![]() |
Cytat:
ale dzięki za trop, powiem im aby to sprawdzili. A te gumowe tuleje też mogą mieć wpływ? |
Cytat:
|
Jeśli to rezonans, to spróbuj dokleić taśmą jakiś ciężarek do tej prawej strony i zobacz czy coś się zmieniło. Czasem wystarczy kilka(naście) gram, by przestało wpadać w rezonans. Nie wiem czy w ASO ogarniają podstawy fizyki... ;)
Czy masz do kiery dołożone coś? Nawigacja, sterowanie grzanetek, kamerka.... |
Cytat:
Zobaczymy co ASO znajdzie, mają 2 tygodnie w trakcie mojego urlopu :) |
Trzymam kciuki!
Umieram z ciekawości co jest powodem. |
U mnie identyczne objawy były po założeniu opon 50/50 bez wyważenia , pacjent BMW Gs
Po upuszczeniu powietrza delikatnie poniżej wartości zalecanych przez producenta było znacznie lepiej . Można by było też sprawdzić czy opona prawidłowo leży na feldze |
No niestety serwis nic nie znalazł. Zabrałem ściągnąłem wszystko co można i dalej są drgania. Podobno w serwisie sprawdzili wszystko.
Nie wiem co dalej z tym zrobić. |
Drgania przodu najczęściej spowodowane są rozważeniem koła, wadliwą oponą, albo nierówną pracą teleskopów. Jestem ciekaw, czy ASO to sprawdziło. Na Twoim miejscu poszukałbym niezależny warsztat (nie tracisz gwarancji) i niech sprawdzi po kolei. Jestem ciekaw.
|
Wyważenie, wycentrowanie koła, prawidłowo wrzucona na ranty opona /czasem bez smarowidła potrafi siąść trochę krzywo/, uszkodzona struktura nośna opony, krzywe tarcze, zaniedbane zaciski, łożyska koła.
Na prostej drodze zawieszenie nie będzie dawać objawów. W takim zbalastowanym elektroniką motocyklu jak te nowe at assy :) być może waga zespołów przełączników jest inna? Być może przy montażu ktoś zbyt mocno lub słabo dociągnął silentblocki kiery. Jeśli jest taka możliwość i nie ma kołka w kierze to można pokusić się o włożenie do środka kiszki gumowej ze śrutem ołowianym tak że 300g - to naprawdę niewiele materiału - bardzo skutecznie tłumi wibracje i przesuwa punkt harmoniczny w inne rejestry. M |
Dziękuję za informacje :)
A czy ktoś poleci taki serwis w Warszawie ? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:42. |