Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Koszt przejazdu przez Alpy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5874)

Marfor 18.05.2010 10:17

Cytat:

Napisał samul (Post 115484)
Chetnie cos podrzuce, ale powiedz _gdzie_ w Szwajcarii. I o jaki standard chodzi. Przykladowy kemping w Vidy nad jez. Lemanskim (we frankach) 7.50 za osobe, 12 za namiot, 3 za moto, + 1 za wywoz smieci :)

Przypuszczam, ze w gorach np. w StMoritz, czy Zermatt moze byc duzo drozej, a gdzies w lesie w srodku kraju, taniej.

btw: googiel + camping + nazwamiejscowosci :Thumbs_Up:

Dzięki. :) Nie mam jeszcze sprecyzowanej trasy. Jestem jeszcze przed zakupem przewodnika i ustalaniem konkretnej trasy. Chciałem się na szybko zorientować mniej więcej jaki to koszt. Generalnie mam 10 dni z dojazdem z Wawy i będę chciał supić się tylko na Szwajcarii i zjechać jak najwięcej. W sumie to trochę mało ;) 6 dni na miejscu.
Jak wygląda sprawa z robiciem się poza typowym kempingiem? Są jakieś miejsca gdzie jest to możliwe bez kar/nieprzyjemności.

samul 18.05.2010 22:23

To bardzo zalezy od miejsca. Mozna czasem przespac sie u chlopa na sianie za piataka i jeszcze mleka na sniadanie dostac. Albo rozstawic sobie na chlopa terenie namiot. A w innych miejscach, zwlaszcza bardziej turystycznych, wolno tylko na campingach i cholernie scigaja. Generalnie terenow "niczyich" brakuje.
Ja bym tam zdecydowal sie na jakis region, albo "temat wycieczki". Np.: najpiekniejsze przelecze alpejskie (malo oryginalnie ;) ) albo zapory i sztuczne jeziora (ja tam lubie ;)) albo ciekawostki architektoniczne albo lodowce...
Generalnie w tydzien i tak wszystkiego nie oblecisz :D Siedze tu dziesiec lat i ciagle dowiaduje sie o czyms nowym, co jest zaraz niedaleko, a ja o tym nie wiedzialem :)

Marfor 19.05.2010 02:26

Dzięki :Thumbs_Up: O widzisz spanie u chłopa to dobra opcja. Nie wiedziałem że w Szwajcarii są jeszcze jacyś chłopi ;)
Co do decyzji to jeszcze przede mną. Na pewno mam w planie odwiedzić Bazylee i jakąś tam wystawę na 1 dzień, a potem to raczej te przełęcze i majestatyczne górki. Jak wyznaczę trasę o ile to zrobię przed wyjazdem to się jeszcze pochwalę.
Co do czasu to zdaję sobie sprawę że to bardzo mało i że zobaczę jakiś tam procent , ale to mi wystarczy :)

samul 19.05.2010 02:43

Chlopi sa pod ochrona, bo dbaja o zachowanie krajobrazu. A co?

Serio, poguglaj sobie i przygotuj. W tej niemiecko-jezycznej czesci troche ciezko sie dogadac. Nawet jak oni zrozumieja twoje pytanie ;) W duzych miastach jest OK.

Przynajmniej tam gdzie bylem, kolo Lucerny, haslo bylo "Schlaf im Stroh", czyli spanie na slomie.

yakuzsa 01.06.2010 01:20

witam odwiedzajacych temat, jotro(01.VI.) wyruszam, z Uk do PL, trasa tak jak zakladalem przez SWISS. bedzie to moja pierwsza taka podroz ok 3500 km( w Pl chcialbym byc 13.VI) ,zobaczymy jak w praktyce sobie poradze i w jakim stopniu i ile zdobylem wiedzy zarowno dot. spraw technicznych przygotowania motocykla jak i samego doboru ekwipunku do wyprawy...(i na ile starczy mi odwagi i kasy) :)
pozdrawiam Pawel
Powinno byc dobrze :)
Ps. ciesze sie ze jakos ostatnio delikatnie tu w Uk spadla cena paliwa(£1.14 a bylo ok 1.20),to i pewnie w Europie tez potanialo, to tak ku pokrzepieniu :at: a teraz zamykam laptopa, gasze swiatlo i rano w droge....

Marcin z Zakopanego 01.06.2010 09:34

Powodzenia :)

samul 01.06.2010 11:42

:Thumbs_Up: Szerokosci! I nie zapomnij, po ktorej stronie na kontynencie sie jezdzi :at:

Marfor 01.06.2010 12:04

Powodzenia :Thumbs_Up:

Futrzak 02.06.2010 00:15

W ubiegłym miesiącu w Motocyklu coś o Alpach było tak sobie przypominam zerknij w archiwum Motocykl maj 2010

banditos 02.06.2010 08:42

Pogoda kolege nie rozpieszczala wczoraj..;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:41.