![]() |
ceny znamy i dlatego nadal gustujemy w karnisterkach..:)
|
można pociąć oryginał i poszerzyć ale ta opcja także do tanich nie należy :)
|
Ja mam 43 ltr, kupiłem poprzez spostrzegawczość Sambora za 470ojro, gdy całość wyszła mnie 1700 zł z przesyłką, wniosek warto szukać.... Touratecha, Wlodar tez ma :) a obecnie na nim jedzie Bigbrother...
i dla mnie sprawa przedstawia się tak, jeśli chodzi o kontynent afrykański i jego wschodnia stronę to wydawanie kasy na taki zbiornik jest zbędne, bo można przejechać na standardzie, ewentualnie tankując w jakieś pojemniki (np. po wodzie 5 litr). Co do Azji i wschodu to nie wiem, oprócz cywilizowanej Ukrainy, to nigdzie nie byłem możliwe, że warto wydac kasę, dlatego np. że można tanio kupic w jednym miejscu i przez to tanio przejechać w innym, albo rzeczywiście się nie stresować brakiem.... Co do wygody, wady, dupa, reklama itp. zatankowanego 43 Touratecha to tak: - jedziesz w 2 osoby to się nie stresujesz, zasięg 700 km daje pole do manewru :) - na stojąco, samotnie, niestety nogi znacznie szerzej niż standard, ja musiałem się przyzwyczajać przez 3 tygodnie - podobno żłopie więcej paliwa i słabiej ciągnie, dla mnie przy easy jazda dla 2 osób + toboły (duuuużo) i tak paliła 5,5 litra... -aby założyć, nie trzeba przerabiać standardowych plastików - AT z przodu wygląda ja GS wada ? :) - trzeba pamiętać o dwóch kranikach.... jeden nie przełączysz i możesz stanąć na trasie, do tera jebie mi się w którą stronę jest RES :) - dodatkowe trójniki przy montażu, instalacja przebiega blisko cylindrów, podobno się grzeje, i że niby wężyki mogą się jebać ale nie widzę problemów ja mam te same od 30km, wymienię, tero.... - tankujący na stacjach dziwią się ile się mieści, trzeba odpowiadać na pytania, mi się podoba - jak nie masz podkładki pod korek wlewu, kształt ma Włodar, co trzeba wyciąć z kwasówki, to leje się paliwo przy glebie, można przeżyć, tylko się trzeba szybko zbierać przy postawieniu na koła, pamiętać powyżej 30 litrów w baku, poniżej, nic nie wycieka.... - jak masz kogoś w ekipie, który ma zbiornik mniejszy, olej koszt..... i tak będziesz tankowania dostosowywać do niego, więc siebie też dostosujesz....oczywiście, można mówi o krowie dojnej, ale tysz można wrzucić gdzieś kanister.... - fajnie wygląda na zlotach i się ludzie zatrzymują - plastikowe, więc przy glebie nie ma szans na pogięcie, bardzie wytrzymałe niż standard, nawet przy glebie asflat, można załatać gwoździem nad ogniskiem...... a dalej nie pamiętam, bom chlał wczoraj :) |
Podobno wszystko ma swoje wady i zalety. Ja jednak nie znajduję żadnej zalety w dużym zbiorniku. Chwilę już jeżdżę Afryką i do tej pory miałem dwie sytuacje kiedy naprawdę miałem problem logistyczny z paliwem. W Indiach i w Afganistanie.
Oczywiście wiele razy brakło mi paliwa, ale nie dlatego że miałem za mały zbiornik. Moim zdaniem duży zbiornik jest po prostu niepotrzebny. Zbiorniki z tyłu stwarzają zagrożenie i powodują poszerzenie dupska. W normalnym użytkowaniu motorka są niepotrzebne. |
Też nie widzę potrzeby większego zbiornika. Mimo, że moje moto lubi wypić a ja lubię gdy pije.
Zalety, jeśli już, to tylko gdy wszyscy w grupie maja tez duze zbiorniki. Raz jechalismy z takim jednym, co mial wiekszy i nie chcial tankowac tak czesto jak my. Wiec zatrzymywalismy sie na tankowanie gdy my musielismy i gdy on musial. Czyli w sumie czesciej niz gdyby mial normaly zbiornik :D |
Zgadzam sie, zbedny wydatek..... i drogi do tego... chyba, ze na gwiazdke sie dostanie
|
11 Załącznik(ów)
Czekałem w sumie aż Chomik się wypowie, bo przewalił pół świata na tym rozwiązaniu.
Izi też coś wspominał jak jechał na Kamczatkę, że czasem to jest wręcz kłopotliwe i nie tankował nigdy do pełna. Co do poszerzenia tyłu ... racja, ale można przecież zrobić to w obrębie szerokości oryginału. Parę fotek z rozwiązania bazującego na Boano. Załącznik 10162 Załącznik 10159 Załącznik 10158 Załącznik 10160 Załącznik 10161 Załącznik 10156 Załącznik 10155 Załącznik 10163 Załącznik 10154 Załącznik 10153 Załącznik 10157 Oczywiście wariant pod pojedyncze siedzenie, ale spokojnie mam już pomysł jak to można zrobic pod podwójne siedzenie ;) |
4 Załącznik(ów)
|
Ramires a może Randala byś zaraził wykonaniem kanisterków z alu? takie pod owiewki (np Twojej produkcji ) ;)
|
Randal, Hiszpan, Pałeł ... to magicy od Alu, niech się sami głowią narazie.
ja muszę ruszyć porządnie z kopyta (a teraz jeszcze etat na głowie) więc staram się robić to co najpilniejsze bez zbędnego spędzania czasu w zimnej hali - ogrzewania jeszcze nie ma więc warunki lekko ... mroźne |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:02. |