Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Finlandia. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46751)

matjas 05.01.2025 13:57

Za 15 czy 20E na rok można wyrobić sobie kartę ichniejszego PTTK i wtedy na wynajem są spore zniżki. Podobnie z noclegami w obiektach objętych patronatem. Z wynajmem kajaka zdaje mi się że podajesz ceny w jakichś mega miejscówkach. Z mariny w mieście to te 20e raczej doba nic godzina ale nie kłócę się.
W parkach 40E kajak doba. Ale jak mówię to droga lokalizacja.
Ciekawa opcja jest wynajęcie dwu kabinowej łodzi z silnikiem. Toaleta ogrzewanie, nocleg, swoboda. Około 150E za dobę - niby drogo ale to cena 4 kajaków w parku ;) taka łódka popłyną 4 osoby.

Pewną trudność sprawia uzyskiwanie informacji z neta bo sporo stron jest tylko po fińsku więc trzeba zaczynać od tłumacza Google już jako pierwszy krok.

Emek 05.01.2025 14:06

Nie wiem Matjasku bo ja targam własny ale wszędzie gdzie były kajaki do wzięcia to bylo 25 ojro za godzinę a kanada jeszcze drożej. Oczywiście im dłużej tym wychodziło taniej. Noclegi to tam można ogarnąć za darmo w kotach lub laavu. Te do najmu to też nie są jakieś mega drogie. Domek dla 6 luda 90 ojro płaciliśmy. Łódź to spoko opcja jak się ma na to papiery i ogarnia co nie jest takie oczywiste bo tam woda zdradliwa, nagłe szkwały i zmienna pogoda.

Artek 05.01.2025 21:38

Mam wolne 4 tygodnie od połowy czerwca. Namiot biorę, bo jesli pogoda pozwoli to chcę do małej wioski norweskiej dolecieć (Berlevag). Tam nie ma drzew;) Było mnie tam kilka razy, ale to czy dojadę to zależy tylko od pogody.
Rovaniemi mnie nie kręcą, bo znam.
Alko nie muszę pić. Na świeta w sumie może z lampkę czerwonego poszło, a w listopadzie może z jedno małe piwo.
Trzeba więc bedzie kupić jakąś teleskopowa wędkę. Z dekadę kija w ręce nie miałem.

Emek 05.01.2025 22:26

1 Załącznik(ów)
Artek, plik z budami. Jak nie wejdzie to meilem puszczę.

Artek 05.01.2025 22:57

Zassałem.
Raz jeszcze dziękuję.

Ps. rozkminiałem ostatnio temat małego kompasu. :) cholera trzeba tak oczywiste azymuty sobie w głowie odświeżyć.

matjas 06.01.2025 01:27

Teleskop lub są trzy/czteroskladowe travele spinningi. Lepsze ale co tam komu bardziej pasi.

Trzymam kciuki bardzo za wyjazd.

Adagiio 06.01.2025 09:38

Nawet Jezus pił wino, tak śpiewa taki jeden muzyk. Udanego wyjazdu i fajnej pogody.

magneto 06.01.2025 10:21

Cytat:

Napisał Artek (Post 868727)
Zassałem.
Raz jeszcze dziękuję.

Ps. rozkminiałem ostatnio temat małego kompasu. :) cholera trzeba tak oczywiste azymuty sobie w głowie odświeżyć.

Jak chcesz nawigować na krechę z mapy, to koniecznie uwzględnij deklinację magnetyczną, bo tam jest ok. 10-20 st. To już ok. 1/5 - 1/3 dystansu odchyłki na prawo Spoooro.
O taka mapka:
https://earth-planets-space.springer...0-01288-x#Sec4
No i potrenuj na znanym terenie.
Trzymam kciuki

Artek 06.01.2025 22:37

Magneto:D teraz wiem skąd ten precyzyjny nick!
Jedź cbf ze mną na mierzeję przed trampkowym zlotem , to wspólnie określimy gdzie jest północ.;)

Składany (bardzo dobry) na pół spinning mam. Ale na skuta to nijak nie wsadzę.

Co do alko i michy możemy założyć osobny temat. Mam ciekawe doświadczenia i przemyślenia. Bo po odstawieniu alko i słodyczy zupełnie inaczej funkcjonuję. Lepiej przechodzę jesienną chandrę, nie pamietam kiedy brałem tabletkę od bólu głowy itd...

syncronizator 07.01.2025 11:45

Byłem w roku 2023... na Nordkap i w trasie .. jak czas pozwolił rzucałem.
Wiozłem spining i szczupaka gdzieś tam trafiłem.
Wędka to dobry pomysł...coś mi się obiło o uszy, że można kupić permit za 50 euro na wszystkie jeziora.

Bierz małe moto to będzie łatwo... sporo podmokłego terenu możesz spotkać.
Ja byłem pomiędzy od 13 sierpnia a 4 września .... jakoś tak.
Komarów ani muszek już nie było. Za to grzyby można by kosić kosą.
Temperatury w ciągu dnia 15-20 stopni.
W nocy raz było 3 stopnie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:17.