Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Wrocław na weekend z dzieckiem (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42528)

wojtekk 11.05.2022 22:45

O! Jedzenie do Vaffa Napoli

matjas 11.05.2022 22:58

No i zoo koniecznie zaraz po otwarciu jak już musisz. Jap…. Jaki tam jest ścisk koło 12-13 to jest miazga. Szkoda zwierzaków podwójnie.
Zazo jest fajny bar/plaża nad Odra. Polecam zamiast spożywać coś w tych tfu! Barach na terenie zoo. Tym bardziej ze nie wozem będziesz :)
Jak będziecie szli do baru wzdłuż kanału ulgi to rzuć okiem na most zwierzyniecki. Piękny kawał żelastwa!
Na wejściu do ww kanału tez jest coś ciekawego i niepozornego a zajebistego: dmuchany kondon zapora :) ta cała warga ktorą nadmiar wody w Odrze można spuścić w kibel kanału coby nie szła przez miasto jest nadymana i gumiana. Zawsze mi się podobał ten nieoczywisty sposób na regulacje wysokości przepływu.
Koło hydropolis stoi dupny ceglany budynek z kominem. Wewnątrz znajduje się takoż jebutna maszyna parowa która popmpowala wodę dla miasta. Niestety nie jest do zwiedzania co jest absolutnie pieprzonym kryminałem.

garbaty 11.05.2022 23:59

a jak lubicie pizze to Gruba Focca!

matjas 12.05.2022 00:09

Kiedyś na Grunwaldzkim była pizzeria BIUST ANDŻELI :) tam była pizza :) ale kto to pamięta! :)

Leopold_ 13.05.2022 00:32

Jak zieleń i parki to:
Ogród japoński,
Park staromiejski,
Ogród botaniczny,
Wyspy słodowe i piasek,

Ciekawostki:
Rynek,
Poszukiwanie wrocławskich krasnali,
Zoo,
Hydropolis,
Kolejkowo,
Hala stulecia i pergola (pokazy multimedialne fontanny),
Dzielnica 4 wyznań,
Wrocławskie fontanny,
Dworzec gł PKP,
Baty nad Odrą,

Widokowo:
Polinka,
Taras w Sky Tower,
Wieża kościelna Kościoła Garnizonowego,
Mostek czarownic,
Wieza kościoła Jana Chrzciciela,

I zawsze sprawdzić co się dzieje na bieżąco, kina plenerowe, koncerty, wystawy.

qbaRD07 13.05.2022 10:46

To ja jeszcze dodam, że niedaleko rynku jest bar mleczny MIŚ - polecam.

PS Wrocław - mógłbym tam zamieszkać

matjas 14.05.2022 10:45

z czasów mojego przedstawienia się wrocławiowi - 1995 - takich barów było wincy: Mewa, Jacek i Agatka i pewnie jeszcze jakiś o którym zapomniałem.
Nie zapomnę smaku łazanek - dżizas. Od tamtej pory do ust tego nie wziąłem :D

Przypomniałem sobie jeszcze jedno: koło muzełóm przy Moście Pokoju jest zatoka gondoli. W sezonie można tam wypożyczyć małą łódkę z silnikiem na dowód osobisty i kajtnąć się naokoło centrum i według oficjalnej marszruty podpłynąć w górę biegu rzeki, pod mostem grunwaldzkim aż pod zoo.
Polecam bardzo takie coś - wrocław od wody to jest sztos! Myślę, że takie kółko niespiesznie pyrkając zajmuje około godzinkę do półtorej.

KALI_ 14.05.2022 21:41

Matjas - most zwierzyniecki. Piękny kawał żelastwa! - no w tej chwili to nie zobaczy nawet nitu...

matjas 15.05.2022 09:14

A co się stało?

zimny 16.05.2022 09:45

Dzięki wszystkim za bogate porady! To wszystko brzmi jak miasto w którym chciałbym zamieszkać :Thumbs_Up: :)

No i na pewno tylko część zrealizujemy - bo tak to by trzeba chyba na tydzień pojechać :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:14.