Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Honda - inna niż AT & NAT (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=185)
-   -   Zmot na bazie Trampka Stajni Motocyklowej (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41988)

Lucky Luke 06.09.2021 12:59

Manetki z logo ktm, to na pewno się spierdoli ;) :D

majo 06.09.2021 16:14

Taki wlot powietrza bym pożyczył i skopiował dla przyszłego pokolenia.

Lucky Luke 06.09.2021 17:07

Cytat:

Napisał majo (Post 747368)
Taki wlot powietrza bym pożyczył i skopiował dla przyszłego pokolenia.

Są gdzieś w necie wymiary z martonów.
Sam myślałem żeby to zrobić, bo seryjny dolot do jest dobry ale na czysty asfalt.
Zastanawia mnie tylko jak gaźnik reaguje na taką modyfikację

Cibor klv 06.09.2021 22:08

Ten motocykl ma stertować w klasie Dakar Legends, a tam regulamin w pewien sposób ogranicza fantazję, poprzez pewne stosowanie części z epoki.

pałeł 06.09.2021 22:11

a gdzie regulamin pod który sie buduje pojazd bo takiej klasy no kurde nie spotkałem ale moze ktoś podrzuci ?

Fizolof 06.09.2021 22:51

Cytat:

Napisał pałeł (Post 747395)
a gdzie regulamin pod który sie buduje pojazd bo takiej klasy no kurde nie spotkałem ale moze ktoś podrzuci ?

https://www.endurorally24.pl/regulamin

16. Regulamin uzupełniający dla klasy Dakar Legends

Klasa sportowo-pokazowa, przeznaczona dla motocykli historycznych, których model wszedł do produkcji przed rokiem 2000, a ich prototypy lub wersje produkcyjne brały udział w Rajdzie Dakar.
1. Motocykle powinny swoim wyglądem jak najbardziej nawiązywać do swoich rajdowych odpowiedników, nie jest jednak wymagane pełne odwzorowywanie startujących pojazdów, a jedynie nawiązanie do nich i utrzymanie motocykli w stylu z danej epoki. Malowania są dowolne jednak repliki są mile widziane.

2. Rama – musi pochodzić z motocykla produkcyjnego lub być repliką prototypowej ramy. Oryginalną ramę można modyfikować dostosowując do rajdowego odpowiednika. W ramie można zamontować silnik historycznie nawiązujący do stylu i epoki, będącym właściwym dla danej ramy.
3. Silnik – musi mieć historyczne umocowanie w rajdzie, a przynajmniej taką przeszłość powinien mieć jego prototyp, lub model bliźniaczy, ale o np. zmienionej pojemności. Silnik można dowolnie modyfikować.
4. Układ zasilania – zasilanie w paliwo powinno odbywać się za pomocą gaźnika, wtrysk paliwa będzie dopuszczony tylko w przypadku, gdy w danym modelu taki występował w trakcie brania przez niego udziału w rajdzie. Modyfikacje gaźników, sterowników i wtrysków są dowolne, ale muszą bazować na dostępnych w epoce podzespołach bądź ich replikach.
5. Układ zapłonowy – dowolny, można stosować obecne rozwiązania.
6. Zawieszenie – zewnętrzny wygląd zawieszenia i rozwiązanie układu zawieszenia musi pozostać zgodne z wersją produkcyjna bądź jej rajdowym odpowiednikiem. Wewnętrzne elementy zawieszenia można zmieniać lub modyfikować bez ograniczeń.
7. Układ hamulcowy – dowolny, jednak musi być sprawny i nie może budzić wątpliwości, obydwa koła motocykla muszą posiadać niezależny hamulec.
8. Oświetlenie – dowolne, kompletne pozwalające na poruszanie się po drogach cywilnych.
9. Nadwozie – dowolne, nawiązujące swoim wyglądem do „dakarowych legend”. Wszystkie elementy nadwozia muszą być zamontowane w sposób trwały, niebudzący wątpliwości i niezagrażający kierowcy oraz innym uczestnikom rajdu.
10. W przypadku niedopuszczenia motocykla do klasy „Dakar Legend” – motocykl będzie mógł wystartować w klasie RallyADV lub ADV.

pałeł 06.09.2021 23:59

ciekawy szkoda ze świadomie pominięto lc8 który juz w 2001 wygrywa rajd faraonów i w 2002 dakar :) swietny gość tego dokonał Fabrizio_Meoni:bow::bow::bow::bow::bow:

Mallory 07.09.2021 10:01

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 747394)
Ten motocykl ma stertować w klasie Dakar Legends, a tam regulamin w pewien sposób ogranicza fantazję, poprzez pewne stosowanie części z epoki.

Bardzo fajnie, że takie klasy powstają.
Motocykle są wieczne. Ciągle można je naprawiać i się tym bawić.
I dostępne jest to dla amatorów co widać często na YT jak w garażu z laika robi się mechanik gdy odrestauruje jakąś afrykę, trampka czy xteka... super.

zimny 07.09.2021 10:16

Co do wsadzania przedniego zawiasu z afry do trampka to trenowałem coś takiego z 6-7 lat temu, a nawet zawiasik kupiłem wtedy od mada :D więc niech nie gada że śmietnik :)

Różnica jest i to bardzo znaczna. Osobiście uważałem i uważam nadal że nic ponad zawias AT w trampku nie ma sensu. Wsadzisz z LC8 i w żadnym stopniu za zawiasem nie będzie nadążał silnik. A Afrykowy jest plug and play z półkami.

Na zawiasie z AT (przód tył) trampek jeździł jak odchudzona znacznie Afryka. KTMa nie udawał bo to nie ma sensu, naprawdę.

Pozdro
zimny

sambor1965 07.09.2021 17:38

Dodam, że ten dolot kupiłem chyba w 2008 roku, za dość ciezką kasę. Przeleżał u mnie kilka lat, później leżał u Kuby co go miał skopiować, aż w końcu wylądował w Szparagowni. Niech ma nowe życie ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:10.