Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   TET dla seniora...bez topienia i zabawy w piaskownicy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38915)

Adagiio 14.01.2021 15:12

1 Załącznik(ów)
Fajnej jazdy w samej RO jest sporo, ale jeśli jedziesz sam to nie polecam pchać się w nieznane paryje.
Rumuńskie błota, potrafią dać w kość.

muszel72 14.01.2021 15:20

Bo to chyba nie hąda:)

adamg24 15.01.2021 14:32

kolego MATIAS:
....nie takiej informacji oczekiwałem, ale doceniam to, że podzieliłeś się ze mną swoją wiedzą!!!..... i uwagami co do FORUM

dzieki Bukowsky...
tak wstępnie sobie te krainy wyselekcjonowałem...myślę, że decyzje będę podejmowal na bieżąco...to najbardziej rozsądne ...

podchodząc do niektórych, powyższych postów z humorem....to dobrze, że nie napisaliście, że mam już siedzieć w tym wieku w domu ....na dupie...ha ha
tak na marginesie uzupelniając wiadomości o mnie to ....
na o2o jeżdżę dopiero od 6-ciu lat....i moje doświatczenie to tylko 50.ooo km,
....szkolenie na trawie! nie powiem zastanawiam się poważnie nad tym...mój brat przeszedl już dwa szkolenia i jest pod wrażeniem wiedzy i umiejetności jakie tam nabył
..dodam, ze ma 73 lata i ubieglego lata zaliczyl trasę 6200km(na moto- info dla niedowiarków i ...), bo tak sobie nieraz jeździmy....pozdrawiam

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 713526)
W Czarnogórze i w Serbii TET na bank ma fragmenty nie dla "seniorów" :D

TET to asfaltowa droga przez Durmitor, a i TET potrafi iść przez las przeplatany potokami, skałkami, błotem, koleinami, podjazdami i zjazdami. Jak trafimy na deszcze lub upały to robi się jeszcze lepiej.

Na sprzętach 250-400 w tamtym roku, w kilku miejscach mieliśmy problemy. Na klocu 230kg + bagaż + pasażer to tam byłby dramat.

Oczywiście może być senior wyjadacz co poleci ciężkim moto po lesie i potokach, ale to chyba promil moto-seniorów :D

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

dzięki....skreślam Czarnogórę... i Serbię.....myslałem, że łatwiejsza...widocznie nie dotarłem jeszcze do odpowiednich relacji:) informacje b.ważne !

Artek 15.01.2021 16:22

Mnie tam Montenegro kilka miesięcy temu bardzo się podobało.

Tu masz kilka propozycji na Bałkany: http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=27410
Jak pogrzebiesz w temacie i postach Pawła to dokopiesz się do relacji z 19 roku trochę dłuższej...

adamg24 15.01.2021 17:50

ARTEK............dziękuję....już zaczynam wertować...na pewno okażą się pomocne...
...pfff....z piwkiem raźniej ....no i umysł jaśniejszy...szkoda, że podzielić się nie mogę..:beer:

luk2asz 15.01.2021 22:46

Nie odpuszczaj Czarnogóry, początek za granicą z BiH, Polje w kierunku Durmitoru i dalej jest dość prosty, w okolicach Durmitoru tez dużo pięknych szutrów idealnych na klocka.

wooocash 16.01.2021 10:15

Patrząc na te 73 wiosny za Tobą. najważniejsze jest żebyś nie jechał sam. W grupie zawsze można liczyć na pomoc w trudniejszych momentach.
Tet Czarnogórski poza kilkoma fragmentami, które faktycznie są dość wymagające jest całkiem przyjemny(twardy szlak, szutry, piękne widoki) i jest do przejechania Afryką ale piszę to z perspektywy osoby, która sporo jeździ po górach. Najgorszy w tym wszystkim jest upał, który bardzo szybko może pozbawić sił lub niespodziewane opady/burze gdzieś na grani i mega śliska trasa po kamulcach po opadach. Albański TeT jest świetny i chciałbym go skończyć w tym roku ale są momenty trudne jadąc 250kg moto. Możesz zrobić początek od granicy z Czarnogórą i przez Theth wrócić przez Prekal do cywilizacji. To taki wyznacznik reszty i jeśli przejazd przez Prekal będzie dla Ciebie trudny to nawet nie myśl o jechaniu dalej. Jest fajna traska szutrowa przez Chorwację, górami wzdłuż wybrzeża, częściowo po TeT - szukam tracka, ale po wymianie kompa mam lekki burdel

Mariusz S 16.01.2021 10:35

Szacunek dla Pana za motywacje chęci oraz zapał by na emeryturce śmigać po bezdrożach a nie bujać się w fotelu przed tv , ma Pan dużo czasu by dokładnie przygotować ( zaplanować ) sobie trasy i z pewnością koledzy z forum w tym pomogą ,ja również planuje przejechać TET na początek polski odcinek plany na marzec kwiecień dwa motocykle jak pan ma czas to zapraszam warto potrenować przed większą wyprawą . pozdrawiam Mariusz

adamg24 16.01.2021 19:43

Bezdroża interesowały mnie zawsze...jadąc w miejscach szczególnych, ciekawych krajobrazowo widząc drogę utwardzoną odchodzącą gdzieś tam w nieznane, korciło mnie ....pojedź tam...poprzedni motocykl jednak na to nie pozwalał...zakup AT był więc przemyślany...tylko ten łańcuch do którego obsługi muszę się przyzwyczaić..
pisząc o TET miałem na myśli drogi poza asfaltem ale....ale nie do końca hardkorowe ...dlatego określiłem je jako >>TET dla seniora << (sprostowanie dla kolegi WOOOCASH mam 65l...73 ma mój brat, ale jego moto to tylko asfalt...jak się czegoś dokopiesz to z góry dziękuję)....do tej pory miałem poważniejsze obowiązki ...i....i szkoda, że prawdziwe paplanie off roadowe mnie ominęło...jak to się mówi ...to se ne wratii...
z zebranych informacji już wiem, dużo zależy od pogody, szczególnie piękne rumuńskie Karpaty mogą zachwycić w
słoneczne dni , ale i pogrążyć nawet doświadczonego i to bardzo globtrotera...już teraz wiem, że decyzje trzeba podejmować już na miejscu, to rozsądne wyjście i jak dla mnie gwarantujące bezpieczny powrót ..co do informacji, które oczekuje otrzymać to trasy podobne do tej gdzie asfalt zamienia się w drogę z przedsionka błota i innych niespodzianek ale jak dla mnie jest bezpieczna...
https://www.youtube.com/watch?v=qZxUYmuUFGw&t=105s
chciałbym jednak uniknąć patrz 33 minuta
https://www.youtube.com/watch?v=N8_Z69pv_Hw&t=1137s
ewakuacji wozem..
rozsądek przede wszystkim
MariuszS...daj spokój z tą kurtuazją po prostu lewa w górę.. i wal po imieniu...dziękuję za zaproszenie...jesteś z Zakopca to zapewne zaczniecie od południa i ściany wschodniej, ale gdybyście byli na północy to czemu nie daj info trochę wcześniej...dziękuję...
...najgorszy wniosek to ten...że jest tyle miejsc...a czasu brak...pozdrawiam

sudden 16.01.2021 20:04

Cytat:

Napisał adamg24 (Post 713963)
(...)
...najgorszy wniosek to ten...że jest tyle miejsc...a czasu brak...pozdrawiam

No jak czasu brak ? Na emeryturę podobno właśnie przechodzisz.
Czas to od teraz Twój kumpel przecież :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:29.