Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Czy ta kierownica jest krzywa? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46152)

Valv3e 07.08.2024 15:03

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 858174)
Nie zakładałeś hand barów ? nie zdjąłeś ciężarków ?

hand bary i ciężarki są założone przez Hondę, nic nie ruszałem. Jak ją odebrałem tak jeżdżę i mi ta prawa strona lata. Może tutaj coś pochrzanili.

ale dzięki za trop, powiem im aby to sprawdzili.

A te gumowe tuleje też mogą mieć wpływ?

Valv3e 07.08.2024 15:04

Cytat:

Napisał rrolek (Post 858170)
Od pobocza zawsze jest więcej dziur :haha2:
Sorki nie mogłem się powstrzymać.

:haha2:

MrWaski 07.08.2024 15:14

Jeśli to rezonans, to spróbuj dokleić taśmą jakiś ciężarek do tej prawej strony i zobacz czy coś się zmieniło. Czasem wystarczy kilka(naście) gram, by przestało wpadać w rezonans. Nie wiem czy w ASO ogarniają podstawy fizyki... ;)

Czy masz do kiery dołożone coś? Nawigacja, sterowanie grzanetek, kamerka....

Valv3e 07.08.2024 16:00

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 858182)
Czy masz do kiery dołożone coś? Nawigacja, sterowanie grzanetek, kamerka....

Przy samych mocowaniach kierownicy mam uchwyt na telefon Quadlock ale drgania były też przed tym montażem więc defakto nic się nie zmieniło.

Zobaczymy co ASO znajdzie, mają 2 tygodnie w trakcie mojego urlopu :)

MrWaski 07.08.2024 19:48

Trzymam kciuki!
Umieram z ciekawości co jest powodem.

Brzeszczot 07.08.2024 20:32

U mnie identyczne objawy były po założeniu opon 50/50 bez wyważenia , pacjent BMW Gs

Po upuszczeniu powietrza delikatnie poniżej wartości zalecanych przez producenta było znacznie lepiej . Można by było też sprawdzić czy opona prawidłowo leży na feldze

Valv3e 22.09.2024 13:29

No niestety serwis nic nie znalazł. Zabrałem ściągnąłem wszystko co można i dalej są drgania. Podobno w serwisie sprawdzili wszystko.
Nie wiem co dalej z tym zrobić.

Jarczoq 23.09.2024 22:12

Drgania przodu najczęściej spowodowane są rozważeniem koła, wadliwą oponą, albo nierówną pracą teleskopów. Jestem ciekaw, czy ASO to sprawdziło. Na Twoim miejscu poszukałbym niezależny warsztat (nie tracisz gwarancji) i niech sprawdzi po kolei. Jestem ciekaw.

matjas 24.09.2024 00:22

Wyważenie, wycentrowanie koła, prawidłowo wrzucona na ranty opona /czasem bez smarowidła potrafi siąść trochę krzywo/, uszkodzona struktura nośna opony, krzywe tarcze, zaniedbane zaciski, łożyska koła.

Na prostej drodze zawieszenie nie będzie dawać objawów.

W takim zbalastowanym elektroniką motocyklu jak te nowe at assy :) być może waga zespołów przełączników jest inna? Być może przy montażu ktoś zbyt mocno lub słabo dociągnął silentblocki kiery.

Jeśli jest taka możliwość i nie ma kołka w kierze to można pokusić się o włożenie do środka kiszki gumowej ze śrutem ołowianym tak że 300g - to naprawdę niewiele materiału - bardzo skutecznie tłumi wibracje i przesuwa punkt harmoniczny w inne rejestry.

M

Valv3e 24.09.2024 11:41

Dziękuję za informacje :)

A czy ktoś poleci taki serwis w Warszawie ?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:42.