![]() |
Łatwiej to robić suwmiarką, to tego patentu z listwą nie mam przekonania - bo jest spory margines błędu , ale ludzie tak robią i jakoś działa.
Ja zawsze sprawdzam po naciągu łańcucha suwmiarką elektroniczną ustawienie punktów naciągu łańcucha względem wahacza - wtedy jest idealnie. I łańcuch nie tnie zębatki wtedy |
KTM ma takie urządzenie , sprawdź na KTM sklep
|
Cytat:
|
Tego nie wiedziałem. Ale jeżeli punkty są identycznie po obu stronach wahacza, a tak jest chyba jednak w większości motocykli to suwmiarką się to robi zdecydowanie najwygodniej
|
No to ja, jak zawsze zrobiłem karpia, a temat ciekawy. Możecie opisać dokładniej? Czy po zmianie t. koła mam coś jeszcze oprócz naciągu ustawić? Jakieś foty? Czy moja ignorancja (czyt. niewiedza) psuje mi sprzęta?
|
https://ktmsklep.pl/58310025000-wheel-alignment-gauge
jak tego używać? prawdopodobnie pomiaru dokonuje się od osi wahacza do osi koła tyle, że w CRF po prawej stronie tłumik raczej skutecznie to uniemożliwi. |
wg. mnie to ten "przyrząd" używa się na takiej samej zasadzie co suwmiarkę.
Od osi koła możesz ustawiać do np. końca wahacza - bo właśnie oś wahacza będzie ciężko złapać bo zawsze coś tam będzie przeszkadzać: a to sety, a to wydech etc. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzisiaj naciągałem łańcuch i była różnica na znacznikach, podciągnąłem lewą o pół obrotu może, a prawa strona już tam była.
Nie wiem czy taka rozbieżność na na coś wpływ |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:29. |