Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Opony Michelin Anakee (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=607)

szwedzkikucharz 08.06.2008 22:29

Dzięki EGON! Mam z tyłu świeżą Anakee, (po poprzednim właścicielu) natomiast przedni lacz jest na ukończeniu. Naturalnym krokiem było dla mnie Anakee na przód - tylko ten test mi trochę namieszał. Reasumując zostaje przy Anakee :)

rambo 08.06.2008 22:39

Cytat:

Napisał EGON (Post 10450)
coś popierdzielili... :hello:
ja mam zawsze "tjurlansa" albo "anakina" i sie nie zgadzam z tym testem... stanowczo... :umowa::oldman::vis: mi bardziej tourance odpowiada... na ładnych winklach jazda do zamknięcia... więc nie rozumiem tego co napisali o tej oponie w teście... nie patrzyłem kto to napisal ale jak dla mnie młotek jakiś...:oldman: do anakee też zastrzeżeń nie mam... wczoraj założyłem kolejną i jestem zadowolony :drif:
ps. a robie od pyty km to wiem co pisze :oldman:

ten test jest fucktycznie z dupy troche. choc przyczepnosc turlansa wzgledem anakina jest zawsze o krok do tyłu, do tego przedni anakin w AT wyje dośc głośno od 60kmh. gorzej wyje tylko Szinko traimaster E705.
Jak już jesteśmy przy młotkach i tych takich ;) to warto było by napisac co to jest "od pyty km" i w jakich warunkach, i czy te kolejne anakiny i tjurlansy to nowe opony ze sklepu z aktualną datą produkcji, czy jakies utlenione parchlaki z moto bajzlu za 50zł za sztuke z wymianą. :p

PS. ja zakładam na przód turance a na tył co łatwiej kupie. (anaki lun turance)

EGON 09.06.2008 18:33

Cytat:

Napisał rambo (Post 10522)
ten test jest fucktycznie z dupy troche. choc przyczepnosc turlansa wzgledem anakina jest zawsze o krok do tyłu, do tego przedni anakin w AT wyje dośc głośno od 60kmh. gorzej wyje tylko Szinko traimaster E705.
Jak już jesteśmy przy młotkach i tych takich ;) to warto było by napisac co to jest "od pyty km" i w jakich warunkach, i czy te kolejne anakiny i tjurlansy to nowe opony ze sklepu z aktualną datą produkcji, czy jakies utlenione parchlaki z moto bajzlu za 50zł za sztuke z wymianą. :p

PS. ja zakładam na przód turance a na tył co łatwiej kupie. (anaki lun turance)

Rambuś...?? nie Rambusiuj... :p a "od pyty km" znaczy tyle samo co "w h=j dużo" albo "jak stąd w pizdu", dobierz sobie :D:D:D warunki motocyklowe takie jakie afryce służą...:p teraz załozyłem taką z bajzlu... ale od Jarka więc na miano parchlaka nie zasługuje :hello: cena też znacznie wyższa niż

te Twoje za 50pln :D:D:D ma troche ponad rok :oldman:

wojtas 10.06.2008 00:43

Jak dowiodły testy przeprowadzone na zlocie Marqusowym i anakee (jakie mam z przodu) i tourance (nawet przewymiarowane do 150/70 jak na moim tyle) trzymają na suchym asfalcie aż do darcia podnóżkami o asfalt - puszczają dopiero w momencie dotknięcia asfaltu gmolami :D:D:D. (do wglądu dokumentacja zdjęciowa w stosownym dziale).
Na mokrym asfalcie redukcja w zakręcie potrafi touranca lekko "zerwać", ale guma od razu łapie z powrotem, przednie anakee jakoś nawet nigdy nie dawało znać, że chce się ślizgać (a kilka lat już ma, bo kupione jako leżak).

Testowe zarzuty wobec anakee sprowadzały się w różnych testach do mniejszej stabilności w zakrętach spowodowanej miękką, a dość wysoko nadlaną częścią "wypustek" bieżnika. Tyle, że anakee w testach porównywano z typowymi szosówkami, gdzie bieżnik to jedynie lekkie nacięcia, a do tego mniejsza stabilność dotyczyła raczej ciężkich moto (właśnie w rodzaju viadra). Pewnie tourance są stabilniejsze, bo tam bieżnik jednak nie może "wychylać się" jak przy anakee i jest twardszy (za to przebiegi słuszniejsze). Ta niższa przyczepność michałów, to im wyszła chyba na oleju:confused:

ENDRIUZET 06.10.2008 00:07

WOJTAS mam pytanie (do wszystkich pozostałych, którzy znają odpowiedź takze zadaje to pytanie) ... można wrzucić do AT oponę szerokości 150 ?? Jak się tym jeździ, jakieś różnice, +/- ... wady / zalety) ?? Kurde z szerszym kapciem bardziej lansowy sprzęt ... ja tam wybaczcie nie za bardzo jestem do jeżdżenia po poligonach, błotach, itp ... może mi przejdzie ... :)

felkowski 06.10.2008 08:23

Cytat:

Napisał ENDRIUZET (Post 26254)
WOJTAS mam pytanie (do wszystkich pozostałych, którzy znają odpowiedź takze zadaje to pytanie) ... można wrzucić do AT oponę szerokości 150 ?? Jak się tym jeździ, jakieś różnice, +/- ... wady / zalety) ?? Kurde z szerszym kapciem bardziej lansowy sprzęt ... ja tam wybaczcie nie za bardzo jestem do jeżdżenia po poligonach, błotach, itp ... może mi przejdzie ... :)

Sorki,że pytaniem na pytanie, szersze tylko po co ? Nie żebym był jakimś znawcą, ale nasuwa mi się taka myśl; Na wąską felgę wkładam szerszą oponę. Guma gdzieś się musi podziać, bo nie po szerokości, gdyż tą ogranicza felga. Wypycha ją na środku, czyli tam gdzie trzyma. Miejsce gdzie trzyma się drogi jest węższe. Nie wiem czy trzyma gorzej ale pewnie ściera się szybciej na klocka ( z rantami), a boki zostają wolne. I pewnie ciężej się zakłada, zwłaszcza dętkę. I wydaje mi się, że w innych maszynach na takie felgi jak w afri zakłada się sto trzydziestki. Poprawcie mnie jeśli nie mam racji.

ENDRIUZET 06.10.2008 09:54

Napisałem już "po co" ... ładniej wygląda szeroki kapeć ... giziu już po napisaniu przeze mnie tego posta na czacie napisał mi, że można 150/80/17 bo na takim jeździł w ubiegłym roku ... czekam na info czy może ktoś jeszcze wstawiał szerszego laczka ... oraz wady/zalety tego rozwiązania ??

wieczny 06.10.2008 11:11

A Ty masz motocykl do lansowania czy jeżdżenia? Koledzy się śmieją, że tylko 130?

podos 06.10.2008 13:45

przeciez kolega podał ci konkretne argumenty dlaczego zle dopasowana opona jest zła.
Dyskutuj z argumentami. A nie, ze ci ktos powiedzial, ze da się. Pewnie ze sie da.
Drozej kosztuje a lepiej sie nie prowadzi. Laski i tak nie beda na ciebie leciec zwlaszcza jak sie dowiedza ile masz do setki...
No i w razie wypadku tfu, tfu, na pewno sprawdza wymiar ogumienia...

wieczny 06.10.2008 13:50

Ale to chyba tylko w razie AC to sprawdzanie, co?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:10.