Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   GPS (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=111)
-   -   TomTom rider 550? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32923)

Dubel 12.09.2018 14:35

Cytat:

Napisał furman (Post 600070)
Wielkie dzięki Dubel. W końcu zadziałało.

:Thumbs_Up:

qbaRD07 19.09.2018 16:01

A pliki GPX które np ktoś Ci prześle, przeciągasz do TT jak na dysk zewnętrzny i wszycho gra.
Samo zapisuje się w "moje trasy", klik i jedziesz. Niestety nie ma lub ja nie znalazłem opcji odwróć trasę (zmień kierunek), np jak chcesz wrócić tym samym śladem.

ivenhoe 19.09.2018 16:21

jeszcze pytanie czy mozna w tomtoma wgrać jakies off-roadowe tracki i topo mape i używac w terenie czy to raczej garmin tu lepszy?

Maciek525 19.09.2018 16:54

Cytat:

Napisał ivenhoe (Post 601258)
jeszcze pytanie czy mozna w tomtoma wgrać jakies off-roadowe tracki i topo mape i używac w terenie czy to raczej garmin tu lepszy?

Nie można, tu niestety coś za coś.
Miałem TT450 a teraz Zumo595.

TomTom:
Zalety: super na asfalt, prostota obsługi, fajne aplikacje do planowania tras nawet na telefon, fajnie działająca funkcja wyznaczania dróg krętych na motocykl itd, łatwość przesyłania tras do urządzenia, wifi (550).
Wady: brak możliwości wgrania map topo czyli zdecydowanie gorszy do offu, z niektórymi interkomami zrywa dźwięk np Sena SLR (co akurat mnie doprowadzało do szału a firma tomtom wie o problemie ale od modelu 400 nie potrafi sobie z nim poradzić).

Garmin:
Zalety w stosunku do Tomtom: mapy topo - co po opanowaniu Basecamp daje naprawdę duże możliwości w planowaniu tras ale wymaga też sporo czasu, sterowanie Spotify.
Reszta moim zdaniem na korzyść Tomtom.

Dubel 19.09.2018 17:08

Osobiscie po probach wspolpracy z Garmin 590 wrocilem do TomTom Rider 400

Maciek525 19.09.2018 17:27

Cytat:

Napisał dubel (Post 601271)
Osobiscie po probach wspolpracy z Garmin 590 wrocilem do TomTom Rider 400

Gdyby nie problemy z dźwiękiem też pewnie wróciłbym do TT.
Asfalt + sporadyczny off = tomtom a im więcej offu tym bardziej garmin.

Nie mniej doceniam garmina jak gdzieś w czarnej d... po włączeniu mapy topo nagle mam pojęcie gdzie biegnąca obok, wydreptana w trawie ścieżka prowadzi a gdzie w tomtom uważał, że w promieniu 10 km nic kompletnie nie ma.

Polecam test swojego interkomu z tomtom przed zakupem (koniecznie z podłączonym telefonem i przesyłem danych, bo wtedy wada się ujawnia) sprawdzić czy dźwięk nie zrywa i nie jest podłej jakości.

ivenhoe 19.09.2018 17:41

czyli na wyprawe lepiej mieć dwa... tomtoma i garmina :)

Dubel 19.09.2018 17:44

Cytat:

Napisał ivenhoe (Post 601279)
czyli na wyprawe lepiej mieć dwa... tomtoma i garmina :)

A najlepiej mape i podstawowe umiejetnosci poslugiwania sie nia :)

ivenhoe 19.09.2018 23:44

Cytat:

Napisał dubel (Post 601281)
A najlepiej mape i podstawowe umiejetnosci poslugiwania sie nia :)

no tak, ale to trzeba mieć kompas, linijkę kto to opanuję dzisiaj :D

jeszcze jedno skoro zeszło na garmina, czy Zumo np 390 może to samo co Montana czy warto mieć Montane niezależnie w teren?

gumpinoga 08.11.2018 21:08

mialem kilka Garminow, teraz tez mam Zumo 395, kilka dni bawilem sie TT 550 ,zadraz jak tylko pokazl sie w sprzedarzy i co...myslalem ze zrezygnuje z Zumo i wejde w TT ale po kilku dniach oddalem do sklepu,wzialem kase i kupilem Zumo 395, dlaczego ?
po pierwsze TT nie ma mozliwosci obslugi telefonu z ekranu nawigacji, nie ma klawiatury ! nie pobiera ksiazki tel ani historii polaczen ! jak chcesz w czasie jazdy zadzwonic to musisz pamietac jak masz zapisany kontakt i wywolac go glosowo a do tego jeszcze musisz byc ciagle w necie inaczej zapomnij o dzwonieniu, i nie ma opcji wyboru czy glosem czy palcem z ekranu,amen. W 550 wszystko zalatwia sie glosem i tylko w polaczeniu z internetem. I teraz pojedz w góry, lasy, dzicz.... kaplica.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:19.