinie powiedział mi na początku, czyli w lipcu: o jezu, pierwszy taki przypadek, niemożliwe. Powiedziałem im, że znajomy z forum ma ten sam przypadek i wiem, że jego maszyna stoi u was w serwisie. Wtedy sobie przypomnieli, że rzeczywiście zdarzają się takie przypadki (potem mechanik osobiście mi powiedział, że mieli do tej pory 4 takie sztuki + moja piąta i niby najgłośniej u mnie to słychać). Po zaawansowanych badaniach, nie są w stanie do końca stwierdzić co się dzieje. Prowadzili długie konsultacje i próby z głównym oddziałem w Wawie, z najważniejszymi technologami Hondy w Polsce, przeprowadzali badania, które ostatecznie nie wyjaśniły problemu. Potem zaczęli rozmowy z głównym oddziałem w Japonii, i oni mają zbadać silniki pod kątem tej usterki. Dalej nie wiem co będzie, liczę na wymianę silnika na DCT, bo tam nie ma żadnego problemu.

Zadne DCT .popros ,zeby ci wymienili silnik ze starej AT ,tam przynajmniej wiadomo ze jak cos halasuje,to to jest kosz sprzeglowy

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:12.