Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   BMW 800 GS - Motocykl który mnie prawie URZEKŁ.. PRAWIE... ;) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43852)

ex1 09.02.2023 13:30

Cytat:

Napisał delirium (Post 807775)
jeżdże na 17" z tyłu od lat tenerkami po najgorszych dziurach w tym dwa Rally i robia robote dobrze, węższa opona też lepiej wcina sie w teren, np mokra trawa. Problem opon nie istnieje juz za bardzo, jeżdże na mitasie E09, Miśkach Anakee Wild itp no problemo. BMW R1200GS też ma 17" z tyłu. Do motocykla adv jest całkiem dobra. Opon crossowych sie przecież i tak nie zakłada do takich cięzkich moto.

niestety ale 17 kopie doły a nie sie.odpycha, problemy z trakcją się pojawiają wszędzie tam gdzie robi się trudniej.. na szosie . też wyrywa kostki mocno.. np. właśnie w e09.. co do opon to spokojnie możesz do 18 założyć wiele agresywniejszych opon. dla mnie zestawy zimowe to właśnie takie oparte na twardej tylnej oponie enduro.. a latam sprzętami w podobnej masie.. :)

irekafrica 09.02.2023 13:31

Podrzucę film kolegom z którymi ciągle jeżdżę, jeden ma 2008, drugi 2012 rocznik.Jak robiliśmy załadowani Albańskie bezdroża to kolega narzekał na dobijający przód a Gs-a kupił tydzień przed wyjazdem.

lukasz_vip 09.02.2023 13:51

I po tym filmie wiem, że nadal nie kupię BMW 800 bo on silnikowo jest nijaki. Choć z wyglądu może się lubić to całościowo: silnik, zawias został zaprojektowany uniwersalnie dla każdego zwykłego zjadacza chleba. Brakuje mi tego czegoś w tym moto.

teddy-boy 09.02.2023 14:07

Co to znaczy że silnikowo jest nijaki?

lukasz_vip 09.02.2023 14:18

Jest poprawny w całym zakresie obrotów. Na każdych obrotach jedzie bez szału tj. spokojnie. Nie ma nagłych wybuchów mocy, nie szarpie w dolnym zakresie. Nie walczysz z mocą. Niektórzy to lubią. Dźwięk też nijaki, nie zachwyca bębenków słuchowych. Audiofile nie będą zadowoleni.

Ja lubię wyraziste silnik jak LC4, LC8, gdzie odkręcasz manetkę i czujesz te pokłady momentu obrotowego, którego wybuch w pewnych obrotach powoduje ciarki, że tego nie opanujesz. Widziałeś 800, która przy wyprzedaniu najpierw się ślizgnęła a jak złapała przyczepność to wskoczyła do pionu? Ja nie, a na LC8 już miałem taką akcję bo to bestia z piekła rodem. Nie wiesz kiedy cię sponiewiera. To nazywam tym czymś co może się zaskoczyć, czego nie ma w 800. Tam dokładnie wiesz co się stanie przy odpowiednim ruchu manetki. Taka przewidywalność :D Ona jest porostu przewidywalna i poprawna do bólu stąd nijaka dla mnie.

To tak jakbyś miał 2 kochanki: jedna poprawna: w łóżku na spokojnie, zawsze tej samej pozycji a drugą taka, że boisz się wejść do sypialni bo nie wiesz czym cię dzisiaj zaskoczy.

Najlepiej poznać to testują dwa podobne motocykle ale jednak skrajne z innymi charakterystykami silników jak BMW800 i LC8 950, XT660/DR650 i LC4 620 na SEM i Dellorto.

Babel 09.02.2023 16:45

1 Załącznik(ów)
Co do poprawności GS800 silnika i tyle to w pełni się zgodzę.
Znajomy ma GS800 i czasami po szosie oblatujemy okolice dalsze i bliższe.
I generalnie chłopak się musi mocno napracować w porównaniu z moją babcią RC36- ktora też nie jest demonem.
A jak juz wieje mocno wiatr - to GS strasznie rzuca przy szybszej jeździe i tam gdzie ja sobie spoko jadę on prawie walczy o życie :D.
No ale VFR jest mniejsza może tez dlatego
I ja podobnie jak Łukasz wole jednak coś z pazurem ( dlatego chodzi mi po głowie duża pomarańcza), ale nie każdy to potrzebuje :)
ps
EX lubie te filmiki - duża klasa :) - I czekam kiedy np będzie 790 lub 1090 :)

browar 09.02.2023 16:48

Może to taka niemiecka Afryka?:)

delirium 09.02.2023 17:13

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807777)
niestety ale 17 kopie doły a nie sie.odpycha, problemy z trakcją się pojawiają wszędzie tam gdzie robi się trudniej.. na szosie . też wyrywa kostki mocno.. np. właśnie w e09.. co do opon to spokojnie możesz do 18 założyć wiele agresywniejszych opon. dla mnie zestawy zimowe to właśnie takie oparte na twardej tylnej oponie enduro.. a latam sprzętami w podobnej masie.. :)

jakie doły, każdą oponą wykopiesz doły jak sie nie umie :) w piachu to tylko technika i dzida.
i jeżeli już to grube opony pomagają anie wyższe. Jak się juz jednak zatrzymasz to nie pytujesz gazem tylko trzeba się bujnąć, odbić moto z dołka. Finezja w operowaniu gazem i zadnych kostek w życiu nie urwałem, chyba ze na ostrych kamieniach, a to w każdej oponie urwiesz.

ex1 09.02.2023 17:13

Cytat:

Napisał browar (Post 807807)
Może to taka niemiecka Afryka?:)

800 jest całkiem fajna... w górze całkiem mocna.. ale kurczę brzmi jak Hybryda.. :) buczy i jedzie.. ten silnik jest dziwny.. taki trochę jedyny w swoim rodzaju :)

Dubel 09.02.2023 17:23

Cytat:

Napisał delirium (Post 807809)
jakie doły, każdą oponą wykopiesz doły jak sie nie umie :) w piachu to tylko technika i dzida.
i jeżeli już to grube opony pomagają anie wyższe. Jak się juz jednak zatrzymasz to nie pytujesz gazem tylko trzeba się bujnąć, odbić moto z dołka. Finezja w operowaniu gazem i zadnych kostek w życiu nie urwałem, chyba ze na ostrych kamieniach, a to w każdej oponie urwiesz.

Tak, tak wytlumacz mu dobrze jak sie jezdzi w terenie ... :haha2:

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807810)
800 jest całkiem fajna... w górze całkiem mocna.. ale kurczę brzmi jak Hybryda.. :) buczy i jedzie.. ten silnik jest dziwny.. taki trochę jedyny w swoim rodzaju :)

Treoche jak Africa tylko gorszy dzwiek :osy: :p

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:51.