Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   [RD04] Ciag dalszy problemow - tym razem nie wiem co moze byc nie tak - potrzebne rady (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40671)

Galar 26.07.2021 01:12

A ja bym zaczął od sprawdzenia odpowietrznika w korku paliwa.

Mallory 26.07.2021 09:42

Cytat:

Napisał keraj37 (Post 741894)
Jezeli zawory to nic samemu nie zrobie wiec bedzie musial isc do warsztatu.

Co do ssania to juz predzej, sprawdze i dam znac - dzieki!

Wg mnie:
1) brud w gaźniku, zapchane dysze - do myjki go trzeba. SSanie czy się zamyka oczywiście zawsze warto sprawdzić - zobacz kolor świec.

2) filtr powietrza - wyjmij i zobacz czy bez też tak będzie kichać,

3) gaźniki - skład mieszanki - wykręć trochę śruby składu np. o jeden obrót więcej - masz boku w czwórce łatwo to zrobić - i sprawdź czy się poprawi,

4) ośki przepustnic w gaźniku lub inne lewe powietrze - zmontuj wszystko do kupy, odpal motor i popsikaj plackiem w sprayu w okolice gaźnika i krućców w różne zakamarki, zobacz czy nie będą rosły obroty,

5) coś elektrycznego, ale tam są po dwie świece i dwie cewki na każdy cylinder - więc dla mnie najmniej prawdopodobne,

6) najgorsze kosztowo i czasowo, ale całkiem prawdopodobne - często przyczyną takie kichania jest już przebieg i głowica nadje się do remontu - sprawdzenie zaworów/wymiana/docieranie, wymiana popychaczy jeżeli mają luz i do tego gumki - wedle diagnozy po zdjęciu.

PS. Co do mechanika - to POWODZENIA (sarkazm) - niestety takie usterki wymagają ZABAWY i czasu na diagnozowanie. Poza tym znalezienie dobrego mechanika motocyklowego nie jest proste - chyba założę wątek z BABOLAMI mechaników motocyklowych, sporo się już uzbierało z własnej obserwacji i opowieści. Np. niby fachowiec od regeneracji gaźników podjął się regeneracji gaźnika od RD07 i samowolnie stwierdził, że on go ODBLOKUJE i powiercił korpus niszcząc gaźnik nieodwracalnie... szkoda słów.
Ale jednak jest kilku dobrych mechaników w PL.

keraj37 26.07.2021 09:48

Cytat:

Napisał Galar (Post 742001)
A ja bym zaczął od sprawdzenia odpowietrznika w korku paliwa.

Cytat:

Napisał Mallory (Post 742007)
Wg mnie:
1) brud w gaźniku, zapchane dysze - do myjki go trzeba. SSanie czy się zamyka oczywiście zawsze warto sprawdzić - zobacz kolor świec.

2) filtr powietrza - wyjmij i zobacz czy bez też tak będzie kichać,

3) gaźniki - skład mieszanki - wykręć trochę śruby składu np. o jeden obrót więcej - masz boku w czwórce łatwo to zrobić - i sprawdź czy się poprawi,

4) ośki przepustnic w gaźniku lub inne lewe powietrze - zmontuj wszystko do kupy, odpal motor i popsikaj plackiem w sprayu w okolice gaźnika i krućców w różne zakamarki, zobacz czy nie będą rosły obroty,

5) coś elektrycznego, ale tam są po dwie świece i dwie cewki na każdy cylinder - więc dla mnie najmniej prawdopodobne,

6) najgorsze kosztowo i czasowo, ale całkiem prawdopodobne - często przyczyną takie kichania jest już przebieg i głowica nadje się do remontu - sprawdzenie zaworów/wymiana/docieranie, wymiana popychaczy jeżeli mają luz i do tego gumki - wedle diagnozy po zdjęciu.

PS. Co do mechanika - to POWODZENIA (sarkazm) - niestety takie usterki wymagają ZABAWY i czasu na diagnozowanie. Poza tym znalezienie dobrego mechanika motocyklowego nie jest proste - chyba założę wątek z BABOLAMI mechaników motocyklowych, sporo się już uzbierało z własnej obserwacji i opowieści. Np. niby fachowiec od regeneracji gaźników podjął się regeneracji gaźnika od RD07 i samowolnie stwierdził, że on go ODBLOKUJE i powiercił korpus niszcząc gaźnik nieodwracalnie... szkoda słów.
Ale jednak jest kilku dobrych mechaników w PL.

Dzieki panowie, super rady - co do kroplowki i ogolnie sprawdzenia pompy to musi poczekac tydzien, ale dam znac.

Dzis sprawdze odpowietrznik korka, ale jestem na 95% pewien ze jest okay bo sprawdzlem jak leci benzynka od filtra dalej i jest bardzo drozny.

Takze dzis sprawdze bez filtra czy dalej kicha.

Lewe powietrze, tez moze byc - sprawdze za tydzien.

No przebieg to juz 92k wiec moze byc glowica :(

Ale ja ogolnie stawiam na diagnoze ze pompa szwankuje alebo jej przekaznik.

Jestem bardzo wdzieczny, dzieki.

Bałtrok 26.07.2021 10:31

A pamietacie, że ktoś miał podobny cyrk.
Moto paliło jechało i gasło. Okazało się, że coś latało wewnątrz filtraa paliwa i ograniczało przepływ. Puszczalo na tyle, że motocykl jakoś palil i chodzil ale jak trzeba było więcej sosu to już nie wydało.

Mallory 26.07.2021 12:18

Cytat:

Napisał Bałtrok (Post 742017)
Moto paliło jechało i gasło. Okazało się, że coś latało wewnątrz filtraa paliwa i ograniczało przepływ. Puszczalo na tyle, że motocykl jakoś palil i chodzil ale jak trzeba było więcej sosu to już nie wydało.

Tak, ja to pamiętam. Totalna głupota była a ile kłopotu ze znalezieniem przyczyny.

Lucky Luke 26.07.2021 12:33

Jak pracuje pompa paliwa w jakim stanie są styki?
jak wygląda gumowy łącznik air box , bo chyba jeszcze oryginalny więc wielce prawdopodobne , że jest uszkodzony.

Mieciek 26.07.2021 15:13

92k nalotu w Afryce to raczej jeszcze nie czas na głowice.
Wszystko zależy od tego czy przed tymi 92k jest jedynka czy może 2ka.

Mallory 26.07.2021 15:33

Cytat:

Napisał Mieciek (Post 742060)

Dokładnie... 1 lub 2 z przodu w większości starych afryk już jest.
Czy w tej to właściciel najlepiej oceni ...

sebol 03.08.2021 23:26

Cytat:

Napisał Bałtrok (Post 742017)

Do dzisiaj dostaję czkawki, jak przypomnę sobie akcję z tym filtrem paliwa :mur: :D

Tu opis moich przypadłości. Może coś się przyda http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36091

keraj37 04.08.2021 15:33

Dzieki wam za rady! Bardzo wdzieczny jestem.

Malo czasu ostanio ale zrobilem pare rzeczy:
1. Przy braku filtra powietrza dalej strzela z rury.
2. Korek baku ma prawidlowy odpowietrznik - to nie jest przyczyna.

Cytat:

Napisał Mieciek (Post 742060)

Cytat:

Napisał Mallory (Post 742064)
Dokładnie... 1 lub 2 z przodu w większości starych afryk już jest.
Czy w tej to właściciel najlepiej oceni ...

Szczerze to mysle ze minimum 1 jest przed 92k, takie ogolne uczucie ze to juz schylek zycia - rozne luzy, rama jakby skrzypi hehe itd itp

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 742028)
Jak pracuje pompa paliwa w jakim stanie są styki?
jak wygląda gumowy łącznik air box , bo chyba jeszcze oryginalny więc wielce prawdopodobne , że jest uszkodzony.

No wlasnie w ten weekend bede wymianil pompe (mam nowiutka) oraz filtr paliwa. Lacznik airbox swoje juz przezyl ale wszystko jest okay, szczelny.

Cytat:

Napisał sebol (Post 743179)
Do dzisiaj dostaję czkawki, jak przypomnę sobie akcję z tym filtrem paliwa :mur: :D

Tu opis moich przypadłości. Może coś się przyda http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36091

Super dzieki! Poczytam moze znajde cos dla siebie - tez bede nowiutki filtr zakladal, moze to sprawe zalatwi :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:01.