![]() |
No, inne są też nieco iglice. Czyli cały zakres średnich obrotów bedzie miał wpływ na skład mieszanki. Nie sadzę zeby głowice i zawory były zrobione "z czegoś innego" Mysle, ze gra nie warta świeczki ani skórka wyprawki. inwestycja w wymianę gazników raczej ci sie szybko nie zwróci. A i efekt niewiadomy zaś pełen sukces wątpliwy.
|
Cytat:
|
Wieczny, jeden majfriend twierdzi ze motór coś musi palić. Paliwo albo zawory, wybór należy do właściciela (a ukuł to stwierdzenie jak mu się w szadole 1100 zaworek upalił).
Ale jeśli się zdecydujesz to testuj i zeznawaj jakie efekty bo moja smoczyca też ssie chore ilości paliwa :-/ |
Cytat:
16/45 of course !!! |
W Afryce moim zdaniem ECU ( Engine Control Unit ) nie ma znaczącego wpływu na ilość spalanego paliwa ale ma wpływ na krzywą momentu obrotowego poprzez mapowanie zapłonów .
ECU odbiera sobie z TPS'u położenie przepustnicy oraz impulsy z walu i odpowiednio zapodaje iskrę przez co cała regulancja polega na przyśpieszaniu i opóźnianiu zapłonu. Zazwyczaj ECU są to urządzonka z mikroprocesorem i jakimś tam programem sterującym. Różnice między ECU a CDI ( Capacitor Discharge Ignition ) są znaczne i zasadniczo zasada działania jest inna. Przejście producentów z CDI na ECU jest podyktowane kosztami konstrukcji oraz brakiem możliwości sterowania szprycą przez CDI. Yamaha w modelu YZF-R6 zrobiła ciekawy kompromis ,a mianowicie połączyli oni Modul mikroprocesorowy z CDI , tłumaczyli to tym że dzięki CDI uzyskali większa energie iskry na świecy i układ lepiej się wyrabiał przy dużych obrotach. Reasumując ,na różnice w spalaniu maja wpływ w większym stopniu gaźniki niż ECU |
a na tych nowsiejszych gaźnikach mniej wali w tłumik..? ;)
|
Wróc do oryginału jak co to przeszkadza. Wali tak samo. Przynajmniej na Motadzie.
|
Właśnie, na oryginale tego nie słyszałem. Ale jak się wydało 300zł na dodatkowego konia mechanicznego, ( w sumie 3 ogiery) to co mam je teraz wolno puścić... :Thumbs_Down:;):D
No dobra, powoli ale do meritum. Jakby w czwórce, czy starej siódemce podmienić dysze 120 czy 122 na 118, tak by były obie 118, to by to chodziło dalej dobrze..? Licze na głos Kazmira i Motormaniaka szczególnie :drif: |
Cytat:
|
Mojej AT to już nic nie zaszkodzi ani nie pomoże, ale tak sie zastanawiam jakby dać dwie 118. Będzie OK?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |