Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Ruskie mapy topo (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33840)

Miszel 19.12.2018 20:44

Cytat:

Napisał Emek (Post 616295)
Właśnie nie da się. Znaczy w tej wersji co miałem to się nie dało. Była jeszcze wersja PRO ale nie znam funkcjonalności.

Jak najbardziej się da! Tylko zajmują gigantyczną ilość miejsca i mus mieć na telefonie jakąś naprawdę dużą kartę pamięci tylko na te mapy. To są mapy rastrowe i dla kolejnych skal (w wielu miejscach w Rosji dochodzi nawet do 1:25000) pobiera się niezależne, dublujące się obrazy. Stąd konieczność starannego doboru obszaru który chce się pobrać, bo po prostu nie starczy karty...

Zdrówko,
Miszel

Emek 19.12.2018 21:02

A widzisz, może tu leżał problem. Dzięki za info.

sebol 19.12.2018 21:08

Temat tych mapek już kiedyś był na FAT. Niektóre z nich mają już prawie 40 lat i podejrzewam, że część dróg (szczególnie na dalekim wschodzie) może być już nieprzejezdna. Dziwnie się patrzy na swoje okolice zapisane w cyrylicy :D

Emek 19.12.2018 21:15

Jak leciałem 2 lata temu w Pamir, wujek lat prawie 80 dał mi stary ruski atlas drogowy. 100 razy lepsze odwzorowanie niż w Garminie. Wszystkie stacje paliw i inne zaznaczone miejscówki tam gdzie były. Byłem w szoku. Rambo ostatnio mi powiedział że jak kupować mapy Rosji na Garmina to lepiej to zrobić w Rosji bo są znacznie dokładniejsze niż te dostępne u nas.

sebol 19.12.2018 21:24

Na Rosję chwalono mapy Navitela.

Stary-S3 20.12.2018 00:02

Tyle, że te "sztabówki" do których są linki są raczej mało aktualne dla terenów (poza drogą), od '82 sporo się zmieniło. Jako poglądowe się nadają. Jeździć "po lesie" się w/g nich już nie da...

Miszel 20.12.2018 00:37

Cytat:

Napisał Stary-S3 (Post 616430)
od '82 sporo się zmieniło. Jako poglądowe się nadają. Jeździć "po lesie" się w/g nich już nie da...

Czasami się da, czasami nie da. Trzeba pamiętać, że to jest Rosja, kraj wielki jak kontynent i mnóstwo terenów zupełnie nieogarniętych nawet dla większości obywateli. Nie ma co wymagać map opracowanych tak jak dla malutkiej i gęstej EU. Przy takim założeniu te sowieckie mapy generalnie sprawdzają się nieźle - jeziora, rze(cz)ki, brody, wzgórza, strome zbocza, zabudowania (nawet opuszczone) - to wszystko się zgadza. Na mapie jest droga, a teraz jej prawie nie ma? Trudno, trzeba się wcześniej rozpytywać tubylców...

Navitel to rosyjska nawigacja samochodowa - mają swoje mapy. Jest regularnie aktualizowana i dla przelotów nadaje się o wiele sensowniej niż cokolwiek innego. A przecież na przelotach robi się najwięcej kilometrów. No i POI są aktualne - szczególnie zaprawki! Zresztą na EU Navitel też jest całkiem niezły.

Jeśli chodzi o Garmina, to od CityNavigator Russia trzeba się trzymać jak najdalej. Straszne badziewie. Za to Roads of Russia TOPO jest super! W Karelii i na Północy gdzie głównie jej używałem leśne drogi sprawdzały się bardzo dobrze. Zresztą tubylcy też cmokali nad nią gdy konsultowałem jakieś przejazdy. Oczywiście jak jest zrywka i ciężki sprzęt, to na mapie tego nie dojrzysz, no i nie przejedziesz. Robi się bagno i czekaj do mrozów... Dlatego trzeba rozmawiać - to integralna część nawigacji :)
Zdrówko,
Miszel

zz44 20.12.2018 12:56

Cytat:

Napisał siwy (Post 616294)
Da się tam pobrać wybrane obszary żeby działały offline ?

Jest jeszcze SAS Planet, rosyjski program mapowy z nakładkami do wyboru, Google, yandex, OSM, radzieckie sztabówki, informacje z Wikipedii i inne.
Działa offline na laptopie, nie wiem jak z dostępnością na smarkfona.
I ponoć ma możliwość znajdowania pozycji jeśli laptop ma moduł GPS, ale to do sprawdzenia.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:15.