Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Słowenia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35499)

matjas 28.07.2019 16:37

W tym roku ponownie mocno objezdzilismy Kras po zadupiach i ech... można tak cały dzień.
Jak wwieziesz kobity na Vrsič i zwieziesz do Bovec to jesteś w zasadzie w IT ale ryzykujesz opierdol za chorobę morską :)

wojtekk 28.07.2019 17:14

Maribor jest fajny camping z widokiem na górę . Można wjechać na górę i zobaczyć widoczki. Dupy nie urywa. Maribor taki se

bigboykr 28.07.2019 23:30

Za to w Mariborze jest fajny Hostel Pekarna. Ceny atrakcyjne, blisko centrum, pokoje i cały wystrój nowy, śniadanie itp. Jak ktoś lubi to w okolicach jest co i od kogo zapalić. Miejsce bezpieczne. Spaliśmy bez stresu. Polecam.
A potem na zachód dowolną drogą od północy, można zahaczyć o kawałek Austrii. Przełęcz Vrsic obowiązkowo (warto też przeczytać jej historię, to dowiesz się skąd kostka na winklach), Mangart też obowiązkowo w tym okresie. Bled fajny, ale tłumy okrutne.

Wytaptalkowane na Atari

luk2asz 29.07.2019 00:55

Cytat:

Napisał Gilu (Post 645611)
Mangart,to pewno wiesz
Na mnie wrażenie zrobiła Postojna Jama po drodze do Wenecji

Mangart, niestety ostatnie 2 kilometry nie przejezdne, chyba że śnieg już stopniał i kamienie małe. Można z buta.

Z jaskiń to polecam SKOCJAN - obłęd.

Droga 409 jest fajna.

matjas 29.07.2019 00:56

2 Załącznik(ów)
W tym roku remontują i jest jeszcze gorzej niż zwykle :D Koło ruskiej Kapelicy mieliśmy jakieś mijanki... ogólnie rozpierdol. Dopiero od połowy jakoś się jechało - za to GSiarzy ścinających zakręty z góry było jak nasrał i rozmazał :/

Trochę teraz jest to bardziej popularne niż 12 lat temu jak pierwszy raz byłem w Alpach Julijskich w Słowenii ale BARDZO polecam Slap Kozjak. Będąc tam, jeśli pogoda będzie ładna, koniecznie trzeba zejść do Soći i się wykąpać. Piękne miejsce, oczy się cieszą, mały mniej :D :D :D
Moje dzieciary były tak wniebowzięte okolicznościami, że w sumie olały chyba w porywach 10stC wody.

Ogólnie Słowenia jest ładna i nie jest jakoś ultra drogo. To co tydzień później zobaczyłem w Chorwacji postawiło rzednący mój włos na sztorc na sztorc.

Adagiio 19.08.2019 20:29

Przełęcze Vrsic, Uccea, Predil, Stella Nevea, Rogala, Nasafeld, Seeberg przejechane. Po austriackiej stronie Seeberg wyścigi na deskorolkach, zapylali w dół z takimi prędkościami że aż strach było patrzeć. Do Bled na wjeździe 6 km korka, objechałem jeziorko i szybko uciekłem, setki motocykli i rowerów.
Mangart super, trochę tłoczno na podjeździe i zjeździe, bilet na wjazd dla moto 5 euro.
Jak by kto się zaplątał przez przypadek jak ja w okolice San Leonardo to polecam BB Nina w Altana, mieszka tam aż 28 osób, domowy klimat, właścicielka dobrze gotuje regionalne przysmaki, prosecco mają zajebiste. Przejeżdżałem wielokrotnie na jedną i drugą stronę granicy IT/SLO wąskimi dróżkami przez las i góry, chyba nawet nie miały oznaczenia( białe na mapie ), gdzie nie spotkałem przez wiele km żadnego pojazdu, tylko kilku rowerzystów, pogoda dopisała, 1200 km fajnej jazdy po słoweńskich paryjach zakończone.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:15.