Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   RD07 dławi się przy przyśpieszaniu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=44675)

Mallory 30.07.2023 11:04

Cytat:

Napisał Reizess (Post 824853)
Odpaliłem moto, coś cykneło. Napicie bez obciążenia 15V-15.02V, z obciążeniem 14.7 mniej więcej.
Pochodził z 3 minuty, regulator nie gorący ale delikatnie parzył w rękę, i przewody z żółtej izolacji ciepłe. Czy to powinno tak być połączone?

Tu widać moduł od 4, który występuje całkiem często w 7 nawet w 7a. To są dwa moduły trampkowe połączone - tak jakby.

Te żółte kable już ktoś tam był, polutować to trzeba porządnie. No i jednak przekracza 15V. Regulator tak już działa, że nadmiar prądu zamienia na ciepło więc jest ciepły.
Wymieniłbym testowo regulator (każdy właściciel AT powiem mieć zapasowy:)))) i porządnie to połączył - może to jest powód.

$zwagier 30.07.2023 11:16

Cytat:

Napisał Mallory (Post 824856)
Tu widać moduł od 4, który występuje całkiem często w 7 nawet w 7a. To są dwa moduły trampkowe połączone - tak jakby.

Te żółte kable już ktoś tam był, polutować to trzeba porządnie. No i jednak przekracza 15V. Regulator tak już działa, że nadmiar prądu zamienia na ciepło więc jest ciepły.
Wymieniłbym testowo regulator (każdy właściciel AT powiem mieć zapasowy:)))) i porządnie to połączył - może to jest powód.

Pomyślę właśnie nad zamówieniem drugiego regulatora. Obecnie mam tourmaxa, kupić tej samej firmy czy szukać czegoś innego? Idąc dalej za ciosem, nowy regulator ma dwie kostki, okrągła i zwykła kwadratowa na 3 piny, jak rozumiem lutowanie jest lepsza opcja niż kostka z pinami?

szynszyll 30.07.2023 11:30

masz uwalony uklad ladowania. pytanie co jest pod ta tasma izolacyjna. polutowane po ludzku czy nasrane po polsku.

sprawdz glowna mase do ramy. regulator w xrv nie ma jej na obudowie. i szukaj przyczyn bo usmazysz pol motoru.

p.s. dla turysty najlepsze sa złączki WAGO

Mallory 30.07.2023 11:31

Cytat:

Napisał Reizess (Post 824859)
Pomyślę właśnie nad zamówieniem drugiego regulatora. Obecnie mam tourmaxa, kupić tej samej firmy czy szukać czegoś innego? Idąc dalej za ciosem, nowy regulator ma dwie kostki, okrągła i zwykła kwadratowa na 3 piny, jak rozumiem lutowanie jest lepsza opcja niż kostka z pinami?

Niekoniecznie.
Lutowanie zapewni oczywiście bdb przewodzenie, ale kostka w łatwiejszą wymianę.
Kostka dobrze założone i z dobrymi czystymi stykami jest montowana fabrycznie i nie dzieje się nić przez wiele, wiele lat.
Musisz sam zdecydować.

wierny 30.07.2023 11:38

Cytat:

Napisał Reizess (Post 824834)
P.S. Nie wiem jak odpowiedzieć z Twoim cytatem w poprzednim komentarzu, żeby tak nie spamić ....

Moderacja zawsze pomoże, tylko trzeba nam dać znać
Mogę połączyć Twoje posty.;)

szynszyll 30.07.2023 12:07

1 Załącznik(ów)
narazie nie kupuj nowego regulatora tylko zdiagnozuj problem. tourmax to najczesciej zalepiony nalepka regler SH japonskiej firmy szin-cośtam ( zawsze zapominam). dwie diody do sibie na logo. zacznij od glownej masy - masz ja na lewym slupku od przednich cewek zaplonowych, pod lewa owiewka, obok chlodnicy lewej. potem podstaw inne aku. i pamietaj: NIGDY NIE PAL MOTO BEZ AKU i nie odpinaj go w trakcie pracy silnika

szynszyll 30.07.2023 12:54

1 Załącznik(ów)
mam!

https://www.shindengen.com/

$zwagier 30.07.2023 14:00

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał szynszyll (Post 824875)
narazie nie kupuj nowego regulatora tylko zdiagnozuj problem. tourmax to najczesciej zalepiony nalepka regler SH japonskiej firmy szin-cośtam ( zawsze zapominam). dwie diody do sibie na logo. zacznij od glownej masy - masz ja na lewym slupku od przednich cewek zaplonowych, pod lewa owiewka, obok chlodnicy lewej. potem podstaw inne aku. i pamietaj: NIGDY NIE PAL MOTO BEZ AKU i nie odpinaj go w trakcie pracy silnika

Na lewym słupku mam tylko blaszkę od dwóch cewek, brak innego przewodu tudzież masowego. Chyba że o to chodzi ale wątpię. Masa od Aku leci do silnika, jest Okey

Rozbieram ten makaron, kabelki lutowane, nawet w termokurczce.

szynszyll 30.07.2023 14:09

1 Załącznik(ów)
ma byc zbior kilku zielonych kabli zaprasowanych w oczko i przykreconych do ramy. to co masz do silnika to gruby czarny kabel od rozrusznika. zaraz postaram sie to znalezc na fotce.

zlokalizuj to oczko ktore zaznaczylem strzalka na schemacie. odkrec je, oczysc, oczysc rame. w to oczko bedzie wchodzic 3-4 zielone kable. przykrec tak zeby mialo styk. to glowna masa instalacji.

szynszyll 30.07.2023 14:27

1 Załącznik(ów)
ja go kiedys znalazlem w tym miejscu ale to byl wyjatkowo nasrany egzemplaż...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:53.