Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=241)
-   -   Zamiana D na S w NAT DCT - jako pierwszy wybór (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42178)

Emek 15.03.2022 11:25

Nawet wiem bo dane mi było polatać tym DCT i nie dostrzegam jakiegoś problemu w naciśnięciu guzika, który jest pod palcem. No ale takie czasy.

Danny 15.03.2022 12:53

Przyzwyczaiłem się już do tej "sytuacji" i odruchowo wciskam ten przycisk dwukrotnie żeby ruszyć ale jeśli byłaby możliwość żeby sobie tego drugiego kliknięcia oszczędzić to byłbym pierwszy żeby to u siebie zmienić. Rozumiem natomiast inżynierów Hondy bo myślę że przyświecały im m.in. kwestie bezpieczeństwa - "schowanie" dynamicznych trybów S pod emeryckim D minimalizuje prawdopodobieństwo uruchiomienia tych trybów przez niedoświadczonego kierownika.

WojtasA 15.03.2022 14:44

Ja tez naciskam guziczek 2x razy odruchowo.

M5Q 15.03.2022 14:48

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 773196)
Rozumiem natomiast inżynierów Hondy bo myślę że przyświecały im m.in. kwestie bezpieczeństwa - "schowanie" dynamicznych trybów S pod emeryckim D minimalizuje prawdopodobieństwo uruchiomienia tych trybów przez niedoświadczonego kierownika.

Zapewne jest to również kwestia homologacji/normy Euro - motocykl domyślnie rusza i jeździ na programie maksymalnie oszczędnym aby spełnić normy i zmienić tego nie wolno.
Według tego programu była robiona homololo, nic to że obroty są często za niskie i wpływają negatywnie na trwałość silnika i napędu.
Podobnie jak w samochodach z manualem gdzie komputer podpowiada zmianę biegu w górę o wiele za wcześnie - grunt że zgodnie z normą...
Pomimo to nie zdziwłbym się, gdyby gdzieś w świecie pojawiło się obejście pozwalające na podmianę D na S.
Przykładowo do Civica X można podobno u Chińczyka kupić zamiennik guzika wyłączającego autostop silnika, który sam wyłącza tą funkcję po uruchomieniu samochodu.
Zamianę D na S sam bym chętnie przywyitał, choćby z powodu coraz bardziej ograniczonej trwałości elementów. Każdorazowe dwukrotne kliknięcie skraca o połowę żywotność przelącznika :-)

tomekt 15.03.2022 14:59

obliczonego na wytrzymanie gwarancji :)

Bartek74 15.03.2022 15:21

Nie traktował bym tego w kategorii problemu, a jedynie usprawnienia... Ja osobiście czasami zapominam nacisnąć na początku i dopiero się jorgnę jak mi dupa zaczyna wibrować na niskich obrotach. Ot cała historia...

mdxmd 15.04.2022 23:39

bardzo chciałbym wiedzieć co kierowało gościem, który ustawiał programowo tryb D bo w zasadzie już od 6 lat niemal każdy użytkownik piszę, że jest całkowicie do dupy a do producenta to nie dociera.

nocny 16.04.2022 00:12

Tym gościem kierowały zapewne normy spalania tudzież emisji CO2. Owszem sam czekam na moment kiedy system zostanie zahakowany i będzie można sobie dowolnie zmodyfikować to i owo.

pozdrawiam Marcin Jan

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:20.